Οικονομία

08/12/2023 - 15:44

Δηλώνουν εισόδημα 10.000 ευρώ και ξοδεύουν 250.000 ευρώ

Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και δαπανών φέρεται να έχει εντοπίσει η εφορία μετά τη μεγάλη διασταύρωση 3,8 εκατ. ΑΦΜ κάτω των 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η εφορία θα καλέσει περισσότερους από 20.000 φορολογούμενους στις αρχές του νέου έτους για να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής άλλωστε είναι στόχος προτεραιότητας για την κυβέρνηση.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών και της φορολογικής διοίκησης είναι αδύνατο να διαβιώνεις για παράδειγμα με 250.000 ετησίως και να δηλώνεις εισοδήματα 10.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση η φορολογική διοίκηση έχει ζητήσει περαιτέρω στοιχεία από τα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποκλίσεις που καταγράφονται προκαλούν δέος. Για παράδειγμα έχουν εντοπισθεί φορολογούμενοι ακόμη και με μηδενικά εισοδήματα, οι οποίοι με βάση τα στοιχεία των τραπεζών παρουσιάζουν υψηλές δαπάνες μέσω καρτών, ενώ ταυτόχρονα έχουν και μεγάλα εμβάσματα σε λογαριασμούς που τηρούν στο εξωτερικό.

Μετά την ολοκλήρωση και των πρόσθετων ελέγχων, σε κάποιους φορολογουμένους θα κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου (είναι αδύνατο να εκδοθούν 20.000 εντολές ελέγχου) και κάποιοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν φορολογικές παραβάσεις.

Όσοι δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος πενταετίας, ενώ θα επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

 

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, συνολικά διασταυρώθηκαν 80 εκατ. δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Συνολικά εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αποκλίσεις, εκ των οποίων οι 420.000 είχαν μικρές διαφορές και ενδεχομένως να ελεγχθούν σε δεύτερη φάση.

Στη διασταύρωση αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές, που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε συμφωνία με χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του εξωτερικού, όπως η Revolut και η Paypal. Και αυτό καθώς οι Αρχές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο τμήμα της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης να βρίσκεται στα ανωτέρω «πορτοφόλια».

Ένα στοιχείο ακόμη που δείχνει τη μεγάλη απόκρυψη φορολογητέας ύλης προκύπτει από το δηλωθέν εισόδημα και τις καταναλωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το συνολικό δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων στην ΑΑΔΕ ανέρχεται σε 84 δισ. ευρώ, ενώ η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είναι υψηλότερη κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Μοιράσου το άρθρο!

geotee