Οικονομία

02/02/2021 - 12:58

Διαγράφηκε από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου

Του Ανέστη Ντόκα
naftemporiki.gr

Το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών αδειάζει από εταιρείες που βρίσκονταν υπό αναστολή εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται και ο αριθμός των εισηγμένων, καθώς από αύριο θα απαριθμεί 166 εταιρείες, εκ των οποίων οι 126 στην Κύρια Αγορά, οι 29 σε επιτήρηση, οι δύο σε αναστολή και οι δέκα στην Εναλλακτική Αγορά.

Ειδικότερα, από αύριο διαγράφονται οριστικά πέντε εισηγμένες (τέσσερις που ήταν σε αναστολή και μία της Εναλλακτικής Αγοράς), ανεβάζοντας σε 288 συνολικά τις εταιρείες που διεγράφησαν από το Χ.Α. τα τελευταία 22 έτη (2000-2021). Οι μετοχές που διαγράφονται είναι οι εξής: Κεραμεία Αλλατίνη Α.Ε., Axon Συμμετοχών, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και Eurobrokers, οι οποίες τελούσαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαγραφή αποφασίστηκε επίσης και για τις ενταγμένες στην Εναλλακτική Αγορά μετοχές της εταιρείας Diversa AEBE.

 

Άλλες δύο προς την έξοδο

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω πέντε διαγραφές, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Χρηματιστήριο η Forthnet ΦΟΡΘ και η PaperPack, οι οποίες στη διάρκεια της παρελθούσης χρήσης άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι νέες διοικήσεις των εισηγμένων έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να οδηγήσουν τις μετοχές των εταιρειών εκτός του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Η σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών στα χρόνια της κρίσης αλλά και αμέσως μετά τη «φούσκα» του 1999 ήταν η βασική αιτία να ανθήσει η βιομηχανία των δημοσίων προτάσεων και εξαγορών από offshore εταιρείες και μάλιστα πολλές φορές ιδιοκτησίας των βασικών μετόχων. Οι εξαγορές αυτές και οι δημόσιες προτάσεις έγιναν με ληστρικούς πολλές φορές όρους εις βάρος των μικρομετόχων. Παράλληλα, αρκετές εισηγμένες διεγράφησαν από το Χ.Α. λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Ειδική κατηγορία αποτελούσαν επίσης οι εξαγορές των θυγατρικών πολυεθνικών εταιρειών, καθώς η πολιτική αυτή των ομίλων είναι να παραμένει η μητρική εταιρεία στις βασικές μεγάλες αγορές και να αποχωρούν οι θυγατρικές από τα περιφερειακά χρηματιστήρια, όπως είναι και το ελληνικό.

Στο πρόσφατο παρελθόν

Η αλήθεια είναι πως το Χ.Α. έχει πάψει να αποτελεί πόλο έλξης για τις νέες εταιρείες εδώ και περίπου μια τετραετία, αφού η φετινή είσοδος της Interlife αποτελεί την πρώτη εισαγωγή έπειτα από τριάμισι χρόνια. Η τελευταία εισαγωγή μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. πριν από την ανατολή του 2021 αφορούσε την Briq ΑΕΕΑΠ, τον Ιούλιο του 2017. Έναν μήνα νωρίτερα είχε προηγηθεί η είσοδος του ΑΔΜΗΕ, ακολουθώντας την εισαγωγή των Intercontinental ΑΕΕΑΠ τον Αύγουστο του 2016 και της ΕΛΤΕΧ Άνεμος τον Ιούλιο του 2014.

Το 2019 είχαν διαγραφεί από το ταμπλό οκτώ εισηγμένες (Druckfarben, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Άνεμος/Grivalia, Κρητών Άρτος και Κανάκης) και το 2018 τρεις (Αθηνά, Κορρές και Αιολική Επενδύσεων).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τρεις είναι οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες σε διαγραφή των μετοχών τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Πρώτος λόγος είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1%-3% του κύκλου εργασιών. Δεύτερον, σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές - βραχυπρόθεσμο όφελος. Τρίτον, η νομοθεσία, η οποία απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.

Η έλευση της πανδημίας

Από κει και πέρα, το ζητούμενο για τη χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα για τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να προσελκυσθούν μεγάλες εταιρείες σε κεφαλαιοποίηση, δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Καλές είναι οι προσπάθειες για να εκκολαφθούν και να μεγαλώσουν μικρές εταιρείες, αλλά η αγορά έχει ανάγκη από ισχυρές εισηγμένες με διεθνή αναγνώριση που θα δυναμώσουν και τη χρηματιστηριακή αξία της. Η έλευση της πανδημίας «πάγωσε» το ενδιαφέρον για την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για παράδειγμα, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ΑΕΕΑΠ, όπως η Noval Property (θυγατρική του ομίλου Viohalco), η Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη, η Orilina, η Nάστης και η Trade Estates (θυγατρική του ομίλου Fourlis).

Μοιράσου το άρθρο!