Οικονομία

16/02/2012 - 22:58

Αποτελέσματα σύσκεψης στη Βουλή για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά Αιγαίου

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη και τη συμμετοχή του συνόλου των εκλεγμένων εκπροσώπων των νησιωτών του Αιγαίου, των βουλευτών (απουσίαζε η κ. Ελπίδα Τσουρή λόγω ασθένειας η οποία εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη της και ο κ. Σταύρος Σκοπελίτης), των δημάρχων, των Επιμελητηρίων και των συνδικαλιστικών φορέων, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, η σύσκεψη για το συντονισμό δράσης απέναντι στην ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν για μία ακόμη φορά ομόφωνα, ενιαία και αποφασιστικά την αντίθεση και αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά μας, δημοσιεύοντας μετά το πέρας της σύσκεψης ένα σχετικό σχέδιο ψηφίσματος που θα παραδοθεί στην Κυβέρνηση.

Παράλληλα μετά τη διεξοδική συζήτηση που προηγήθηκε, υπογραμμίστηκε πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως μία συνήθης «ευνοϊκή ή χαριστική φορολογική ρύθμιση» που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται υπό αμφισβήτηση. Επιπλέον τονίστηκε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα μικρά νησιά, δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως προνόμια και ανακοίνωσαν μία σειρά συγκεκριμένων δράσεων που σαν στόχο θα έχουν τη διασφάλισή τους. Όπως:

  • Η σύσταση συντονιστικής επιτροπής, η οποία από την ερχόμενη Δευτέρα είναι εξουσιοδοτημένη να πραγματοποιήσει επαφές για το θέμα, με τους αρχηγούς των κομμάτων.
  • Η ολοκλήρωση μελέτης (η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη), η οποία θα καταγράψει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στα νησιά μας, από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύσκεψη, οι φορείς του Αιγαίου αποφάσισαν πως σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιμείνει τελικώς στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις με κοινό μέτωπο, δείχνοντας με κάθε τρόπο πως δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μία τέτοια καταστροφική από κάθε άποψη για τα νησιά μας, εξέλιξη.

Το ψήφισμα που σχεδιάστηκε κατά τη σύσκεψη, καθώς και όλες οι προγραμματισμένες δράσεις των φορέων του Αιγαίου για το μείζον ζήτημα των συντελεστών του ΦΠΑ, θα προωθηθούν προς ενημέρωση και των Ευρωβουλευτών.

Το σχέδιο ψηφίσματος που συντάχθηκε χθες, θα αναρτάται από σήμερα στις ιστοσελίδες και θα προωθηθεί στα τοπικά μέσα του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για να έχουν πρόσβαση οι τοπικοί φορείς και να επισημάνουν τις απόψεις τους.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης δήλωσε:

«Είναι σαφές πως οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά μας, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως μία χαριστική φορολογική ρύθμιση και να ταυτίζονται με τις «προνομιακές ρυθμίσεις» που πρέπει να καταργηθούν, όπως υπονοείται στο κείμενο του νέου μνημονίου. Επειδή διαβλέπουμε πως η πολύ δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει ο νησιώτης πολίτης στη χώρα, λησμονείται ξαφνικά από κάποιους στη χώρα μας και τίθεται προφανέστατα υπό αμφισβήτηση από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, εμείς δηλώνουμε πως θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο ετούτο το ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μειονεκτήματα που έχει ο νησιωτικός χώρος. Είμαι ικανοποιημένος από τη συμμετοχή στη σύσκεψη και την ευαισθητοποίηση όλων μας στο θέμα και ευελπιστώ πως ο αγώνας αυτός που ξεκινά, θα είναι μία απόδειξη αισιοδοξίας ότι δε θα ισοπεδωθούν όλα, από τις πιέσεις εκείνων που αντιμετωπίζουν τη χώρα μας μόνο με αριθμούς.».

-------------------------------

Διαβάστε:

Τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, στη σύσκεψη για το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Οικολογικός Άνεμος: συμμετοχή στη σύσκεψη στη Βουλή για το μειωμένο ΦΠΑ

-------------------------------------------------

ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΦΠΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Εμείς, το σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων των νησιωτών του Αιγαίου, βουλευτές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, παραγωγικές τάξεις, και συνδικαλιστικοί φορείς, ομόφωνα, ενιαία και αποφασιστικά, δηλώνουμε την αντίθεση και αντίδρασή μας στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας.

Με μία φωνή, πέρα από ιδεολογικές γραμμές και στενά τοπικά συμφέροντα, χαράσσουμε και υπερασπιζόμαστε τη μία μοναδική «γραμμή», που δεν είναι άλλη από την προοπτική επιβίωσης του νησιωτικού μας χώρου.

Αυτήν την οριακή και κρίσιμη ώρα των μεγάλων αποφάσεων, επανερχόμαστε για να θυμίσουμε και να υπογραμμίσουμε, ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, όπως ισχύουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή ή χαριστική φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση, αίρεται και καταργείται.

Και φυσικά δεν αποτελούν “προνόμιο” (preferential regime, όπως  αναφέρεται ή υπονοείται στο κείμενο του μνημονίου 2), αν κάποιοι έτσι μπορούν να το ερμηνεύουν, ούτε είναι «στρέβλωση» που πρέπει να διορθωθεί με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.

