Οικονομία

15/02/2013 - 12:09

Αιτήσεις για 45 άδεις πλανόδιου πωλήτη και 15 άδειες για καντίνες στη Λέσβο

Αιτήσεις για 45 άδεις πλανόδιου πωλήτη και 15 άδειες για καντίνες στη Λέσβ

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, κ. Ιωάννης Βατός, μετά την αρίθμ. πρωτ.: 3592/290/25-1-2013, και ΑΔΑ: ΒΕΙΕΟΡΑΙ-ΚΟΛ, απόφαση της Γενικής Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με την οποία καθορίζεται  ο ανώτατος αριθμός των χορηγουμένων αδειών, για την άσκηση υπαίθριου εμπορίου – τύπου Β΄ , για το έτος 2013, ανακοινώνει ότι θα χορηγηθούν (60) εξήντα άδειες υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου – τύπου Β΄, για το 2013, στο Δήμο Λέσβου, και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις:
-Του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α),άρθρο 94 παρ. 6 στοιχείο 30, σύμφωνα με την οποία, η αρμοδιότητα χορήγησης άδειας άσκησης υπαίθριου πλανοδίου εμπορίου περιήλθε στους Δήμους.

-Του Ν.2323/1995 (ΦΕΚ 145 Α), «υπαίθριο εμπόριο και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
-Το Π.Δ. 254/2005 (ΦΕΚ 307 Α), «ρύθμιση υπαίθριου εμπορίου», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
-Την ΚΥΑ Κ1-164/17-1-2011 (ΦΕΚ 275 Β) «προσαρμογή διατάξεων αρμοδιότητας Γ. Γ. Εμπορίου στην οδηγία 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά».
- Τον Ν.4038/2012 (ΦΕΚ 14 Α), «επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», άρθρο 14.
-Την ΚΥΑ Κ1-961/3-5-2012, «διευκρινήσεις για την εφαρμογή του άρθρου 14 του Ν.4038/2012»
-Την αρίθμ. 142/2012 γνωμοδοτική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λέσβου, την αρίθμ. 73/2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου , περί μεταβίβαση αρμοδιότητας χορήγησης αδειών υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την αρίθμ. 3/2012, και 4/2013 απόφαση Δημάρχου Δήμου Λέσβου, περί ορισμού Αντιδημάρχων.


ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΤΥΠΟΥ Β΄, να υποβάλλουν την αίτησή τους με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία αναφέρονται παρακάτω, από 18 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Δευτέρα, μέχρι και 19 Μαρτίου 2013, ημέρα Δευτέρα,  κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Δήμο Λέσβου (Ελ. Βενιζέλου 13-17 , Μυτιλήνη – 81100), ή στις κατά τόπους Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου (πρώην Καποδιστριακούς Δήμους).

I.- ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ – ΤΥΠΟΥ Β΄ ( ισχύει για την πώληση των λοιπών προϊόντων πέραν των πρωτογενών γης, αλιείας, ιχθυοκαλλιέργειας), και ασκούν τη δραστηριότητά της μόνο στην περιφέρεια της αρμόδιας αρχής που τη χορηγεί (δηλ. στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Λέσβου), Ν.2323/1995.
«Για την άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου απαιτείται η κατοχή άδειας. Η άδεια χορηγείται με απόφαση της αρμόδιας αρχής όπου κατοικεί ο ενδιαφερόμενος ( άρθρο 1 της ΚΥΑ Κ1-164/2011 – ΦΕΚ 275Β΄ ».

II.ΘΕΣΕΙΣ.
•    Σαράντα πέντε ( 45 ) υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο – τύπου Β΄( εκτός πρωτογενών προϊόντων γης, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας ).
•    Δέκα πέντε ( 15 ) κινητές καντίνες ( ρυμουλκούμενες ή αυτοκινούμενες ).


