Οικονομία

26/09/2010 - 15:18

ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. : .... μυρίζει σκάνδαλο με απευθείας αναθέσεις έργων !!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ    "ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ"   ( ΣΥΡΙΖΑ)  :

Η κυβέρνηση με την με αριθμό. ΔΙ /0/3141/1-9-2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Δημήτρη Pέππα και Σταύρου Αρναουτάκη προσπαθεί να αναθέσει μεγάλο μέρος από τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, (λιμάνια Σιγρίου, Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου) καθώς και έργα βιολογικών καθαρισμών, στην «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα αντίστοιχα νομαρχιακά Συμβούλια Λέσβου, Χίου και Σάμου, καθώς και οι ΟΤΑ των νησιών, δεν έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις, άλλα ούτε και έχουν εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη τους στην απόφαση αυτή.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση των δύο υπουργών (της οποίας η συνταγματικότητα ελέγχεται, αφού τη σχετική ΚΥΑ, που αναφέρεται και στη κατασκευή λιμανιών, δεν συνυπογράφει ο υπουργός Ναυτιλίας, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν τα έργα στα λιμάνια της χώρας) είναι φανερό πως δεν είναι μια μεμονωμένη ενέργεια. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις που αφορούν έργα και άλλων Περιφερειών της χώρας. Είναι μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με τις διακηρύξεις της ίδιας της κυβέρνησης για «αναβάθμιση» της αυτοδιοίκησης και την ενδυνάμωση της μέσω του «Καλλικράτη». Εντάσσεται όμως σ’ ένα γενικότερο σχεδιασμό για τη αναδιανομή των μεγάλων έργων υπέρ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών και σε βάρος του ντόπιου εργολαβικού δυναμικού σε μια περίοδο κρίσης και ύφεσης για την Ελληνική Οικονομία. Είναι άλλη μια απόδειξη πως η κυβέρνηση λίγο ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης, αλλά μέσω του «Καλλικράτη» να υλοποιήσει το Μνημόνιο.

Ως Περιφερειακή Παράταξη οφείλουμε να πούμε καθαρά στους νησιώτες τα παρακάτω :

  1. Η «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» θα αναλάβει τη διοίκηση και παρακολούθηση των έργων υποκαθιστώντας τις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, με αμοιβή 5% του προϋπολογισμού, μια αμοιβή που θα επιβαρύνει το ήδη πετσοκομμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η απεμπλοκή του δημοσίου στη διαδικασία ανάθεσης των έργων ανοίγει το δρόμο για «παιχνίδια» με μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, που θα μπουν στα νησιά μας, σε βάρος των μικρομεσαίων κατασκευαστών των νησιών, σε μια βίαιη προσπάθεια συμπίεσης τους.
  2. Ιδιωτικοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες μελέτης παρακολούθησης και υλοποίησης των δημοσίων έργων μετατρέποντας τους «ισχυρούς» δήμους του Καλλικράτη και τις αιρετές Περιφέρειες σε «διακοσμητικά στοιχεία» και υποκαθιστώντας το ρόλο τους, που απ’ το Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων έχουν.
  3. Επιβαρύνει εκτός του Π.Δ.Ε. και το ΕΣΠΑ, αφού είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο με τον τρόπο αυτό ο Φ.Π.Α. του έργου είναι επιλέξιμη δαπάνη.

Καλούμε τη κυβέρνηση να πάρει υπόψη την εκφρασμένη καθολική αντίθεση τόσο του συνδικαλιστικού κινήματος των Τεχνικών (ΤΕΕ/ Τμήμα Β.Α. Αιγαίου, Σύνδεσμοι Εργοληπτών, Ενώσεις Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων στο Β. Αιγαίο), όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αρνείται να συμφωνήσει σε τέτοιου είδους «εκχώρηση αρμοδιοτήτων» και να πάρει πάραυτα πίσω τη σχετική απόφαση.

Καλούμε και τις υπόλοιπες περιφερειακές παρατάξεις που θα πάρουν μέρος στις εκλογές της 7ηςΝοεμβρίου να τοποθετηθούν για το σοβαρό αυτό θέμα.

Μοιράσου το άρθρο!