Οικονομία

07/12/2023 - 11:33

29 επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας 2023

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο “14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας 2023”, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (Νέο Φάληρο, Αθήνα, 1 – 3 Δεκεμβρίου 2023), από τον “Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού” και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.    

 

Α. ΓΕΝΙΚΑ  

 

Το “Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας”, είναι ο θεσμός που συγκεντρώνει το πανελλήνιο ενδιαφέρον του κόσμου της μελισσοκομικής παραγωγής & εμπορίας, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, εδώ και δεκατρία χρόνια. Δεδομένου ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διεξάγεται πάντοτε και το αντίστοιχο ετήσιο “Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας”, το έχουν αναδείξει στον απόλυτο “ηγέτη” του χώρου.

Στόχος του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού (κυρίως των μικρών παραγωγών), καθώς και των προϊόντων κυψέλης, στο καταναλωτικό και στο εμπορικό κοινό, αλλά και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, αποτελεί τον τόπο συνάντησης, για τη σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών, μεταξύ των παραγωγών αφενός και των επιχειρήσεων διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού αφετέρου.  

 

 

Β. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Π.Β.Α. & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετέχοντας σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, μετά τα πολλά αίτημα μελισσοκομικών επιχειρήσεων & παραγωγών, έδωσε δυναμικό παρόν, προκειμένου να στηρίξει τη μελισσοκομία των νησιών.  Εντός ενός μεγάλου ενιαίου περιπτέρου 45 τ.μ., φιλοξενήθηκαν σε σχετικά διακριτούς χώρους, οι 3 περιφερειακές ενότητες με τα προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Συμμετείχαν, σχεδόν όλες οι τυποποιητικές μελισσοκομικές επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου (συνεταιρισμοί, εταιρείες, ανεξάρτητοι παραγωγοί μελιού και συναφών – παράγωγων προϊόντων, κ.ο.κ.), προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε επαγγελματίες και καταναλωτές, αλλά και να προβούν σε άμεσες λιανικές πωλήσεις.

 

Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγος Κουφέλος, ενώ το γενικό συντονισμό της αποστολής είχε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, η οποία εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη. Την οργάνωση της παρουσίας των μελισσοκομικών & λοιπών επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, ενώ το περίπτερο πλαισίωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι εθελόντριες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κ.κ. Χρυσάνθη Καλλονιάτη, Ευστρατία Καρυοφύλλη, Άννα Κουνιάρη, Αναστασία Σαμαρέλλη, Ειρήνη Σερέτη και Νίκη Σερέτη.

 

Μετά την τελετή έναρξης, κατά τη διάρκεια της οποίας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και η Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, το περίπτερο της Π.Β.Α. επισκέφθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και άλλοι επίσημοι.

 

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferryboats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Αττική, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η αρωγή της εταιρείας “LΕSVOS CAR RENTAL.

 

Η παρουσία της Π.Β.Α. στο “14ο Φεστιβάλ Ελληνικού μελιού & Προϊόντων Μέλισσας 2023”, βασίστηκε στην προώθηση της μελισσοκομικής φυσιογνωμίας του Βορείου Αιγαίου και στην καθιέρωσή του ως παραγωγική περιοχή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, με την ταυτόχρονη & ανεξάρτητη  προβολή των brand names των συνεταιριστικών & επιχειρηματικών προϊόντων που εκτέθηκαν. Το μήνυμα που επιχειρήθηκε να “περάσει” στους επισκέπτες, ήταν ότι σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η μελισσοκομία χρησιμοποιεί ολοένα και πιο εντατικές μεθόδους (μεταφορές μελισσιών, κ.ο.κ.), οι μελισσοκόμοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έχουν διατηρήσει τις παραδοσιακές μεθόδους μελισσοκομίας, θυσιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ποσότητα, για χάρη της ποιότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα μέλια όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου (θυμαρίσια, ανθόμελα ποικίλης ανθοφορίας, πευκόμελα, ερίκης, αναματόμελα, κ.ο.κ.), που παράγονται από εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους, να είναι ασύγκριτα στη γεύση και μοναδικά στο άρωμα.

