Οικονομία

26/10/2011 - 13:31

Κοινή Επιστολή Γιακαλή-Μαχαιρίδη για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Με την επισήμανση, ότι «στο νησιωτικό χώρο δεν βρίσκεται ο πάτος με το βαρέλι για τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας», οι περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης και Νάσος Γιακαλής, απευθύνουν σήμερα κοινή επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, στον οποίο καθιστούν σαφές, για μία ακόμα φορά, ότι τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα τους βρει αντίθετους και απέναντι. Πριν την αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής, ο κ. Μαχαιρίδης επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, και στη συνέχεια συμφώνησαν με τον συνάδελφό του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στην από κοινού παρέμβαση προς τον κ. Οικονόμου.
«Αν κάποιοι στα οικονομικά επιτελεία, διαχρονικά, έχουν διαμορφώσει την αντίληψη του “προνομιούχου” νησιώτη, αυτό συνιστά ύβρη και φανερώνει παντελή άγνοια της πραγματικότητας που βιώνει ο νησιωτικός χώρος» υπογραμμίζεται στην επιστολή, με τους δύο Περιφερειάρχες να ζητούν από τον κ. Οικονόμου να διαψεύσει τις νέες σχετικές πληροφορίες και σενάρια, πιθανή επιβεβαίωση των οποίων «συνιστά για εμάς κόκκινη γραμμή», όπως αναφέρουν.
Στην επιστολή των δυο περιφερειαρχών, αναφέρονται τα εξής: 
«Κύριε Υπουργέ, 
Επειδή γινόμαστε αποδέκτες και κοινωνοί νέων σεναρίων και πληροφοριών περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο νησιωτικό χώρο, πληροφορίες που προφανώς δεν εκπορεύονται “από το πουθενά” αλλά από συγκεκριμένους κύκλους – πιθανότατα πολύ κοντινούς σας, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι σε μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη θα μας βρείτε κάθετα αντίθετους και απέναντι. 
Το έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, το επαναλαμβάνουμε και τώρα: στο νησιωτικό χώρο, τον πολύπαθο και εξαιρετικά ευαίσθητο, δεν πρόκειται να αναζητήσετε τον «πάτο στο βαρέλι» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. 
Προφανώς κατανοούμε την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η χώρα και η εθνική μας οικονομία. Ας επικρατήσει επιτέλους η λογική, η δικαιοσύνη και ο ρεαλισμός, κι ας αναζητήσετε άλλες πηγές που θα αποφέρουν στον κρατικό κορβανά ισοδύναμα ταμειακά οφέλη. 
Οι νησιώτες του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου δεν είναι αυτή η «πηγή». Μην τολμήσει κανείς να μας αποδώσει τη ρετσινιά του «προνομιούχου». 
Αν κάποιοι στα οικονομικά επιτελεία, διαχρονικά, έχουν διαμορφώσει αυτήν την αντίληψη για τον νησιώτη, αυτό συνιστά ύβρη και φανερώνει παντελή άγνοια της πραγματικότητας που βιώνει ο νησιωτικός χώρος. 
Κύριε Υπουργέ, επειδή ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι αυτού του λαού δεν μας επιτρέπεται να μείνουμε απαθείς στην επιβολή νέων βαρών στους νησιώτες του Αιγαίου, κρίνουμε σκόπιμο να σας επισυνάψουμε τόσο την κοινή μας επιστολή προς την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Φεβρουάριος 2011), όσο και αυτήν προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (Μάρτιος 2011), από τα περιεχόμενα των οποίων θα αντιληφθείτε – θέλουμε να πιστεύουμε – πώς και γιατί τεκμηριώνεται με σαφήνεια η επιλογή μας να αποτελέσει “κόκκινη γραμμή” τυχόν κατάργηση ή σκέψη κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. 
Παρακαλούμε να τις μελετήσετε με προσοχή. 
Με την ελπίδα ότι θα σπεύσετε να πετάξετε στο καλάθι των αχρήστων τυχόν  σχετικές «σωτήριες» προτάσεις και εισηγήσεις, περιμένουμε την κατηγορηματική διάψευση των σχετικών σεναρίων και πληροφοριών. 
Οι Περιφερειάρχες
Νοτίου Αιγαίου  Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ 
Βορείου Αιγαίου  Νάσος ΓΙΑΚΑΛΗΣ»

