Οικονομία

16/12/2011 - 06:56

Απολογισμός συμμετοχής στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Σμύρνης.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενιαία συμμετοχή των τουριστικών φορέων των μεγάλων νησιών του Βορείου Αιγαίου (Ενώσεις Τουριστικών Πρακτόρων, Ξενοδόχων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων), στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Σμύρνης, που πραγματοποιήθηκε από 8 έως 11 Δεκεμβρίου 2011. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, συμμετείχαν διακριτικά σε stand συνολικού εμβαδού 140 τ.μ., από κοινού με το ελληνικών συμφερόντων τουριστικό γραφείο της Κωνσταντινούπολης  ALFA OMEGA TRAVEL , που εξειδικεύεται τα τελευταία χρόνια στο  out going tourism  από την Τουρκία προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα προς τα ελληνικά νησιά. Αρωγοί στο όλο εγχείρημα, πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών των νησιών.

Γενικότερος στόχος της συμμετοχής, η προώθηση της τουριστικής & παραγωγικής φυσιογνωμίας των νησιών, και ειδικότερος η προσέλκυση επισκεπτών από την αχανή αγορά της Σμύρνης, κυρίως για τους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες του 2012. Με δεδομένη την εμπειρική εκτίμηση, ότι το κίνητρο της πλειονότητας των Τούρκων  που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά, είναι η αναψυχή, η διασκέδαση, τα θαλάσσια μπάνια, το καλό φαγητό και το shopping, η φιλοσοφία του stand βασίστηκε στη δημιουργία ενός σκηνικού, ειδικά σχεδιασμένου ώστε να αποτυπώνεται το παραπάνω concept. Το όλο design του περιπτέρου, συνέθεταν μία τεχνητή παραλία με άμμο και καρέκλες ηλιοθεραπείας, ένα παλιό σκαρί σκάφους & 3 πύργοι με πίδακες νερού πάνω σε άμμο θαλάσσης που αποτέλεσαν ιδανική βάση έκθεσης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, καθώς και μια πληθώρα καλαίσθητων ξύλινων πάγκων, τραπεζιών και καθισμάτων λευκού χρώματος   μινιμαλιστικού στυλ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Το όλο σκηνικό, συμπλήρωνε στο βάθος ταιριάζοντας απόλυτα με το καλοκαιρινό μοτίβο, ένα γιγαντιαίο banner μήκους 15 μέτρων, απόχρωσης μπλε της θάλασσας και κοκκινωπού του ήλιου, το οποίο περιλάμβανε διάσπαρτες χαρακτηριστικές φωτογραφίες των 9 νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Το κεντρικό μήνυμα της στρατηγικής του stand, που εμφανιζόταν ανάμεσα στις φωτογραφίες του banner, ήταν  9 ADA   9 DUNIA   9 DESTINASYON !!  (σε μετάφραση: «9 ΝΗΣΙΑ   9 ΚΟΣΜΟΙ   9 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ»), ενώ το slogan που χρησιμοποιήθηκε ήταν «2012:  LONG WEEKENDS  ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ  .. ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Η στρατηγική προώθησης & marketing στο stand των νησιών του Βορείου Αιγαίου, περιλάμβανε εκτός όλων των άλλων, το διαγωνισμό κοινού μέσω ερωτηματολογίου, που αφορούσε σε γνωστικό αντικείμενο γύρω από τα νησιά, το οποίο πέραν του διδακτικού περιεχομένου, λειτούργησε και ως δέλεαρ επίσκεψης του χώρου.

Επιπλέον, τη μεθοδική προώθηση των νησιών στο πολυπληθές κοινό της Σμύρνης που επισκέφθηκε το περίπτερο, συνεπικουρούσε ένα ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο (γεγονός που αποτελεί καινοτομία στο χώρο και συνάδει απόλυτα με τις οδηγίες   κατευθύνσεις του Ε.Ο.Τ.), προκειμένου να καταγραφούν σε μια βάση δεδομένων, όσοι επισκέπτες συμμετείχαν στο διαγωνισμό γνώσεων του κοινού, ώστε να αποτελέσουν μελλοντική πελατεία. Η ηλεκτρονική αυτή βάση δεδομένων με τους οιονεί επισκέπτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου (και με άλλα χρήσιμα στατιστικά στοιχεία), θα διανεμηθεί μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία της, σε όλες τις τουριστικές & παραγωγικές επιχειρήσεις των νησιών, για περαιτέρω επιχειρηματικές ενέργειες προώθησης. Δεδομένου ότι το κοινό που καταγράφηκε, αποτελεί κατά μείζονα λόγο την αγορά   στόχο (target group) από τη γιγαντιαία αγορά της Σμύρνης, που ενδιαφέρει το Βόρειο Αιγαίο, η αξιοποίηση της εν λόγω Βάσης Δεδομένων, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη εξατομικευμένα για την κάθε επιχείρηση, με την απευθείας ηλεκτρονική ή ταχυδρομική αποστολή (direct email ή mail) προσφορών, φυλλαδίων, εκπτωτικών πακέτων, κ.α.

