Οικονομία

04/02/2019 - 17:19

Είναι πολλά τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις της Λέσβου....

Σ

το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Φεβρουαρίου 2019, η Ετήσια Γιορτή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.
Την βασιλόπιτα ευλόγησε, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης, κκ Χρυσόστομος, και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο βουλευτής Λέσβου κ. Αθανασίου, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κύτελλης, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κα. Γόμου – Πρωτογεράκη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Καμπούρης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τουρισμού Βορείου Αιγαίου κα. Σαραντινού, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κατσαρός, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος, Πολ. Προστασίας & Διοικ. Υπηρεσιών κ. Καρασάββας,  ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λέσβου, κ. Τσουπής, ο Αστυνομικός Διευθυντής  Λέσβου κ. Βαζούρας, η Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης κα. Βακάλη, εκπρόσωποι από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου κ. Μανωλακέλλης, ο Αντιπρόεδρος  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου κ. Χριστόφας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου και Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης κ. Μπαρούτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ. Μουτζούρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Γραφείων Ενοικιάσεως Ι.Χ. Αυτοκινήτων κ. Σπανέλλης, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ποτοποιών -  Αποσταγματοποιών Λέσβου κ. Σπέντζας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Γιαννάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπιλάνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιακαλής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης κ. Πίτσιος, ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Τ.Α.Λ. Α.Ε. κ. Περιμένης, ο Airport Manager του Διεθνή Αερολιμένα Μυτιλήνης της Fraport Greece κ. Λυμτσιούλης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Καλάργαλης, η Διευθύντρια Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης κα. Στρατάκη, ο Διευθυντής Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Καπιωτάς, η Προϊσταμένη του ΕΦΚΑ Περιφερειακού Τμήματος Μυτιλήνης κα Καριμαλη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λέσβου κα. Παπαντωνάκη, ο προϊστάμενος Ε.Φ.Ε.Τ. Περιφερειακής Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου κ. Μπούμπουλης, ο Διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ κ. Μανιατόπουλος, ο τ. Δήμαρχος κ. Βουνάτσος, καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων του τόπου μας αλλά και επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητηρίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Αθανασίου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Καμπούρης, και ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιάς, στην ομιλία του, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις την χρονιά που πέρασε. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι πολλά και σημαντικά. Ιδίως για τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εκ φύσεως αντιμετωπίζουν μια σειρά από δυσκολίες όπως
Η έλλειψη επαρκών κεφαλαίων
Η δυσκολία πρόσβασης σε μεγάλες αγορές
Η δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου  ανθρώπινου δυναμικού κ.α.

Τα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα που χαρακτηρίζουν το ευρύτερο περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως είναι
Η υψηλή φορολογία
Το πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον
Η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια χρηματοδότησης,
Η ασάφεια και οι ελλείψεις στο κανονιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις
Η γραφειοκρατία
Η αδυναμία παραγωγής καινοτομίας κ.α.»

Ο κ. Μυρσινιάς αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας, οι οποίες ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχτεί άμεσα τις θέσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας και να θέσει σε άμεση εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Οι θέσεις μας είναι σαφείς :

Βελτίωση φορολογικού περιβάλλοντος, με σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.
Αξιοποίηση ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας με κίνητρα για την επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

 

-------

Διαβάστε στα επισυναπτόμενα αρχεία

1. Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου

2. Αναλυτικός Απολογισμός

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Ομιλία Προέδρου.pdf 108.32 KB
Απολογισμός Επιμελητηρίου Λέσβου 2018.pdf 8.98 MB

Μοιράσου το άρθρο!