 

 

Γ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώθηκαν και οι ακόλουθες παράλληλες εκδηλώσεις:

 

 • “3ος Διαγωνισμός Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας”, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο διαγωνισμό, συμμετείχε η μελισσοκομική επιχείρηση LESVOS HONEY των αδελφών Απόστολου και Ευστράτιου Κοντού από το Σκουτάρο Λέσβου, η οποία κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία “Μέλι Ανθέων με Θυμάρι”.

 

 • Το ετήσιο συνέδριο του κλάδου της ελληνικής μελισσοκομίας, που παραδοσιακά αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης των εμπλεκόμενων στο μελισσοκομικό τομέα, για  όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης. Τις εργασίες του συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά, εκπρόσωποι των μελισσοκομικών συνεταιρισμών του Βορείου Αιγαίου, καθώς και αρκετοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 

 • Η κεντρική μαγειρική εκδήλωση της Π.Β.Α. (στον ειδικό χώρο των γαστρονομικών επιδείξεων). Υπό την επιμέλεια του Executive Chef από το Βόρειο Αιγαίο & μέλους του “CHEFs CLUB of GREECE” Παναγιώτη Μελιδώνη, οι φοιτητές του τμήματος μαγειρικής του "Ι.Ε.Κ. ΑΛΦΑ" με επικεφαλής τους chefs κ.κ. Καλομοίρα Καλτσά και  Σαράντο Παπαδόπουλο, παρουσίασαν δύο γλυκές νησιώτικες συνταγές, με τη χρησιμοποίηση των μελισσοκομικών καθώς και άλλων συμπληρωματικών προϊόντων από το Βόρειο Αιγαίο: α) κανταϊφι με λαδοτύρι Μυτιλήνης, και β) γεμιστά “φοινίκια”.

 

 • Εκδήλωση τιμητικής βράβευσης των χορηγών και εθελοντών, οι οποίοι καθόλο το διάστημα της παρούσας Περιφερειακής Αρχής (2019 – 2023), προσέφεραν ανιδιοτελώς χορηγική και εθελοντική υπηρεσία, στην προώθηση των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου, κατά τη διάρκεια των εκθέσεων της Αττικής που συμμετείχε η Π.Β.Α.

 

Η απονομή των τιμητικών πλακετών, έγινε από την Αντιπεριφερειάρχη της Π.Β.Α. κ. Άννη Ανδρεάδου, τον Πρόεδρο της Ο.Λ.Σ.Α. κ. Νεκτάριο Βακάλη και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ε.Ο.Σ.Σ. (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού) κ. Βασίλη Καψή. Οι χορηγοί και οι εθελοντές που βραβεύτηκαν, είναι οι ακόλουθοι:

 

 1. Επιχειρηματικός Όμιλος ακτοπλοϊκών υπηρεσιών “ATTICA GROUP”
 2. Εταιρεία Ενοικίασης Αυτοκινήτων “LESVOS CAR RENTAL”
 3. Ανδριώτη Μυρσίνη
 4. Ιωσηφέλλης Στράτος (chef)
 5. Καλλονιάτη Χρυσάνθη
 6. Καρυοφύλλη Ευστρατία 
 7. Κουνιάρη Άννα 
 8. Μάλτα Μιμή (chef) 
 9. Μελιδώνης Παναγιώτης (chef)
 10. Νοικοκύρη – Τόβα Ευδοκία
 11. Παλαιολόγου Τζένη – Ιωάννα (chef)  
 12. Σαμαρέλλη Αναστασία
 13. Σερέτη Ειρήνη
 14. Σερέτη Νίκη
 15. Φραγκουλάκης – Δρούγας Σωτήρης

δδφφ

 

Δ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επιχειρήσεις μελισσοκομίας και συναφών, παράγωγων ή συνοδευτικών προϊόντων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α., ήταν:

 

