Οικονομία

28/08/2018 - 05:34

39 προτάσεις από Συλλογικούς Φορείς της Λέσβου στο Leader - Υπερκαλύφθηκε κατά 350% το αρχικό ποσό

yle="text-align: justify;">Σε συνέχεια της 1ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για υποβολή Προτάσεων στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD Λέσβου, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, στις 24.08.2018, έληξε η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής Αιτήσεων Στήριξης.


Τα στατιστικά στοιχεία όπως αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα δείχνουν ένα εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον για την πρόσκληση από τους Συλλογικούς Φορείς της Λέσβου.
Σημειώνεται ότι η πρόσκληση αναφέρεται σε πράξεις Δημοσίου Χαρακτήρα και ενδιαφέροντος, και όχι αμιγώς Δημόσια Έργα, με δυνατότητα συμμετοχής και Πολιτιστικών και άλλων Συλλογικών Φορέων που τεκμηριώνουν ότι οι προτεινόμενες πράξεις είναι δημοσίου χαρακτήρα.


Η Πρόσκληση είχε συνολικό αρχικό ποσό 1.846.800€, και συνολικά υπεβλήθησαν 39 προτάσεις - αιτήσεις στήριξης ύψους 6.368.406,69 υπερκαλύπτοντας κατά 350% περίπου το αρχικά διατιθέμενο ποσό.


Σαφώς το ενδιαφέρον για την πρόσκληση κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλό, και τεκμηριώνει την αναγκαιότητα υποστήριξης μικρής κλίμακας παρεμβάσεων στην Λέσβο από Τοπικούς Φορείς όπως ο Δήμος Λέσβου (με 8 προτάσεις), η Εφορία Αρχαιοτήτων με 2 προτάσεις η Διεύθυνση Δασών με 1 πρόταση, Επιμελητήρια με 2 προτάσεις αλλά κυρίως από Συλλογικούς Φορείς που υποστηρίζουν στο νησί μας την παραγωγή Πολιτισμού με 26 προτάσεις.


Ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον παρουσιάζει η υποδράση 19.4.2.5, για μικρά έργα Πολιτισμού, όπου έχει εκδηλωθεί το μεγαλύτερο μέρος ενδιαφέροντος με περίπου 4.2 εκ. ευρώ, όπως και το ενδιαφέρον για την προστασία των Δασών της Λέσβου που για πρώτη φορά εντάσσεται και στο Τ.Π. LEADER, όπου υπεβλήθησαν 2 ενδιαφέρουσες προτάσεις.


Η προσπάθεια της ΕΤΑΛ Α.Ε. τα τελευταία χρόνια του σχεδιασμού του Τοπικού προγράμματος ήταν να εμψυχώσει τον τοπικό πληθυσμό, να διασφαλίσει ότι η πληροφόρηση είναι ευρεία, ανοικτή, σαφής και ουσιαστική (πέρα από τις αναπόφευκτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις) για την Τοπική Αναπτυξιακή Στρατηγική του προγράμματος LEADER, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER.
Το αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος όπως έχει καταγραφεί και από τις διαβουλεύσεις και ενέργειες ενημέρωσης, είναι μια απόδειξη ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς όταν έχουν ανοικτή ενημέρωση μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους, τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας.


Το αποτέλεσμα αυτό, δικαιώνει τις προσπάθειες της ΕΤΑΛ Α.Ε. και των στελεχών της, που στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους όλη τη διαδικασία αντιμετωπίζοντας ερωτήματα, απορίες, ανάγκες διευκρινήσεων σε εξειδικευμένα θέματα αλλά και τεχνικές δυσκολίες όπως και αποσβένοντας και ένα σημαντικό κομμάτι της αναμφισβήτητης γραφειοκρατίας που εμπεριέχεται σε προσκλήσεις για αξιοποίηση Δημόσιων Πόρων.


Η Εκδήλωση Ενδιαφέροντος της Τοπικής Κοινότητας της Λέσβου είναι αξιοσημείωτη, και δημιουργεί αναπόφευκτα ευθύνη για την σύντομη ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και την εμφατική διερεύνηση από πλευράς της ΕΤΑΛ Α.Ε., νέων πόρων για την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των αναγκών που έχουνε εκφραστεί στο νησί μας.


Θα ακολουθήσει η τεχνική διαδικασία της υποβολής των Φυσικών Φακέλων, 10 ημέρες μετά την οριστικοποίηση κάθε αίτησης στήριξης στην ηλεκτρονική εφαρμογή-μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία της Αξιολόγησης των Αιτήσεων σε επίπεδο επιλεξιμότητας και κριτήριων επιλογής. Θα δημιουργηθεί πίνακας κατάταξης ανά υποδράση και θα ανακοινωθούν οι επαγώγιμες προτάσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον η ΕΤΑΛ Α.Ε. συνεχίζει τη διαδικασία προετοιμασίας της δημοσίευσης πρόσκλησης έργων Ιδιωτικού Χαρακτήρα το Φθινόπωρο 2018.


Η ΕΤΑΛ Α.Ε. εκφράζει την ικανοποίηση της για την συνολική εξέλιξη της Πρόσκλησης από τον σχεδιασμό, την δημοσίευση έως και την καταληκτική ημερομηνία με την υποστήριξη των στελεχών της, και στελεχών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Διαχειριστικές Αρχές που εμπλέκονται στην διοικητική διαδικασία.


Οποιαδήποτε πληροφορία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Εταιρείας, [www.etal-sa/gr]

Μοιράσου το άρθρο!