III.- ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ.
1). Δικαίωμα απόκτησης άδειας υπαίθριου εμπορίου, έχουν τα φυσικά πρόσωπα που είναι άνεργα και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς τους/της.
β) Το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα, δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό μισθωτών – συνταξιούχων, που ισχύει κάθε φορά στην φορολογία εισοδήματος ( α΄ κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του Ν.2238/1994 ). Η προϋπόθεση του ατομικού εισοδήματος δεν ισχύει για την περίπτωση των γονέων με τρία (3) παιδιά και των πολυτέκνων, η ιδιότητα των οποίων αποδεικνύεται με την προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών (Δήμων – Κοινοτήτων) ή της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων. (Π.Δ. 254/2005 άρθ.1, παρ.1, - όπως αντικαταστάθηκε με την ΚΥΑ Κ1-164/2011 άρθ.1, παρ.11).
γ) Δεν κατέχουν άδεια Λαϊκής ή Δημοτικής αγοράς. (Π.Δ. 254/2005 άρθ.7, παρ.1).


IV.- ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ. ΑΔΑ:ΒΕΥ5ΩΛΦ-ΝΝ9                  
(στάδιο προέγκρισης με την κατάθεση της αίτησης)
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την χορήγηση άδειας υπαίθριου εμπορίου όπως αυτά ορίζονται από το Π.Δ. 254/2005 άρθρο 1, είναι τα εξής:
1.Αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης. (επισυνάπτεται στην ανακοίνωση).
2.Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνει ότι είναι άνεργος και δεν κατέχει άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς και ότι δεν συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς του/της, με το γνήσιο της υπογραφής, από Κ.Ε.Π. ή από Αστυνομία. (επισυνάπτεται στην ανακοίνωση).
 Εκτός από την υπεύθυνη δήλωση ο ενδιαφερόμενος:
Α) εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος τελευταίου έτους.
Β) καταθέτει πιστοποιητικό από αρμόδια Υπηρεσία από το οποίο αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, ότι ανήκει σε μια από τις κατηγορίες προσώπων του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του ν. 3377/2005 όπως ισχύει, ήτοι:
 (α) άτομα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και τυφλοί
 (β) πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς με τρία τέκνα,
 (γ) ανάπηροι και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν. 1370/1944 (ΦΕΚ 82A'),
 (δ) άτομα με αναπηρία πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα,
 (ε) γονείς ανήλικων τέκνων με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης
 (στ) ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και τον Πόντο.
 (ζ) Έλληνες τσιγγάνοι POM που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, βεβαίωση εγγραφής από το δημοτολόγιο που έχουν εγγραφεί, επικυρωμένο αντίγραφο δελτίου ταυτότητας.
Γ)- αν είναι υπήκοος κράτους μη μέλους της Ε.Ε. φωτοαντίγραφο ισχύουσας άδεια παραμονής που του επιτρέπει την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.
-αν είναι ομογενείς ειδική ταυτότητα ομογενούς ή προξενική θεώρηση για επαναπατρισμό για τους ομογενείς.
-αν είναι υπήκοοι χωρών Ε.Ε. άδεια διαμονής για τους υπηκόους των χωρών μελών της Ε.Ε.
Δ) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι κάτοικοι του Δήμου Λέσβου (ΚΥΑ Κ1-164/2001).


V.- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ
(κατά την έκδοση της σχετικής άδειας υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στην αρμόδια Υπηρεσία).
Α) βεβαίωση από το ταμείο του δήμου περί μη οφειλής για οποιαδήποτε αιτία (άρθρο 285 του ν. 3463/2006) φυσικού προσώπου.
Β) βεβαίωση της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) περί υποβολής δήλωσης έναρξης- άσκησης επιτηδεύματος, σύμφωνα με τους νόμους 4045/ 1960 (47 Α) και 1642/ 1986 (125 Α).
Γ) πιστοποιητικό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα για την εγγραφή σ’ αυτόν.
Δ) δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες του.
Ζ) την άδεια κυκλοφορίας ως και την άδεια ικανότητας οδηγού του ενδιαφερομένου ή του προσώπου που αναπληρώνει αυτόν για το όχημα που τυχόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση της αιτούμενης δραστηριότητας.                                             