--------------
Ανάλογες επιστολές,  είχαν σταλεί προς τον υπουργό Οικονομικών (Φεβρουάριος 2011) και προς τον πρωθυπουργό (Μάρτιος 2011)
----------------------------------------------------
14/2/ 2011
Αριθ. Πρωτ.: 781
Προς:
Κο Γιώργο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Υπουργό Οικονομικών
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Κο Γιώργο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρωθυπουργό
ΘΕΜΑ:   Συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
Κύριε Υπουργέ,
Έχει πλέον εξελιχθεί σε περιοδικό φαινόμενο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία χρόνια, να διαρρέονται στον Τύπο πληροφορίες για την πρόθεση – ακόμα και «ειλημμένη απόφαση για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Κάποτε ήταν κάποιες «επιτροπές εμπειρογνωμόνων» του Υπουργείου Οικονομικών, που φέρονταν να εισηγούνται μια τέτοια ανατροπή.
Σήμερα, εμφανίζεται η «τρόικα» να απαιτεί στο πλαίσιο της φορολογικής αναμόρφωσης την «κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του ΦΠΑ», κάτι που, δικαιολογημένα, προκαλεί εύλογη ανησυχία για το υφιστάμενο ευεργετικό καθεστώς στο νησιωτικό μας χώρο.
Είναι προφανές, ότι όλα αυτά τα χρόνια υποβόσκει μια τάση να έρχεται και να επανέρχεται το θέμα, μόνο που οι κατά καιρούς εισηγητές μιας τέτοιας άδικης και απαράδεκτης πρότασης περιορίζονται σε μια αυστηρή λογιστική θεώρηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά μας. Χωρίς μάλιστα, ακόμα και αυτή η θεώρηση να τεκμηριώνει την ορθότητα και το θετικό οικονομικό (ταμειακό) αποτέλεσμα για τον κρατικό κορβανά.
Σχετικά, έχουν αναφερθεί και σας έχουν ενημερώσει το σύνολο των Επιμελητηρίων του Αιγαίου στην πρόσφατη επιστολή τους.
Κύριε Υπουργέ,
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, όπως ισχύουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση, αίρεται και καταργείται.
Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό και κατανοητό προς κάθε «εισηγητή» τεχνοκράτη, ή «εμπειρογνώμονα», εγχώριο ή ξένο, ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά μας είναι μια βαθιά και εξόχως πολιτική επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας ως μια έμπρακτη απόδειξη, ότι ο ευαίσθητος κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά νησιωτικός χώρος του Αιγαίου τυγχάνει της πρόνοιας, της φροντίδας και της προστασίας του κράτους.
Είναι ίσως από τα ελάχιστα προνόμια που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, επιβεβαιώνουν τις βασικές αρχές της νησιωτικότητας και υπακούουν στο γράμμα και στο πνεύμα του συνταγματικού χάρτη της χώρας μας.
Στο παρελθόν, το όλο θέμα έκλεινε αρμοδίως με προφορικές ή γραπτές διαβεβαιώσεις, ότι «τέτοιο θέμα δεν υφίσταται». Ανάλογες διαβεβαιώσεις έχουμε αποσπάσει προφορικά και τις τελευταίες ημέρες.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη ρητά και κατηγορηματικά να ξεκαθαριστεί, άπαξ και δια παντός, ότι κάθε ιδέα ή εισήγηση για κατάργηση ευεργετικών ρυθμίσεων στα νησιά του Αιγαίου θα θεωρείται, από εσάς προσωπικά, ως άδικη και απαράδεκτη.
Αυτό ζητάμε από τον Υπουργό Οικονομικών, σε εσάς προσβλέπουν οι Αιγαιοπελαγίτες, αλλά και όλοι εμείς που έχουμε την τιμή να τους εκπροσωπούμε.
Με εκτίμηση
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
  Γιάννης Μαχαιρίδης
Οι δήμαρχοι Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς
και Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας

