Οικονομία

02/03/2019 - 15:57

Δεύτερη υπόθεση θαλασσοδανείων

Γ

ια τις 6  Μαρτίου έχει οριστεί η έναρξη της δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων, της δεύτερης υπόθεσης θαλασσοδανείων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου.


Η υπόθεση αυτή είναι ιδιαίτερα γνωστή στην τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης και αφορά ένα πανομοιότυπο σκάνδαλο κάλυψης ακάλυπτων επιταγών συγκεκριμένου Λέσβιου επιχειρηματία, την περίοδο, από τον Ιούνιο 2004 έως και Νοέμβριο του ίδιου έτους, οπότε και οι επιταγές αυτές μετατράπηκαν σε δανειακές συμβάσεις, για να εξασφαλιστούν όσο γινόταν τα χρήματα της τράπεζας.

 

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ήταν πελάτης της τράπεζας και το επίμαχο διάστημα εξέδωσε ορισμένες επιταγές, οι οποίες δεν πληρώθηκαν και καλύφθηκαν από τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας. Πρόκειται για γνωστό όνομα στην αγορά του νησιού μας, αντιπρόσωπο μεγάλων ξένων εταιρειών τροφίμων και ειδών προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. Το καθεστώς κάτω από το οποίο καλύφθηκαν οι επιταγές δεν είναι γνωστό, όπως αποκαλύπτεται, όμως, από την ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης που είναι σε εξέλιξη, η τακτική αυτή ήταν συνήθης για τη Συνεταιριστική Τράπεζα. Όταν έγινε γνωστή η ιστορία των ακάλυπτων επιταγών, τα στελέχη της τράπεζας αναγκάστηκαν υπό το βάρος των αποκαλύψεων να προχωρήσουν σε δανειακές συμβάσεις. Το συνολικό ποσό της δανειακής σύμβασης είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Η δανειακή σύμβαση καταγγέλθηκε το 2004, δεν προχώρησε, όμως, καμία διαδικασία πλειστηριασμού. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη μετά το 2010. Οι εξασφαλίσεις και οι εγγυήσεις που δόθηκαν από την εν λόγω επιχείρηση, προκειμένου να λάβει και τυπικά το δάνειο, ήταν ένα ακίνητο το οποίο είχε αγοραστεί σε πλειστηριασμό, ήταν, όμως, επίδικο, αφού το διεκδικούσε και ο αρχικός του ιδιοκτήτης, ο οποίος τελικά το κέρδισε. Στην ουσία, η Τράπεζα δεν είχε στα χέρια της την παραμικρή εξασφάλιση, ώστε να πάρει πίσω έστω και ένα μικρό μέρος των χρημάτων της.

 

Καλά πληροφορημένες πηγές της υπό εκκαθάριση τράπεζας, οι οποίες γνωρίζουν τις υποθέσεις, αναφέρονται στην επίμαχη περίοδο που δόθηκαν τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια, ιδιαίτερα επικριτικά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην Τράπεζα εκείνη την εποχή έμπαιναν και έπαιρναν με μεγάλη ευκολία μπλοκ επιταγών, όλοι εκείνοι που δεν τολμούσαν να περάσουν ούτε το κατώφλι άλλων τραπεζών.

 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου και αυτή τη φορά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας της περιόδου εκείνης, ο Διευθυντής και ο υπάλληλος στο τμήμα των επιταγών.

 

Το πιθανότερο σενάριο, δεδομένου ότι η υπόθεση είναι πρωτοείσακτη, είναι να πάρει αναβολή λόγω ασθένειας μάρτυρα ή κατηγορούμενου ή απουσίας δικηγόρου κ.λπ.

 

Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!