Οικονομία

18/05/2011 - 00:53

Παραπομπή συνεργάτη του πρώην υπουργού Αρ.Παυλίδη για την υπόθεση «άγονες γραμμές»

Tην παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του Παναγιώτη Ζαχαρίου, άλλοτε «δεξί χέρι» του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, για την υπόθεση των καταγγελιών του εφοπλιστή Φώτη Μανούση περί εκβίασης του για τις «άγονες γραμμές», αποφάσισε με βούλευμα του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ο Ζαχαρίου παραπέμπεται για την κατηγορία της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και συνήθεια σε βάρος του εφοπλιστή Φώτη Μανούση ο οποίος κατήγγειλε πως το 2006 έδωσε χρήματα -μετρητά και επιταγές- για να λάβει μέρος σε διαγωνισμό για -επιδοτούμενα- δρομολόγια άγονης γραμμής. Μάλιστα ο εφοπλιστής είχε αφήσει να εννοηθεί πως το όλο περιστατικό ήταν σε γνώση του τότε αρμόδιου υπουργού κ. Παυλίδη.

Η σχετική δικογραφία είχε διαβιβαστεί από τον ανακριτή στην Βουλή για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παυλίδη, καθώς μέρος των επίδικων ποσών, είχε συνδεθεί με την αποπληρωμή δανείου της κόρης του υπουργού. Η διαδικασία ενώπιον του Κοινοβουλίου είχε «κλείσει» με απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών για μη παραπομπή του πρώην υπουργού.

Με το βούλευμα τους (αριθμός 1581/2011) οι δικαστές υιοθετούν την παραπεμπτική εισαγγελική πρόταση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως βάσει στοιχείων της Αρχής για το «ξέπλυμα χρήματος» ο κατηγορούμενος φαίνεται να έχει λάβει χρήματα και από άλλον εφοπλιστή, ανταγωνιστή του Φ. Μανούση. Ο εισαγγελέας δέχεται πως ο Ζαχαρίου απέσπασε συνολικά το ποσό των 667.000 ευρώ από τον εφοπλιστή, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του στους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών ενώ τονίζει πως « ήταν ένα πρόσωπο συνηθισμένο να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο , λαμβάνοντας δηλαδή χρήματα από τους εφοπλιστές που συμμετείχαν στα προγράμματα επιδοτούμενων δρομολογίων».

Θεωρεί επίσης ο Εισαγγελέας πως ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την θέση που κατείχε «σε συνδυασμό με την ελευθερία κινήσεως που είχε εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού να ενεργεί για τις υποθέσεις αυτές» και έτσι «δημιούργησε μια υποδομή ικανή να του αποδίδει υψηλά εισοδήματα».

Μοιράσου το άρθρο!