Οικονομία

05/08/2012 - 22:31

Άμεση ρύθμιση θεμάτων ζητούν οι ποτοποιοί της Λέσβου για να επιβιώσουν

ποτοποιοί Λέσβου Lesvosnews

ποτοποιοί Λέσβου Lesvosnews

ποτοποιοί Λέσβου Lesvosnews

ποτοποιοί Λέσβου Lesvosnews

Σ

το πλαίσιο των διήμερων παραδοσιακών εκδηλώσεων αφιερωμένων στο Ούζο με τίτλο «Ιστορία & Παράδοση του Ούζου», το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012, στις 7:00 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη σύσκεψη των μελών του Συνδέσμου Ποτοποιών – Αποσταγματοποιών Λέσβου, υπό την Προεδρία του Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο κρατικών και μη φορέων, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης και οι Βουλευτές Νομού Λέσβου, Παύλος Βογιατζής και Νίκος Σηφουνάκης.

 

Οι εισηγήσεις ήταν ουσιαστικές και αφορούσαν τον δυναμικό κλάδο της ποτοποιίας της Λέσβου, η οποία παράγει το 50% της πανελλήνιας παραγωγής ούζου και καλύπτει το 50% των εξαγωγών ολόκληρης της Ελλάδας, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα φορολογικής υφής, που θέτουν σοβαρότατα εμπόδια στην ανάπτυξη ενός κλάδου που δίνει πολλές θέσεις εργασίας και εισάγει συνάλλαγμα στον τόπο στους εξαιρετικά δύσκολους αυτούς καιρούς

 Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά τα εξής θέματα:

1.      Η υπέρμετρη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης της αιθυλικής αλκοόλης (123% σε 18 μήνες)

2.      Η υποχρεωτική καταβολή του Ε.Φ.Κ, (50% επί της αξίας των τιμολογίων) έως την 25η κάθε επόμενου μήνα

3.      Η επιβάρυνση του Ε.Φ.Κ. με ΦΠΑ

4.      Η μη επιστροφή του ΦΠΑ επί των εξαγωγών (καθυστέρηση 3,5-4 χρόνια)

5.      Ειδικά προβλήματα – ιδιαιτερότητες για το ούζο της Λέσβου.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή συμπαραστέκεται εμπράκτως και παίρνει πρωτοβουλίες υποστήριξης των μείζονος σημασίας δίκαιων κοινωνικών και οικονομικών αιτημάτων των παραγωγικών τάξεων του νησιού μας, εν προκειμένω του δυναμικού παραγωγικού κλάδου των ποτοποιών και τίθεται επικεφαλής μιας συντονισμένης προσπάθειας προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, για την επίλυσή τους. Ο κ. Βουνάτσος έκανε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις σε τοπικό και κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Οικονομικών, την Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νησιού, τον συμπατριώτη μας Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Χ. Αθανασίου, για το ξεπέρασμα των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου της Λεσβιακής ποτοποιίας, γεγονός το οποίο αναγνωρίστηκε από τους εισηγητές ποτοποιούς και τους λοιπούς συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Οι εκπρόσωποι των ποτοποιών αναφέρθηκαν εκτεταμένα στα χρονίζοντα προβλήματα και τις άδικες διατάξεις του φορολογικού και τελωνειακού δικαίου που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου, στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται από την κυκλοφορία και στη Λέσβο συγκεκριμένου αλκοολούχου προϊόντος, δίχως τις προδιαγραφές που απαιτεί ο νόμος για τους ποτοποιούς ούζου και εμποδίζουν την ακόμη μεγαλύτερη επέκταση στην τοπική και διεθνή αγορά του Λεσβιακού προϊόντος, το οποίο έχει όλες τις  διεθνείς πιστοποιήσεις και εξάγεται σε 33 χώρες του εξωτερικού με πολύ δυναμική επεκτατική τάση. «Η ρύθμιση των θεμάτων, θα κρίνει και την επιβίωση των επιχειρήσεων μας»,  τόνισαν χαρακτηριστικά οι ποτοποιοί.

Μετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίσθηκε να συνταχθεί αναλυτική – τεκμηριωμένη έκθεση για όλα τα παραπάνω νομικά, διοικητικά και λοιπά εμπόδια τα οποία πρέπει να επιλυθούν και η οποία να επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο. Εν συνεχεία, να μεταβεί αντιπροσωπεία υπό το Δήμαρχο Λέσβου στα αρμόδια Υπουργεία και εν ανάγκη σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, αφού η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς με άμεσο αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα του κλάδου και της τοπικής οικονομίας γενικότερα

Μοιράσου το άρθρο!