Οικονομία

07/09/2020 - 10:44

Επιδότηση με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ζητάει ο κλάδος της εστίασης από τον Κώστα Μουτζούρη

Σύλλογος Εστίασης Μυτιλήνης “ΑΣΠΙΔΑ”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα,

Μετά το πρόσφατο μας αίτημα με θέμα την υποβολή σε τεστ κορωνοίου των υπαλλήλων των επιχειρήσεων εστίασης (που δυστυχώς - ελπίζουμε λόγω υψηλού φόρτου εργασίας εκ μέρους σας - έχει μείνει αναπάντητο), επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το θέμα του κεφαλαίου στήριξης για την εστίαση.

Από παλαιότερη συνάντηση μας αλλά και από επιστολή μας στις 28/04/2020 είχαμε ζητήσει να βρεθούν λύσεις από την Περιφέρεια μας για την στήριξη του πολύπαθου κλάδου της Εστίασης στην περιοχή μας.

Οι ήδη επιβαρυμένες λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος επιχειρήσεις μας υπέστησαν φέτος κατακόρυφη πτώση στον τζίρο τους λόγω του κορωνοϊού, η οποία ξεπέρασε τις χειρότερες προβλέψεις μας. Τα καταστήματα Εστίασης πλέον αντιμετωπίζουν οξύτατη ανεπάρκεια ρευστότητας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες λόγω των αναγκαίων περιορισμών που επιβλήθηκαν στον τρόπο λειτουργία τους. Όπως δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία, δεν υπάρχει και χωρίς επιχειρήσεις. Γι’ αυτό  απαιτείται άμεσα η λήψη γενναίων μέτρων για την επιβίωση τους. Μέτρα που θα στηρίξουν την Εστίαση, και κατ´ επέκταση τους εργαζόμενους σε αυτή, καθώς και όλους τους υπόλοιπους κλάδους που συνδέονται με την Εστίαση.

Πριν λίγες μέρες είδαμε να γίνεται πράξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η επιδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου με την μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μέτρο η κάθε επιχείρηση επιχορηγείται με ποσό ίσο με το 50% των αντίστοιχων εξόδων του 2019. Το όριο επιχορήγησης είναι από 5.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο έως 50.000 ευρώ μέγιστο. Καλύπτει δηλαδή το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης με έξοδα το 2019 μεταξύ 10.000€ και 100.000€ με ανώτατο όριο επιχορήγησης τα 50.000€ για τις τελευταίες.

Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση και του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους.

Στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε να μελετήσετε την δυνατότητα ανάληψης παρόμοιας πρωτοβουλίας με στόχο την ενίσχυση του νευραλγικού για την τοπική και όχι μόνο οικονομία του τομέα της Εστίασης.

 

Με εκτίμηση,

Νίκος Γιαννάκας,

Πρόεδρος του συλλόγου ΑΣΠΙΔΑ

Μοιράσου το άρθρο!