Οικονομία

05/12/2013 - 18:54

Έκθετοι! - Σε «ομηρία» θύματα του Κτηματολογίου σε Μυτιλήνη και Γέρα

yle="text-align: justify;">- Συνεχίζουν να βρίσκονται σε "ιδιότυπη ομηρία" τα εκατοντάδες θύματα του Κτηματολογίου σε Μυτιλήνη και Γέρα, την ώρα που ο εμπαιγμός από την Αθήνα είναι άνευ προηγουμένου!

 του Στρατή Σαμιώτη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Έκθετους αφήνει τους πολιτικούς φορείς που αναμείχθηκαν το 2011 με το ζήτημα των λανθασμένων καταχωρήσεων, κατά την κτηματογράφηση σε Γέρα και Μυτιλήνη, η εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε.. Παρά την υποστήριξη που είχε από τον Δήμο Λέσβου για τη λειτουργία και την στελέχωση δύο γραφείων στο νησί μας για πάνω από τρεις μήνες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων - παθόντες έσπευδαν να δηλώσουν τα λάθη στις καταχωρήσεις τους (κάτι που επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά, ενώ είχε προηγηθεί ανάλογη διαδικασία επί Νομαρχίας Βογιατζή), η Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην ανάθεση των μελετών, παρά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις που είχε δώσει το καλοκαίρι στο Δήμο ότι το Σεπτέμβριο το όλο θέμα θα είχε κλείσει.

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου εμπαιγμό στους κατοίκους της Μυτιλήνης και της Γέρας, αν σκεφθεί κανείς ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα οι διορθώσεις επρόκειτο να ξεκινήσουν εντός του 2012, αλλά μετατέθηκαν για το 2013.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι τα στελέχη που προ μηνών συνέχιζαν να δίνουν διαβεβαιώσεις ότι οι διορθώσεις θα προχωρήσουν, από το Σεπτέμβριο "κρύβονται στα τηλέφωνα" όταν τους καλούν παράγοντες του Δήμου για να ενημερωθούν για το αν υπάρχουν εξελίξεις. Μάλιστα εδώ και μία εβδομάδα, τα "Νέα της Λέσβου" έχουν υποβάλει αίτημα για επίσημη ενημέρωση ως προς τις εξελίξεις που αφορούν τις διορθώσεις, χωρίς ωστόσο να μπουν στον κόπο να απαντήσουν από την Αθήνα.

Αυτό που απασχολεί τώρα την Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι η ένταξη νέων περιοχών της Ελλάδας στην κτηματογράφηση (μετά την προκήρυξη), καθώς σε αυτό το έργο γίνεται το "μεγάλο παιχνίδι", ενώ η επιλογή των αναδόχων αναμένεται να οριστικοποιηθεί το 2014. Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει εξ αρχής η εφημερίδα μας όταν η Κτηματολόγιο Α.Ε., από το 2011 υποσχόταν ανέξοδες διορθώσεις για τους πολίτες σε Μυτιλήνη και Γέρα.

Είναι προφανές ότι οι διορθώσεις στο νησί μας δεν αποτελούν προτεραιότητα για την Κτηματολόγιο Α.Ε., την ώρα που οι παθόντες συνεχίζουν να αιμορραγούν οικονομικά, καθώς προκειμένου να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ή αξιοποίηση των ακινήτων τους, όταν αυτά δεν είναι καταχωρημένα σωστά στους χάρτες, είναι αναγκασμένοι να συνεχίζουν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη γιατί αλλιώς δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους.

 

Καρέ-καρέ η κοροϊδία

Αρκεί να θυμίσουμε τις ρητές δεσμεύσεις της Κτηματολόγιο Α.Ε. ότι θα προωθούσε τις διορθώσεις, σε ευρεία σύσκεψη που είχε γίνει στην Περιφέρεια από το 2011 (παρουσία του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη και του Περιφερειάρχη, Νάσου Γιακαλή) και συγκεκριμένα από τον τότε πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Απόστολο Αρβανίτη.

Οι πρώτες επαφές της Κτηματολόγιο Α.Ε. για τις διορθώσεις στην περιοχή μας είχαν ξεκινήσει το 2011, οπότε και έγινε η ευρεία σύσκεψη (Σεπτέμβριος 2011) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στη συνέχεια ακολούθησε η έλευση κλιμακίου της εταιρείας από την Αθήνα και η συνεργασία με τον Δήμο, ο οποίος είχε διαθέσει μηχανικούς και γραφεία στη Γέρα (η Περιφέρεια έχει παραχωρήσει το γραφείο στη Βουρνάζων για τη Μυτιλήνη), όπου εγκαταστάθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές & απευθύνονταν εκεί οι θιγόμενοι πολίτες δηλώνοντας τα λάθη στα ακίνητά τους.

Αυτό που είχε προκαλέσει εντύπωση από εκείνη την περίοδο (Δεκέμβριος 2011) ήταν η σπουδή της "Κτηματολόγιο" να δημιουργήσει γραφεία συλλογής αιτήσεων από τους θιγόμενους, ενώ αυτό είχε προηγηθεί επί Νομαρχίας Βογιατζή (και Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Γιώργο Σουφλιά), το 2008, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής της Μυτιλήνης, όταν για πρώτη φορά τότε είχαν υποσχεθεί διόρθωση των λαθών του Κτηματολογίου στην περιοχή μας, καλώντας τους πολίτες να υποβάλλουν δηλώσεις για τα λάθη και να τους ξανακαλέσουν για το ίδιο θέμα 2 χρόνια αργότερα!

Μέχρι την άνοιξη του 2012 υπάλληλοι του Δήμου συγκέντρωναν τις αιτήσεις των παθόντων στα δύο γραφεία μετά από δύο παρατάσεις που έδωσε η Κτηματολόγιο Α.Ε. Το 2012 πέρασε χωρίς να γίνει τίποτα για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ και το 2013 μέχρι τώρα εξελίχθηκε σε επίπεδο νομικών διευθετήσεων, χωρίς να προχωρήσουν οι διορθώσεις.

Κι όσο η αδιαφορία συνεχίζεται από την Αθήνα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Γέρα και Μυτιλήνη - που έχουν την ατυχία να συγκαταλέγονται μεταξύ των "θυμάτων" του Κτηματολογίου - δεν μπορούν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα, όπως επίσης αδύνατη είναι και κάθε άλλη αξιοποίηση οικοπέδου, αν προηγουμένως δεν "τα ξεμπερδέψουν" στη Δικαιοσύνη.

Ενδεχομένως αυτός να είναι και ο στόχος της Κτηματολόγιο Α.Ε., δηλαδή να ροκανίσει το χρόνο, ώστε από μόνοι τους οι πολίτες να "βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά", οπότε μετά θα είναι αχρείαστες οι περιβόητες ανέξοδες διορθώσεις που θα έκαναν στο νησί μας.

Μοιράσου το άρθρο!