Skip to main content
|

Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη Γ.Σ. ΕΟΑΝ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 35ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που πραγματοποιήθηκαν στην Σκιάθο, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Σάββατο 12 Απριλίου 2014, με κύρια θέματα συζήτησης: α) τη νησιωτική πολιτική και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στα νησιά, β) την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τη δημιουργία πλατφόρμας δικτύου λιμένων κρουαζιέρας και γ) τα προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων στα μικρά νησιά.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, καθώς επίσης η Υφυπουργός Υγείας κα Ζέττα Μακρή, o Σύμβουλος του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αντιναύαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α., κ. Α. Πιτσουλάκης, ο Δήμαρχος Σκιάθου, κ. Ν. Πλωμαρίτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σκιάθου κ.κ. Α. Ζλατούδης και Φ. Κοφινάς και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου, η κα Ζ. Αναγνώστου.

Επίσης, χαιρετισμούς απέστειλαν η οι Βουλευτές Μαγνησίας κα Μ. Χρυσοβελώνη και ο κ. Π. Μουτσινάς, καθώς και ο Βουλευτής Χίου, κ. Κ. Μουσουρούλης.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης, οι οποίοι επισήμαναν  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματική δραστηριότητα στις νησιωτικές περιοχές και τόνισαν  την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για να ξεπεραστούν όσο γίνεται πιο ανώδυνα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα νησιά, όπως άλλωστε επιβάλλουν το Ελληνικό Σύνταγμα και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην συνέχεια τους συνέδρους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Σκιάθου, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα  που αντιμετωπίζει το νησί, όπως η  πλημμελής ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση με τον ηπειρωτικό κορμό και τα άλλα νησιά των Σποράδων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα αύξησης και ρύθμισης των δρομολογίων, καθώς και στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για να μειωθεί το υπερβολικά υψηλό κόστος που παρατηρείται σήμερα στα υφιστάμενα δρομολόγια της γραμμής.

Το πρώτο θέμα  «Νησιωτική πολιτική και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στα νησιά» εισηγήθηκε ο κ. Αντώνης Πιτσουλάκης, Σύμβουλος του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αντιναύαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α., ο οποίος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έλαβε το Υπουργείο για την υιοθέτηση και εφαρμογή μιας βιώσιμης ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, όπως η ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η συγκρότηση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού, η ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τον θαλάσσιο τουρισμό, που ενισχύει την προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδος σε προορισμό κρουαζιέρας και τέλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των νησιωτικών αναγκών, τα οικονομικά προβλήματα των ναυτιλιακών εταιρειών και τους διαθέσιμους κρατικούς πόρους στις γραμμές δημόσιου συμφέροντος.

Για το ίδιο θέμα ο. κ. Δημήτρης Μαρκομιχάλης, Γεν. Γραμματέας του Ε.Β.Ε. Πειραιώς και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εργασίας «Κρίσιμες ώρες για την Ακτοπλοϊα και τις συγκοινωνίες των ελληνικών νησιών», που εκπόνησαν ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατικού Ναυτιλίας και το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Για την αντιμετώπιση της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της ελληνικής ακτοπλοϊας προτάθηκε από τους συνέδρους: α) να διεκδικήσει η χώρα μας από την Ε.Ε. την σύσταση ενός νέου διαρθρωτικού ταμείου για την νησιωτική πολιτική και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, β) την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, γ) την επίσπευση των διαδικασιών λειτουργίας υδατοδρομίων στα νησιά, δ) την σύσταση ανεξάρτητης αρχής για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και ε) την συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΟΑΕΝ στο Σ.Α.Σ.

Στο θέμα «προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατοίκων μικρών νησιών», η Υφυπουργός Εργασίας, κα. Ζέττα Μακρή, ανέπτυξε τις προσπάθειες που καταβάλει το Υπουργείο για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα νησιά και ιδιαίτερα για την κάλυψη των ελλείψεων και αδυναμιών, την στελέχωση και την προμήθεια εξοπλισμού, ενώ καυτηρίασε την απροθυμία των ιατρών για την κάλυψη θέσεων που προκηρύσσονται στα νησιά και ζήτησε την βοήθεια των τοπικών κοινωνιών. Ανέφερε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο κάλυψης των αναγκών υγείας στα νησιά, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών αλλά και των αυξημένων αναγκών από το μεγάλο τουριστικό ρεύμα που δέχονται. Επίσης συζητήθηκε η προοπτική διοργάνωσης ενός συνεδρίου με θέμα την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στα νησιά, καθώς επίσης η ανάγκη επανεξέτασης του αντικαπνιστικού νόμου.

Στο θέμα «Ανάπτυξη κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά - Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας δικτύου λιμανιών κρουαζιέρας», οι εισηγητές κ. Ανδρέας Παντελιός, Μέλος Δ.Σ.  Ε.Ο.Α.Ε.N.,  κα. Θέκλα Καμμένου, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Μαγνησίας και κα. Κρύση Παλάση, από την CTM Hellas International Cruise

Consultants, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες  ανάπτυξης της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά, τα οφέλη που θα προκύπτουν για τις νησιωτικές οικονομίες και στην

αναγκαιότητα δημιουργίας μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας δικτύου λιμένων των ελληνικών νησιών, η οποία θα παρουσιάζει πληρέστερα την εικόνα της νησιωτικής Ελλάδας, τις δυνατότητες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την μοναδικότητα του κάθε νησιού και θα αναδεικνύει την τουριστική αξία της νησιωτικής Ελλάδας στις αγορές κρουαζιέρας. Αποφασίστηκε να προχωρήσει ο ΕΟΑΕΝ στην δημιουργία της πλατφόρμας και εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει τρόπους εξεύρεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση της πρότασης.

Στην συνέχεια ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, κ. Νικόλαος Τσίπηρας, παρουσίασε το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, με τίτλο «Οδυσσέα-Περίπλους», που προβλέπει μια πολιτιστική περιοδεία στις περιοχές της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ, σε χώρες κράτη μέλη και μη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΕΟΑΕΝ στην πρόταση.

Ακολούθησε η συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων της ημερησίας διάταξης και αποφασίστηκε:

α) η συμμετοχή του ΕΟΑΕΝ και των Επιμελητηρίων μελών του στην Διεθνή Έκθεση «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2014», με σκοπό να προβληθούν τα χαρακτηριστικά και μοναδικά νησιωτικά προϊόντα σε μια από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές εκθέσεις παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε ανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα αγορές,  όπως αυτές των κρουαζιερόπλοιων και των ποντοπόρων πλοίων Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό χώρο Metropolitan στην Αθήνα, από 2 έως 6 Ιουνίου 2014.

β)  η έγκριση των πεπραγμένων της Διοίκησης έτους 2013.  

γ) η έγκριση του οικονομικού απολογισμού εσόδων-εξόδων έτους 2013 και

δ) η επόμενη Γενική Συνέλευση να πραγματοποιηθεί στην Ύδρα, τον Σεπτέμβριο του 2014, σε συνεργασία με την Ένωση Μικρών Νησιωτικών Δήμων Ελλάδος  και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξεταστούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες των τριών νησιωτικών φορέων. Την φιλοξενία θα αναλάβουν τα τρία Επιμελητήρια του Πειραιά.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία