Οικονομία

11/11/2010 - 13:26

Ενδιαφέρον μηδέν για τέσσερις μεγάλες άγονες γραμμές

Καμία ακτοπλοϊκή εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση ενδιαφέροντος για τέσσερις μεγάλες άγονες γραμμές, οι οποίες περιλαμβάνονταν στον χθεσινό διαγωνισμό του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, αρμοδιότητας της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πρόκειται για τις γραμμές:

1 Πειραιάς - Ηράκλειο - Σητεία - Κάσος - Κάρπαθος - Ρόδος.

2 Πειραιάς - Σαντορίνη - Ανάφη - Κάσος - Πηγάδια Καρπάθου - Χάλκη - Ρόδος.

3 Θεσσαλονίκη - Σίγρι Μυτιλήνης - Χίος - Καρλόβασι Σάμου - Πάτμος - Κάλυμνος - Κως - Ρόδος.

4 Ψαρά ή Μεστά - Σίγρι - Λήμνος.

Οι γραμμές αυτές θα εξυπηρετούνται για τέσσερις μήνες ακόμα από τις υπάρχουσες συμβάσεις, ενώ το υπουργείο θα καλέσει εκ νέου τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσω νέου διαγωνισμού.

Αντίθετα, ενδιαφέρον έδειξαν οι εταιρείες για τις υπόλοιπες 7 άγονες γραμμές, ανάμεσά τους η γραμμή Ρόδος - Μεγίστη (Καστελόριζο) για την οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον η «Blue Star Ferries» με το πλοίο «Διαγόρας». Επίσης, η γραμμή Διαφάνι - Πηγάδια Καρπάθου από την εταιρεία «Πρωτόπαππας» με το πλοίο «Χρυσοβαλάντου» και από την εταιρεία «Χανιά ΙΙ» με το πλοίο «Ραφαέλλα».

Να σημειωθεί ότι αυτός είναι ο δεύτερος διαγωνισμός έπειτα από εκείνον που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του μήνα με σκοπό την κάλυψη περίπου 15 άγονων γραμμών. Τότε δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την κάλυψη δυο βασικών γραμμών: Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη, που μέχρι τώρα εξυπηρετείται από το «ΛΙΣΣΟΣ», και Πειραιάς - Πάτμος - Λειψοί - Λέρος - Κάλυμνος - Κως - Σύμη - Ρόδος, που εξυπηρετείται από το «Ιεράπετρα».

Με Βόρεια Ελλάδα

Ειδικά για την πρώτη γραμμή, το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι πολύ σοβαρό, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον και στον επόμενο διαγωνισμό, γιατί η Λήμνος και η Μυτιλήνη δεν θα έχουν σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις άγονες γραμμές και τα συγκεκριμένα δρομολόγια γιατί θεωρούν ότι είναι οικονομικά ασύμφορες, παρά το γεγονός ότι επιδοτούνται. Τον τελευταίο χρόνο έχουν προϋπολογιστεί να δοθούν για επιδοτήσεις δρομολογίων περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων όμως πάνω από 25 εκατομμύρια προέρχονται από τον επίναυλο (από τους επιβάτες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων για το σύνολο των άγονων γραμμών και κατά πόσο λειτουργικά και εξυπηρετικά είναι τα υπάρχοντα δρομολόγια. Η ανάγκη για επανασχεδιασμό ορισμένων άγονων γραμμών λέγεται ότι είναι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου.

enet

Μοιράσου το άρθρο!