   2 /3/ 2011
Αριθ. Πρωτ.:  1126
Προς:
Κο Γιώργο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρωθυπουργό
Κοινοποίηση:
Κο Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Οι αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς του Αιγαίου, ξεπερνώντας γεωγραφικά όρια και αποστάσεις, με ενιαία φωνή και την ίδια αγωνία, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και το βαθύ προβληματισμό μας στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας - ενδεχόμενο που προβάλλεται μετ’ επιτάσεως από αθηναϊκά και τοπικά ΜΜΕ, τα οποία βασίζονται σε «διαρροές» ή «έγκυρες πληροφορίες», οι οποίες σχετίζονται ευθέως με τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο όνομα της οικονομικής εξυγίανσης της χώρας.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, κατ’ αρχήν, η ανησυχία δεν είναι αβάσιμη. Έχει ως δικαιολογητική βάση, τη δημοσίευση από την «τρόικα» της 2ης έκθεσης που αναφέρεται συγκεκριμένα στην «δυνατότητα / ενδεχόμενο» (potential) «της κατάργησης των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του ποσοστού ΦΠΑ» (σελίδα 10, σημείο 16 έκθεσης, πίνακας 12 – “Greece policy Priorities for Fiscal Consolidation Targets 2012-2014”).
Διαπιστώνουμε κύριε Πρωθυπουργέ, να επανέρχεται για πολλοστή φορά το θέμα, με τους κατά καιρούς εισηγητές της άδικης και απαράδεκτης αυτής πρότασης να περιορίζονται σε μια αυστηρά λογιστική θεώρηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά μας.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, όπως ισχύουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή ή χαριστική φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση, αίρεται και καταργείται.
Δεν αποτελούν προνόμιο. Είναι ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στις μειονεξίες που έχει ο νησιωτικός χώρος.
Τόσο για τον επιχειρηματία και επαγγελματία όσο και για τον πολίτη η εξομοίωση των συντελεστών πολύ απλά σημαίνει:
α) αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων δημιουργώντας θνησιγενείς συνθήκες και
β) περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού κόστους διαβίωσης στα νησιά για τους νησιώτες κατοίκους διότι η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυλήσει από τις επιχειρήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών.
Ποιος μπορεί να διανοηθεί μια τέτοια εξέλιξη για τον νησιωτικό μας χώρο;
Πρέπει πλέον να γίνει επιτέλους αντιληπτό και κατανοητό από κάθε «εισηγητή» τεχνοκράτη, εγχώριο ή ξένο, ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά μας είναι μια βαθιά και εξόχως πολιτική επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας ως μια έμπρακτη απόδειξη, ότι ο ευαίσθητος κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά νησιωτικός χώρος του Αιγαίου τυγχάνει της πρόνοιας, της φροντίδας και της προστασίας του κράτους.
Είναι ίσως από τα ελάχιστα προνόμια που προστατεύουν και αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, επιβεβαιώνουν και θωρακίζουν τις βασικές αρχές της νησιωτικότητας και υπακούουν στο γράμμα και στο πνεύμα του Συντάγματος της χώρας μας (άρθρα 101 και 106), όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρα 167,220 και 246).
Η αναφορά των νησιωτικών περιοχών στο Ευρωσύνταγμα δηλώνει τη βούληση της ΕΕ, η οποία είναι εταίρος του μηχανισμού στήριξης, να αναλάβει δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Όλα τα παραπάνω δεν σας είναι άγνωστα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι και τα γνωρίζετε, και τα προσυπογράφετε. Αν για κάποιους τεχνοκράτες, αυτά λογίζονται ως ψυχροί αριθμητικοί υπολογισμοί, δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο και για την Ελληνική Πολιτεία.
Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε εσάς προσωπικά. Ζητάμε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τραβήξει μια γραμμή σε κυνικές απαιτήσεις και εισηγήσεις.
Ζητάμε από εσάς να μην ενδώσετε στην κατάργηση μιας πολιτικής που ενθαρρύνει τον νησιώτη και κάθε αναπτυξιακή του δραστηριότητα.
Κάτι τέτοιο θα ερμηνεύονταν ως ακύρωση από πλευράς της Πολιτείας της πολιτικής και ηθικής ανταπόδοσης σε έναν λαό που επιλέγει και επιμένει να ζει στα νησιά του Αιγαίου.
Έχουμε λοιπόν χρέος, όλοι εμείς που εκπροσωπούμε αυτόν τον περήφανο λαό, να  διεκδικούμε ό, τι είναι δίκαιο για τον νησιώτη.
Ζητάμε την προσωπική δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού, όχι μόνο για διατήρηση της πολιτικής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αλλά για ακόμα περισσότερο, έμπρακτο και ουσιαστικό ενδιαφέρον  προς το νησιωτικό χώρο.
Σε εσάς καταφεύγουμε, σε σας προσβλέπουμε για να μη διαψευστούν οι ελπίδες και οι προσδοκίες των νησιωτών, που έχουν ομολογουμένως κλονιστεί από σενάρια και πληροφορίες, που δεν έτυχαν μέχρι στιγμής της ρητής και κατηγορηματικής διάψευσης.
Με την πεποίθηση ότι η αγωνία μας αυτή και το αίτημά μας θα τύχει της ευαισθησίας, του ειλικρινούς ενδιαφέροντος και της αποδοχής σας
Με εκτίμηση
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης
Ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Κώστας Χρυσοχοίδης
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Ιάκωβος Γρύλλης
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Μιχαήλ Μιχαήλ
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σαρρής
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας

Μοιράσου το άρθρο!