Οικονομία

21/05/2014 - 08:37

Bloomberg: Ελαιόλαδο και μέλι μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση

yle="text-align: justify;">Στο μεγάλο αγώνα που δίνει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την ύφεση, καθοριστικό ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν δύο βασικά εγχώρια προϊόντα: το μέλι και το ελαιόλαδο, όπως εκτιμά σε εκτενές άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καλεί τους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων και τροφίμων, από παραγωγούς αυγοτάραχο μέχρι μελισσοκόμους να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην μετατροπή της Ελλλάδας σε μία εξαγωγική χώρα», σημειώνει στην εισαγωγή του το πρακτορείο.


«Η Ελλάδα, που είδε τις εξαγωγές της να πέφτουν κατά 0,2% στα 27,3 δισ. ευρώ το 2013, χρειάζεται οι εταιρείες τροφίμων και ποτών να καλύψουν τη διαφορά με της εξαγωγικές βιομηχανίες, όπως καυσίμων, και να κάνουν κάτι περισσότερεο για να βγει η χώρα από την εξαετή ύφεση», είπε ο Σαμαράς σε εκπροσώπους βιομηχανιών στη Λέσβο στις 13 Μαΐου.


Περισσότερες ελληνικές εταιρείες τροφίμων, εκ των οποίων ορισμένες εξαναγκάστηκαν να αναζητήσουν πεδίο πωλήσεων έξω από την παραοδιακή εγχώρια αγορά, την ώρα που η κρίση διέλυε την οικονομία, θα πρέπει να εστιάσουν σε μία «επεξεργασία της αγροτικής παραγωγής έτσι ώστε να επιστρέψει τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε ο Σαμαράς.


Το δημοσίευμα, επικαλούμενο τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, επισημαίνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντωνμ συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ποτών, φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 3,5%. Στο 17% περίπου της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, καθώς και τα βιομηχανικά προϊόντα όπως μηχανήματα και χημικά προϊόντα, συγκαταλέγονται στην κορυφαία κατηγρία εξαγωγών.


Μερικοί παραγωγοί προϊόντων, όπως ελαιόλαδο ή η παραγωγός εταιρεία κόκκινου πιπεριού Gaea Α.Ε., άρχισαν να δουλεύουν επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο εξωτερικό, ενώ άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές για να αντισταθμίσουν την πτώση των ελληνικών πωλήσεων.


«Η επιβίωση εξαρτάται από την επιτυχημένη εξαγωγή των καλύτερων προϊόντων της ελληνικής μητέρας γης», δήλωσε ο υπεύθυνος της εταιρείας, Άρης Κεφαλογιάννης.
Η Gaea, της οποίας ο πρώτος πελάτης ήταν η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Waitrose, κερδίζει 82% από τις πωλήσεις της εκτός Ελλάδας.


Την ίδια ώρα ο Χρήστος Παπαδημητρίου, υπεύθυνος της ομώνυμης εταιρείας στη νότια Ελλάδα, που παράγει προϊόντα από βαλσαμικό ξύδι μέχρι μουστάρδες, λέει ότι ενώ οι εγχώριες πωλήσεις έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, η εταιρεία σχεδίάζει να επικεντρωθεί στις ξένες αγορές, όπου η πολήσεις τώρα ξεπερνούν τα έσοδα από την Ελλάδα.
«Ολα τα προϊόντα μας κατασκευάζονται με την προοπτική τις ανάγκες για αυτά στις ξένες αγορές», σημειώνει ο κ.Παπαδημητρίου.


Το Bloomberg αναφέρεται και στην εταιρεία Carpo Hella, ο ιδρυτής της οποίας Κώστας Κοντόπουλος, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα το Δεκέμβριο 2011, όταν άλλες επιχειρήσεις έκλειναν στο απόγειο της κρίσης, και άρχισε να πουλά delicatessen προϊόντα, τα οποία ταξιδεύουν σήμερα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
«Ολοι φοβούνταν και με έλεγαν τρελό που άνοιξα κατάστημα εν μέσω μίας τόσο αβέβαιης χρονικής περιόδου», είπε.


Οπως τονίζει το πρακτορείο, η επιτυχία της φόρμουλάς του, που δίνει στον πελάτη την ευκαιρία να δοκιμάσει προτού αγοράσει, οδήγησε στο άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στο Πικαντίλι του Λονδίνου πέρυσι και τώρα σχεδιάζει νέα καταστήματα στη Ρώμη, το Παρίσι, το Μιλάνο και τη Μέση Ανατολή.
Τέλος, το Bloomberg αναφέρεται σε μία ακόμη εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την Ergon, η οποία άνοιξε το 2012 το πρώτο κατάστημα που συνδυάζει εστιατόριο και οπωροπωλείο στην Ελλάδα και έκανε την πρώτη της έξοδο στο εξωτερικό πέρυσι, στο Λονδίνο.


Η εταιρεία, επισημαίνει το δημοσίευμα, σχεδιάζει νέο κατάστημα στις Βρυξέλλες στο μέλλον και εστιάζει σε προϊόντα που συνδέονται με την προέλευση και τη γεωγραφική ένδειξη, όπως μέλι, ψάρια και ελιές από ανεξάρτητους παραγωγούς.

 

πηγη: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!