Για την άδεια καντίνας απαιτείται επιπλέον:
Α) βεβαίωση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων- ποτών.
Β) βιβλιάριο υγείας εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων.
Γ) έκθεση της αρμόδιας τουριστικής αστυνομίας ότι το αμάξωμα του αυτοκινήτου ,πληροί τους όρους της τουριστικής εμφάνισης.
Δ) αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου η βεβαίωση της Δ/σης Συγκοινωνιών στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός εγκρίσεως του τύπου εφ όσον πρόκειται για ρυμουλκούμενο όχημα. Και ομοίως της άδειας ικανότητας οδηγού.
Ε) τεχνική έκθεση Μηχανολόγου θεωρημένη από την Δ/νση Συγκοινωνιών για την αλλαγή χρήσης
( αν πρόκειται για τροχόσπιτο ή άλλο ρυμουλκούμενο όχημα που δεν είναι από κατασκευής προορισμένο για καντίνα).

VI.- ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ
Οι διαθέσιμες, ανά κατηγορία άδειες χορηγούνται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δήμου , και μετά από απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λέσβου, σύμφωνα με την αρίθμ. 73/2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου , περί μεταβίβαση αρμοδιότητας χορήγησης αδειών υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σε ανέργους και δικαιούχους άσκησης των εν λόγω δραστηριοτήτων.
Από τις χορηγούμενες σε ανέργους άδειες ικανοποιούνται, κατά σειρά προτεραιότητας, τα πρόσωπα των κατωτέρω κατηγοριών:
α. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), άτομα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και τυφλοί,
β. μέχρι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς με τρία τέκνα,
γ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), ανάπηροι και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν.1370/1944 (Α' 82),
δ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) άτομα με αναπηρία πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα,
ε. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), γονείς ανήλικων τέκνων με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης,
στ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες, που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και τον Πόντο,
ζ. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) Έλληνες τσιγγάνοι ΡΟΜ που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας,
η. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και άτομα υπό απεξάρτηση,                                                        
εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και έχουν υποβάλει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται.
Οι υπόλοιπες άδειες που απομένουν αδιάθετες χορηγούνται με κλήρωση, η οποία διενεργείται μεταξύ των ενδιαφερομένων από το νομαρχιακό, το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, κατά περίπτωση.
Κλήρωση διενεργείται και όταν ο αριθμός των προσώπων που υπέβαλαν αίτηση και έχουν προτεραιότητα, υπερβαίνει τον αριθμό των αδειών που αναλογούν στη συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων.
Όλες οι κληρώσεις διενεργούνται δημοσίως, την ίδια ημέρα. Στις κληρώσεις που διενεργούνται από τις Ν.Α. Αθηνών - Πειραιώς και Θεσσαλονίκης παρίσταται υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με Βαθμό Α’ ή ομοιόβαθμος υπάλληλος της οικείας Περιφερείας, στις κληρώσεις που διενεργούνται από τις υπόλοιπες Ν.Α. της χώρας παρίσταται υπάλληλος της οικείας Περιφέρειας με βαθμό Α’ και στις κλη-ρώσεις που διενεργούνται από τους δήμους και τις κοινότητες παρίσταται υπάλληλος της οικείας Ν.Α. με βαθμό Α’. Αν δεν εξαντλείται ο αριθμός των προς διάθεση αδειών, οι άδειες που μένουν αδιάθετες χορηγούνται μόνο με την τήρηση της διαδικασίας της παραγράφου αυτής, κατά το επόμενο έτος.
Αν ο αριθμός των αιτήσεων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς διάθεση αδειών, γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις. άρθρο 1 παρ.9 Ν.2323/1995 όπως είχε τροποποιηθεί με το Ν.3190/03, αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν.3377/05  και συμπληρώθηκε με την παρ 2 του άρθρου 42 του Ν. 3734/09 και την παρ.1 του άρθρου 17 του Ν. 3769/2009 (ΦΕΚ 105/01.07.2009 τεύχος Α΄ και τροποποιήθηκε εκ νέου με την παρ.2 του άρθρου 14 του Ν.4038/12)