Παράλληλα με την παρουσίαση της τουριστικής φυσιογνωμίας των νησιών, διακριτά δόθηκε έμφαση και στην παραγωγική φυσιογνωμία τους, με την έκθεση των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων & ποτών, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν γευσιγνωστικές δοκιμές περιορισμένης κλίμακας (κυρίως προς όσους έμπαιναν στο εσωτερικό του stand, προκειμένου να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο, και να καταγραφούν στη βάση δεδομένων για τη δημιουργία του ειδικού πελατολογίου). Όλα τα προϊόντα έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής από το κοινό   στόχο και σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη ότι η πρόσβασή τους στην τούρκικη αγορά είναι ανέφικτη (μη διαφοροποιημένα, δασμολογική προστασία, τελωνειακές δυσκολίες, είσοδος μόνο από τη Μερσίνα, κ.α.), λήφθηκε το σαφές μήνυμα ότι υπό προϋποθέσεις και με μεθοδικά βήματα, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και η αγορά να «ανοίξει» προς όφελος της  οικονομίας των νησιών.

Καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, στο ενιαίο stand των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έδωσαν το παρόν δεκάδες εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν από τα νησιά, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε προσωπική επαφή με χιλιάδες απλούς καταναλωτές    υποψήφιους επισκέπτες που κατέκλυζαν το χώρο και τις 4 ημέρες της έκθεσης. Επιπλέον, στον ιδιαίτερο χώρο των  hosted buyers  (φιλοξενούμενων εμπορικών αγοραστών), πραγματοποίησαν αρκετές επιχειρηματικές συναντήσεις με διάφορους εμπορικούς αντιπροσώπους από την Τουρκία και άλλες χώρες (tour operators, τουριστικούς πράκτορες, προμηθευτές, κ.α.), προκειμένου να διαπραγματευθούν και να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες.

Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό που αθρόα επισκέφθηκε το χώρο, το stand των νησιών του Βορείου Αιγαίου τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Ekrem Demirtas, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τσεσμέ & Πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Τσεσμέ κ. Mustafa Senger, οι Δήμαρχοι του Αϊβαλί, της Φώκαιας και της Τενέδου, κ.α., στους οποίους προσφέρθηκαν τιμητικές πλακέτες και καλάθια με τοπικά προϊόντα.

Χαρακτηριστικό της επιτυχούς προσέλευσης και συμμετοχής του κοινού, καθώς και της όλης οργάνωσης, ήταν το γεγονός ότι το stand των τουριστικών φορέων του Βορείου Αιγαίου, χαρακτηρίστηκε από την ειδική επιτροπή ως το πιο ενεργό & δραστήριο περίπτερο της έκθεσης και γι  αυτό ο Πρόεδρος της Έκθεσης  την τελευταία ημέρα απένειμε στους εκπροσώπους του, το βραβείο   πλακέτα με τίτλο  The Active Stand of Trade Fair & Conference for Tourism .

Σύμφωνα με την αρχική δέσμευση, θα ακολουθήσει έγγραφη εξατομικευμένη ενημέρωση (report) όλων των τουριστικών και παραγωγικών επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου, για τα αποτελέσματα της συμμετοχής και την πιθανή ζήτηση από εμπορικούς επισκέπτες και επαγγελματίες του κλάδου (Τουρκίας και άλλων χωρών), ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα αναφορικά με τις πωλήσεις τους.

Με τιμή,

Γιάννης Σαμιώτης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Γιάννης Αμπουλός, Πρόεδρος Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου, Πέτρος Φεγγουδάκης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Δημήτρης Κυτριλάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου, Δημήτρης Κασμιρλής, Πρόεδρος Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου, Κωνσταντίνος Κυριαζής, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου.

Μοιράσου το άρθρο!