Οικονομία

21/07/2011 - 13:02

Διοικητική κρίση στη Συνεταιριστική - Ο Πατέστος αδειάζει Αμπουλό και στηρίζει Γόμο

Γράφει: Νίκος Μανάβης- εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

Ο Πατέστος αδειάζει Αμπουλό και στηρίζει Γόμο Παραίτηση γενικού διευθυντή Γιάννη Αμπουλού και ενδέχεται και του διευθυντή καταστήματος Μυτιλήνης Παναγιώτη Τριανταφύλλου

Σε μια νέα διοικητική κρίση έχει περιπέσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν άγνωστο πού θα οδηγούνταν η Τράπεζα. Όμως, όπως όλοι λένε, αυτή η κρίση έρχεται τη στιγμή που η Τράπεζα έχει ανάγκη από ομοψυχία για να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση σε όλο το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ευθύνες φαίνεται να έχει ο πρόεδρος της Τράπεζας, Απόστολος Πατέστος, ο οποίος ακολουθεί διαδικασίες που θα μπορούσαν να είναι ανεκτές για ένα διοικητικό συμβούλιο πολιτιστικού συλλόγου, αλλά όχι για το Δ.Σ. μιας τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί δύο ημέρες και παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές μας, δεν έχουμε καμμία επίσημη ενημέρωση από την ηγεσία της Τράπεζας, όταν η τοπική κοινωνία βοά για το τι συμβαίνει στη Συνεταιριστική και οι φήμες έχουν πάρει τη μορφή πλημμυρίδας. Πολύ πιο σημαντικό, όμως, είναι πως η ηγεσία της Τράπεζας αρνείται να παράσχει επίσημη ενημέρωση στα 6.000 μέλη της, από τα οποία περιμένει να της εμπιστευτούν τις καταθέσεις και τις οικονομικές τους συναλλαγές.

Την Τρίτη, όπως γράφαμε στο χθεσινό μας φύλλο, πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας, που ξεκίνησε στις 2:30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τις 8 το βράδυ. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκειά της δε συζητήθηκε ούτε το επεισόδιο μεταξύ του γενικού διευθυντή, Γιάννη Αμπουλού, και του επιχειρηματία Στρατή Γόμου στο οποίο αναφερόμασταν χθες, ούτε η επιστολή παραίτησης του κ. Αμπουλού. Πρέπει εδώ να διευκρινιστεί πως, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε, στη συνεδρίαση ο κ. Αμπουλός δε συμμετείχε.

Μετά τη συνεδρίαση Μετά το τέλος της συνεδρίασης, μια ομάδα συμβούλων μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ. έμειναν και ενημερώθηκαν για την επιστολή παραίτησης του γενικού διευθυντή και το επεισόδιο που είχε συμβεί με τον κ. Γόμο τη Δευτέρα. Στη δεύτερη αυτή σύσκεψη, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και ολοκληρώθηκε περί τις 11:30, κλήθηκε, και συμμετείχε, και ο κ. Αμπουλός. Ο τελευταίος περίμενε ότι το Συμβούλιο θα του παρείχε την αναγκαία στήριξη για να συνεχίσει το έργο του. Φαίνεται, όμως, πως ο γενικός διευθυντής ένιωσε ότι έμεινε εκτεθειμένος, γι’ αυτό και έκανε σαφές πως επιμένει στην παραίτησή του. Παράλληλα, γνωστοποίησε την παραίτησή του και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτιμήσεις παραγόντων της Συνεταιριστικής αναφέρουν ότι ο πρόεδρός της, Απόστολος Πατέστος, πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. είχε έρθει σε συμφωνία με τον κ. Γόμο και γι’ αυτό δε στήριξε τον γενικό διευθυντή. Η επιμονή του κ. Αμπουλού στην παραίτησή του, σύμφωνα με ορισμένες πηγές της Τράπεζας, δρομολόγησε σειρά εξελίξεων. Συγκεκριμένα, λέγεται πως χθες ήταν έτοιμος να παραιτηθεί και ο διευθυντής του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας, Παναγιώτης Τριανταφύλλου. Επίσης ότι οι εργαζόμενοι της Τράπεζας ετοιμάζονταν να κατέβουν σε απεργία, θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους στον τρόπο που αντιμετωπίσθηκε ο κ. Αμπουλός. Χθες Τετάρτη, το απόγευμα, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο πρόεδρος της Τράπεζας είχε προγραμματίσει συνάντηση με τους εργαζομένους, προκειμένου να τους καθησυχάσει και να αποσοβήσει τις αντιδράσεις τους.

Αντιδράσεις συμβούλων Τα παραπάνω προκάλεσαν την ενόχληση μελών τού Δ.Σ., επειδή πολλές από τις παραπάνω ενέργειες έγιναν χωρίς να τις γνωρίζουν. Για παράδειγμα, φημολογείται ότι για τη συνάντηση του κ. Πατέστου με τους εργαζομένους της Τράπεζας δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Παναγιωτέλλης. Επίσης, για τη σύσκεψη που έγινε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Δ.Σ. την Τρίτη το βράδυ και την επιστολή παραίτησης του κ. Αμπουλού, δεν είχαν ενημερωθεί τα μέλη τού Δ.Σ. που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση μετά τη λήξη της, όπως ο Στρατής Κυρατζής. Άγνωστο παραμένει αν για τα ζητήματα αυτά είχε ενημερωθεί ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο οποίος επίσης αποχώρησε από τα γραφεία της Τράπεζας στη Μυτιλήνη μετά το τέλος τού Δ.Σ.. Συνάντηση Γόμου - Πατέστου Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Τράπεζας, Απόστολος Πατέστος, και ο κ. Γόμος, το βράδυ της Δευτέρας, δηλαδή μετά το επεισόδιο που συνέβη στην Τράπεζα, συζήτησαν το θέμα που προέκυψε και κατέληξαν σε κάποια λύση, στην οποία συνηγόρησε και ο εν λόγω επιχειρηματίας. Η συνάντηση αυτή έγινε χωρίς να τη γνωρίζει η υπηρεσιακή ηγεσία της Τράπεζας και τα μέλη τού Δ.Σ..

Μοιράσου το άρθρο!