VII. ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ
Α) Προσωρινή αναπλήρωση, του δικαιούχου της άδειας, για την άσκηση του υπαίθριου εμπορίου πλανόδιου ή στάσιμου, επιτρέπεται μόνο από συγγενικά πρόσωπα, εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού και εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Ασθένειας, που αποδεικνύεται με ιατρική γνωμάτευση στην οποία προσδιορίζεται και ο χρόνος της ασθένειας.
β) Για χρόνο που δεν υπερβαίνει συνολικά τις τριάντα (30) ημέρες ετησίως, μπορεί δε να χορηγηθεί τμηματικά, μέχρι τρεις (3) φορές, για όσο αριθμό ημερών επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, κάθε φορά.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, χορηγείται από τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα, κατά περίπτωση, βεβαίωση η οποία φέρει τα εξής στοιχεία:
αα) Στοιχεία ταυτότητας του προσώπου που αναπληρώνει τον κάτοχο της άδειας, με φωτογραφία αυτού σφραγισμένη από τον φορέα που εκδίδει την βεβαίωση.
ββ) Στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου της άδειας, τον αριθμό και ημερομηνία έκδοσης αυτής.
γγ) το βαθμό και το είδος συγγένειας, μεταξύ του δικαιούχου της άδειας και του αναπληρωτή. (άρθρο 4 παρ.1 Π.Δ. 254/05).
Β) Μόνιμη αναπλήρωση,  του δικαιούχου της άδειας, για την άσκηση στάσιμου εμπορίου, επιτρέπεται από οποιοδήποτε πρόσωπο, σε περίπτωση αναπηρίας, με ποσοστό πάνω από 50%, η οποία βεβαιώνεται από τις κατά νόμο Υγειονομικές Επιτροπές των Ασφαλιστικών Φορέων στους οποίους τυχόν υπάγονται ή άλλως από Δημόσια Νοσοκομεία.
Το πρόσωπο που αναπληρώνει μόνιμα τον δικαιούχο της άδειας οφείλει να εγγραφεί σε αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.
Σε περίπτωση μόνιμης αναπλήρωσης, αναγράφονται στο έντυπο της άδειας τα στοιχεία της ταυτότητας καθώς και ο ασφαλιστικός φορέας του προσώπου που αναπληρώνει τον δικαιούχο. (άρθρο 4 παρ.2 Π.Δ. 254/05).
Τα πρόσωπα που αναπληρώνουν μόνιμα τους κατόχους άδειας υπαιθρίου εμπορίου προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν κατέχουν άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς και ότι δεν συνδέονται τα ίδια ούτε οι σύζυγοι ή τα προστατευόμενα τέκνα αυτών, με οποιαδήποτε σχέση, με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητας αυτών.
Τα πρόσωπα που τυχόν αναπληρώνουν, προσωρινά ή μόνιμα τους κατόχους άδειας υπαιθρίου εμπορίου πρέπει να προσκομίζουν κατά περίπτωση:
α) Φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος που τυχόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση της αιτούμενης δραστηριότητας, ως και της άδειας ικανότητας οδηγού του ενδιαφερομένου ή του προσώπου που αναπληρώνει αυτόν.
β) Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου υγείας και βεβαίωση της αρμόδιας Υγειονομικής υπηρεσίας, από την οποία προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων ποτών. (άρθρο 4 παρ.3 Π.Δ. 254/05).

VIII. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ – ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ.
Η κατάθεση των αιτήσεων ξεκινά από 18 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Δευτέρα, μέχρι και 19 Μαρτίου 2013, ημέρα Δευτέρα, και ώρα 2μ.μ., κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο πρωτόκολλο του Δήμο Λέσβου (Ελ. Βενιζέλου 13-17 , Μυτιλήνη – 81100), ή στο πρωτόκολλο στις κατά τόπους Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου (πρώην Καποδιστριακούς Δήμους).
Πληροφορίες στο Γραφείο Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων και Εκθέσεων του Δήμου Λέσβου, και στο τηλέφωνο: 2251350570.