Φαίνεται πως το αυτονόητο εξακολουθεί να παραμένει δυσνόητο για όλους εκείνους που ασκούν ή επιβάλλουν πολιτικές με απλές μαθηματικές πράξεις.

Το υπενθυμίζουμε λοιπόν με όλη τη δύναμη της φωνής μας: οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο είναι το ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μειονεκτήματα που έχει ο νησιωτικός χώρος.

Θεωρούμε αδιανόητο, οι Έλληνες πολιτικοί, κυρίως, αλλά και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να μην γνωρίζουν και να μην αναγνωρίζουν την πραγματικότητα που βιώνει ο νησιώτης στη χώρα μας όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές νησιωτικές περιφέρειες.

Τόσο για τον επιχειρηματία και επαγγελματία, όσο και για τον απλό πολίτη, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, πολύ απλά σημαίνει:

α) αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων δημιουργώντας θνησιγενείς συνθήκες, και

β)   περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού κόστους διαβίωσης στα νησιά για τους νησιώτες κατοίκους, διότι η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυλήσει από τις επιχειρήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε αυτό το κομβικό σημείο για τη χώρα και το μέλλον του τόπου μας, πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό και κατανοητό ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας είναι μια βαθιά και εξόχως πολιτική επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μια έμπρακτη απόδειξη, ότι ο ευαίσθητος κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά νησιωτικός χώρος του Αιγαίου αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα προβληματική περιοχή.

Και αυτό διότι, σε εποχές «ευημερίας», όλοι αναγνώριζαν ότι στο νησιωτικό χώρο, λόγω της γεωγραφικής του ιδιαιτερότητας, κάθε οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα εκδηλώνεται και το υφίσταται ο νησιώτης με μεγαλύτερη ένταση και με περισσότερες επιπτώσεις.

Επιπλέον, ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια στην έκθεση των νησιωτών της παραμεθορίου σε συγκρουσιακές καταστάσεις που διαιωνίζουν την ανασφάλεια τους, όπως «θερμά επεισόδια», η λαθρομετανάστευση, κλπ.

Τι απ’ όλα αυτά άλλαξε σήμερα; Τίποτα απολύτως…

Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα για δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο την οικονομική αλλά και την κοινωνική σταθερότητα της χώρας μας, προκειμένου να βγει από τα αδιέξοδα. Αυτός ο στόχος όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας την τακτική της ισοπέδωσης των πάντων και κάθε μορφής μέτρου συνοχής που έχει θεσπίσει, όχι μόνο η Ελληνική πολιτεία (άρθρο 101 του Συντάγματος «Νησιωτικότητα») αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των άρθρων 220, 167 παρ. 3 και 246 του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Η αναφορά των νησιωτικών περιοχών στο Ευρωσύνταγμα δηλώνει τη βούληση της ΕΕ, η οποία είναι εταίρος του μηχανισμού στήριξης, να αναλάβει δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών.

Η τακτική αυτή οδηγεί την ΕΕ σε αντιφατική πολιτική η οποία καταστρατηγεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Το έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, το επαναλαμβάνουμε και τώρα: στο νησιωτικό χώρο, τον πολύπαθο και εξαιρετικά ευαίσθητο, δεν πρόκειται να αναζητήσετε τον «πάτο στο βαρέλι» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Προφανώς κατανοούμε την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η χώρα και η εθνική μας οικονομία. Ας επικρατήσει όμως επιτέλους η λογική, η δικαιοσύνη και ο ρεαλισμός, κι ας αναζητήσετε άλλες πηγές που θα αποφέρουν στον κρατικό κορβανά ισοδύναμα ταμειακά οφέλη.

Οι νησιώτες του Αιγαίου δεν είναι αυτή η «πηγή», ούτε η «προνομιούχος τάξη» που έχει επωφεληθεί, καταχρηστικά, κάποιων «ευεργετημάτων».

 Αν κάποιοι στα οικονομικά επιτελεία, διαχρονικά και σήμερα, έχουν διαμορφώσει αυτήν την αντίληψη για τον νησιώτη, αυτό συνιστά προσβολή και φανερώνει παντελή άγνοια της πραγματικότητας που βιώνει ο νησιωτικός χώρος.

Απέναντι σε αυτήν την διαφαινόμενη προσβολή και την ακύρωση στην πράξη κάθε έννοιας νησιωτικής συνείδησης και πολιτικής, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς και ανεκτικοί παρατηρητές των εξελίξεων.

Ζητάμε να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαβουλεύσεων και των  ψυχρών αριθμητικών υπολογισμών κάθε σκέψη ή πρόταση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι Αιγαιοπελαγίτες από όλα τα μετερίζια θα αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι σε αυτό που θεωρούμε και είναι εχθρική πράξη.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, θα ελπίζουμε να επικρατήσει το αίσθημα δικαιοσύνης και η λογική, με την προσδοκία ότι κάτι επιτέλους θα μείνει όρθιο σε αυτήν τη χώρα.

Μοιράσου το άρθρο!