 1. “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ”: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ& ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
 2. BIOMERAKI”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΚΑΛΔΕΛΗ & ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΥΠΤΕΡΑ
 3. “CHIONY”: ΦΥΣΙΚΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΜΕΛΙΟΥ ΧΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ
 4. “GIA …. GIAMAS” ΑΦΟΙ ΑΓΑΔΑΚΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
 5. HONEYHASAPIS”: ΜΕΛΙ ΛΗΜΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΣΑΠΗ
 6. KISMET CAFÉ”: ΚΑΪΝΑΡ ΑΓΙΑΣΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΗ – ΚΟΥΤΑΛΕΛΛΗ     

 1. “ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΕΛΗ: FIVE GENERATIONS”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΠΑΡΕΛΗ
 2. LESVOSHONEY”:ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΙΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΝΤΟΥ
 3. “ΜΑΓΚΛΗΔΕΣ”: ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ, ΑΔΕΛΦΩΝ ΓΛΑΡΟΥ
 4. “ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ”: ΟΥΖΟ “MATIS” ΜΕ ΜΕΛΙ, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
 5. “ΜΕΛΙ ΕΝΑ”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΚΟΡΔΟΥΤΗ
 6. “MELISSAVET”: ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΡΟΥΤΣΟΥ
 7. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ – ΨΑΡΑ”: ΜΕΛΙ ΨΑΡΩΝ, ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ
 8. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ “Ο ΙΚΑΡΟΣ”: ΑΓΝΑ ΜΕΛΙΑ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΧΥΛΑ
 9. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΕΣΒΟΥ 

 1. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΗΜΝΟΥ
 2. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΣΑΜΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΑ& ΚΩΣΤΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
 3. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΙΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΧΙΟΥ
 4. “ΜΕΛΙΧΡΥΣΟΣ”: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ  ΥΠΕΡΤΡΟΦΩΝ ΛΗΜΝΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ
 5. “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ” ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΕΣΒΟΥ: ΑΝΘΟΜΕΛΟ & ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΕΡΟΥ
 6. “ΝΤΑΛΑΜΠΕΚΗΣ”: ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΝΤΑΛΑΜΠΕΚΗ
 7. “PITYS HERBS”: CHIOS HERB CULTIVATION, ΕΥΓΕΝΙΑΣΠΑΠΑΜΩΡΟΥ
 8. ΣΑΞΙΩΝΗΣΚ. &Χ. Ο.Ε. “ΟΚΙΜΩΝΑΣ”:  ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ, ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ& CATERING ΛΕΣΒΟΥ
 9. ΣΚΑΡΛΕΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ: ΨΑΡΙΑΝΟ ΜΕΛΙ

 1. “ΣΟΥΣΑΜΛΗ Μ. Ο.Ε.”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ & ΑΡΤΟΣΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

 1. “ΣΤΑΦΥΛΗΣ – ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΛΗΜΝΟΥ”: ΜΕΛΙΧΛΩΡΑ ΤΥΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ
 2. “ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ”: ΜΕΛΙ ΣΙΓΡΙΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  
 3. “ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ” ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΑΚΥΡΗ:ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ, ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
 4. “ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ” ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ & ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΒΡΥΣΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

Οι δύο Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Άννη Ανδρεάδου & Πανάγος Κουφέλος, αφού συνεχάρησαν τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους χορηγούς και όλους τους εθελοντές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων μελισσοκομίας των νησιών, μετά το πέρας της έκθεσης, δήλωσαν: “Η μελισσοκομία στο Βόρειο Αιγαίο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας των νησιών του. Το ξηρό και σχετικά άνυδρο κλίμα που επικρατεί στα νησιά μας, καθώς και η εξαιρετική βιοποικιλότητα της χλωρίδας, συντελούν στην παραγωγή μελιού άριστης ποιότητας. Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες στατιστικές, πρωτοστατεί παγκοσμίως και σε όλα τα επίπεδα, σε ότι αφορά στις εξαγωγές μελισσοκομικών προϊόντων, η Π.Β.Α. οφείλει να στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα, δράσεις σχετικές με τον ευπαθή αυτό κλάδο, τουλάχιστον στο σκέλος της εμπορίας, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί δυναμικά”.  

Μοιράσου το άρθρο!

geotee