IX. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΧΩΝ – ΕΝΝΟΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΤΥΠΟΥ Β΄.
-Οι άδειες υπαίθριου πλανόδιου ή στάσιμου  εμπορίου όλων των τύπων, ισχύουν για μία τριετία (3)  και ανανεώνονται κάθε φορά για ίσο χρόνο , οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 254/2005  και Ν. 2323/1995.
-Η αίτηση ανανέωσης υποβάλλεται από τον κάτοχο της άδειας, στην αρμόδια αρχή που έχει εκδώσει την άδεια αυτή, μέχρι 31 Ιανουαρίου του έτους λήξης της.
-Οι κάτοχοι των αδειών υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε χρόνο στις αρμόδιες για τη χορήγηση της άδειας υπηρεσίες, εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης, καθώς και αποδεικτικό καταβολής του αναλογούντος στους Δήμους τέλους, όπου αυτό απαιτείται.                                                                       -Επιτρέπεται η τροποποίηση της άδειας υπαιθρίου εμπορίου, ως προς το αντικείμενο της δραστηριότητας του δικαιούχου, με αίτησή του, που υποβάλλεται μέχρι 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, στην αρχή που έχει εκδώσει την άδεια αυτή. (άρθρο 5 παρ.3 Π.Δ. 254/05).
-Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο νοείται το υπαίθριο εμπόριο που ασκείται με τη χρήση οποιουδήποτε οχήματος, αυτοκινούμενου ή μη ή οποιουδήποτε κινητού μέσου.
-Όποιος ασκεί υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο επιτρέπεται να παραμένει στάσιμος μόνο κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
-Ως υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο νοείται και το εμπόριο που ασκείται με τη μέθοδο των επισκέψεων από πόρτα σε πόρτα ή με οποιονδήποτε άλλον ανάλογο τρόπο, από πρόσωπα τα οποία δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με νόμιμα οργανωμένη επιχείρηση.
- Ο ωφέλιμος χώρος των κινητών καντινών πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε (5) τετραγωνικά μέτρα και να μην υπερβαίνει τα δέκα (10) τετραγωνικά μέτρα.
Για την λειτουργία της κινητής καντίνας εφαρμόζονται οι διατάξεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας.

X. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΔΕΙΩΝ.
Σε κάθε φυσικό πρόσωπο χορηγείται μία άδεια υπαίθριου πλανόδιου ή στάσιμου εμπορίου όλων των τύπων, από τους Δήμους κατά περίπτωση. Οι άδειες αυτές είναι προσωποπαγείς και δεν επιτρέπεται να μεταβιβαστούν, να εισφερθούν, να εκμισθωθούν ή να παραχωρηθούν κατά χρήση.
Δεν επιτρέπεται η αναπλήρωση ή υποβοήθηση από πρόσωπο, όταν αυτό ή μέλος της οικογένειάς του είναι κάτοχος παραγωγικής ή επαγγελματικής άδειας για λαϊκές αγορές ή υπαίθριο εμπόριο (πλανόδιο-στάσιμο). (παρ.6 άρθρου 5 Π.Δ. 51/2006 – Φ.Ε.Κ. 53/13.03.2006 τεύχος Α).

XI. ΟΡΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΤΥΠΟΥ Β΄.
Για άδειες τύπου Β' η δραστηριότητα μπορεί να ασκείται μόνο μέσα στα όρια του Δήμου που εκδίδει την άδεια. Η απαίτηση που αφορά στο γεωγραφικό περιορισμό των κατόχων αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου τύπου Β΄ (δηλ. λοιπών προϊόντων πέραν των πρωτογενών προϊόντων γης, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας) να ασκούν τη δραστηριότητά τους μόνο στο Δήμο όπου εκδόθηκε η άδεια διατηρείται, και μάλιστα γίνεται στην πράξη αυστηρότερη αφού λόγω εφαρμογής του «Καλλικράτη» τα όρια άσκησης της δραστηριότητας του πλανοδίου εμπόρου περιορίζονται από ολόκληρη τη Νομαρχία στα γεωγραφικά όρια ενός μόνο Δήμου. (Υπ. Οικον. Ανταγ. & Ναυτ. Β13-138/04.04.2011)
 

Μοιράσου το άρθρο!