Κοινή δήλωση βουλευτών της Νέας Δημοκτατίας για το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στο Αιγαίο
Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής, βουλευτής Χίου, κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του ίδιου Τομέα, βουλευτής Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός και η βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη, με αφορμή την ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Ενόψει της επικείμενης παρουσίασης στη Βουλή, του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-2015, η κυβέρνηση -διαμέσου διαρροών- αφήνει και πάλι να διαφανούν στη δημοσιότητα παραλλαγές των μέτρων που πρόκειται να λάβει.
Ανάμεσα σε αυτά, ακόμη και σήμερα, συγκαταλέγεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων, διαμέσου της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.
Η κυβέρνηση, φαίνεται να παραγνωρίζει το γεγονός, ότι η θεσμοθέτηση του μειωμένου Φ.Π.Α., κατά 30%, βασίστηκε στην στήριξη της νησιωτικής ιδιαιτερότητας. Δηλαδή, ότι πρόκειται για ένα αντισταθμιστικό μέτρο - υπέρ των νησιών (Δωδεκάνησα, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Σκύρος, Σαμοθράκη, Θάσος) - που προσπαθεί να αμβλύνει τις ανισότητες που δημιουργούνται (υψηλό μεταφορικό κόστος, μειωμένες οικονομίες κλίμακος), σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, εξαιτίας της εδαφικής ασυνέχειας.
Η κυβέρνηση, φαίνεται να αγνοεί επίσης ότι ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. στα νησιά του Αρχιπελάγους, συντελεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.
Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει, ότι σοβαροί λόγοι εθνικού συμφέροντος εξυπηρετούνται από ειδικές πολιτικές (όπως οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α.), με στόχο την συγκράτηση των πληθυσμών στα νησιά.
Η κυβέρνηση, οφείλει να μην αγνοήσει τις εντονότατες διαμαρτυρίες και αντιρρήσεις του συνόλου των κατοίκων και θεσμικών φορέων (Περιφέρειες, Δήμοι, Εμπορικοί Σύλλογοι, Επιμελητήρια, κ.λ.π.) των νησιών του Αιγαίου, που αντιδρούν απέναντι σε μια ενδεχόμενη τέτοια δυσμενή για αυτούς εξέλιξη.
Οι τοπικές οικονομίες των νησιών, εξαιτίας της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, καθίστανται περισσότερο ευάλωτες και πιο αδύναμες. Για το λόγο αυτό, η ελληνική πολιτεία και με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση του 2008, προχώρησε στην συνταγματική κατοχύρωση (άρθρο 101) της νησιωτικότητας. Ενέργεια, την οποία το μόνο κόμμα που δεν στήριξε στη Βουλή ήταν το ΠΑΣΟΚ.
Για τη Ν.Δ., η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση της. Θέση, που μέχρι σήμερα, στηρίζουμε με επανειλημμένες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μας στη Βουλή, όλοι οι νησιώτες βουλευτές του Αιγαίου της Ν.Δ.
Θέση, την οποία καλούμε και την κυβέρνηση να υιοθετήσει ενόψει των νέων μέτρων που πρόκειται να λάβει».