Οικονομία

18/03/2019 - 19:22

Aποχαιρέτα τα λάδια της Λέσβου που ήξερες....«Μυτιληνιώ», «Lesvos Gold», «Κότινος», «Θεόφιλος» και «Αιολικό»

Άδοξα, όπως όλα δείχνουν, ολοκληρώνεται άλλη μία δραστηριότητα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, που σήμερα υπολειτουργεί και περιμένει τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να οδηγηθεί σε εκκαθάριση.
Πρόκειται για την τυποποίηση ελαιολάδου, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια από το Δεκέμβριο του 2014, πραγματοποιείτο σε συνεργασία με ιδιώτη επιχειρηματία στις εγκαταστάσεις ιδιωτικού τυποποιητηρίου.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, μεταξύ των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει, ήταν και η τυποποίηση ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, είχε δημιουργήσει πέντε διαφορετικές ετικέτες προϊόντων ελαιολάδου, με τις ονομασίες «Μυτιληνιώ», «Lesvos Gold», «Κότινος», «Θεόφιλος» και «Αιολικό». Τα προϊόντα αυτά, κυκλοφορούσαν σε διάφορες συσκευασίες παρθένου, έξτρα παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιολάδου. Να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένα από τα προϊόντα της Ένωσης είχαν λάβει βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Η συνεργασία με τον ιδιώτη επιχειρηματία ξεκίνησε, όταν ήδη τα αδιέξοδα και τα οικονομικά προβλήματα της ΕΑΣΛ ήταν μη αναστρέψιμα και η διοίκησή της αναζητούσε απεγνωσμένα διεξόδους για την διάσωση του συνεταιριστικού σχήματος και την αποπληρωμή μέρους των χρεών της.

Αρχικά η τυποποίηση του ελαιολάδου πραγματοποιούνταν στα τυποποιητήρια των Παμφίλων, που την εποχή που κατασκευάστηκαν έγιναν με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και με δυνατότητες παραγωγής τυποποίησης τεράστιων ποσοτήτων ελαιολάδου. Προφανώς, στην πορεία της σύμπραξης με τον ιδιώτη, διαπιστώθηκε ότι είναι ασύμφορο να λειτουργούν τα τυποποιητήρια της ΕΑΣΛ εφόσον οι ποσότητες του ελαιολάδου που τυποποιούνται είναι πολύ μικρότερες των προδιαγραφών του κι έτσι η δραστηριότητα μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό τυποποιητήριο.

Η σύμπραξη αυτή τον τελευταίο χρόνο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έτσι τα δύο μέρη αποφάσισαν κοινή συναινέσει να διακόψουν τη συνεργασία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα, τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης συναντήθηκαν με τον ιδιώτη και το δικηγόρο του και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της διακοπής της συνεργασίας. Η επίσημη εκδοχή του διαζυγίου φαίνεται να είναι η εξής: λόγω της χαμηλής παραγωγής ελαιολάδου φέτος στο νησί, δεν υπήρξε δυνατότητα τυποποίησης μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου κι έτσι η εταιρεία θα εμφάνιζε ζημιά. Συνεπώς, αποφασίστηκε η λύση της συνεργασίας. Πιθανολογείται, όμως, ότι πίσω από αυτή την αιτιολογία, κρύβονται άλλες αιτίες, που σχετίζονται με διαφωνίες της Ένωσης με τον ιδιώτη.

Η παρούσα εξέλιξη, βάζει οριστικό τέλος σε μια ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα της ΕΑΣΛ, ενώ παύουν να κυκλοφορούν και τα ελαιόλαδα με τις ετικέτες της Ένωσης, που ήταν ιδιαίτερα γνωστά και δημοφιλή στο καταναλωτικό κοινό.

Την ίδια ώρα, οι Συνεταιρισμοί της Λέσβου αναμένουν την τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα θέσει σε εκκαθάριση την ΕΑΣΛ και παράλληλα θα κρίνει την τύχη των ακινήτων και των δραστηριοτήτων της.

Στόχος των Συνεταιρισμών της Λέσβου, αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει το νομοθετικό τοπίο, να προχωρήσουν σε μια νέα συνεταιριστική προσπάθεια και να διεκδικήσουν τα ακίνητα και την αξιόλογη περιουσία της ΕΑΣΛ. Η ίδια η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατά την επίσκεψή της στη Λέσβο, δεσμεύτηκε ότι η περιουσία και οι δραστηριότητες της ΕΑΣΛ θα αποδοθούν στους ίδιους τους παραγωγούς και το συνεταιριστικό κίνημα.

 

εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!