Skip to main content
|

Επιμελητήριο Λέσβου προς Υπουργείο Παιδείας: Προώθηση Εκπαιδευτικών Εκδρομών στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Προς:

Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Αξιότιμο κ. Νικόλαο Φίλη                                                      

 

Θέμα: «Προώθησης Εκπαιδευτικών Εκδρομών»

 

Κύριε Υπουργέ,

Όπως έχει γίνει γνωστό παγκοσμίως, η Λέσβος είναι το νησί που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τις τεράστιες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που από το 2015 έχουν γίνει πλέον ανεξέλεγκτες.  Αυτή η διεθνής «προβολή» της Λέσβου, έχει προκαλέσει ασφυκτικά αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της νησιωτικής, ακριτικής και απομακρυσμένης από τα μεγάλα οικονομικά κέντρα της χώρας, περιοχής μας. Ειδικά, εν μέσω της πρωτοφανούς και παρατεταμένης κρίσης που βιώνουμε επαχθέστατα, εμείς οι νησιώτες της Λέσβου.

 

Μόνο η Λέσβος, κατά το προηγούμενο έτος δέχθηκε περισσότερους από 500.000 μετανάστες / πρόσφυγες, αριθμός εξαπλάσιος των μονίμων κατοίκων του νησιού.  Είναι ασύλληπτες οι «σκληρές» εικόνες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος σύσσωμος ο λεσβιακός λαός, αλλά και οι συνολικές επιπτώσεις του ζοφερού αυτού θέματος τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στις επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο πλήγμα βέβαια το υπέστη ο τουριστικός τομέας, για την ανάπτυξη του οποίου το Επιμελητήριο Λέσβου, σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς, έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες εδώ και δεκαετίες, τις οποίες όμως βλέπουμε να εξανεμίζονται μέσα σε λίγους μόνο μήνες και να οδηγούμαστε σε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Ήδη από το καλοκαίρι του 2015, τα κρουαζιερόπλοια βλέποντας τις άθλιες εικόνες των συσσωρευμένων ανθρώπων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όχι μόνο δεν προσέγγιζαν, αλλά μας έδωσαν σαφή αντίληψη ότι καμία ελπίδα δεν υπάρχει πλέον για τον τουρισμό κρουαζιέρας στο νησί μας. Ένα είδος τουρισμού για το οποίο εργαστήκαμε σκληρά και να κατορθώσουμε το Σεπτέμβριο του 2014 να εγκαινιάσουμε και δεύτερη πύλη εισόδου Schengen   στο λιμάνι της Πέτρας Λέσβου. 

Οι κατακόρυφη άνοδος στις ακυρώσεις κάθε είδους κρατήσεων για την τουριστική περίοδο του 2016 που αγγίζουν το 80%-85%, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα εφιαλτικά σενάρια για την καταστροφή του τουρισμού στη Λέσβο, που είναι και ο βασικός οικονομικός πνεύμονας του νησιού.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου, αναλογιζόμενη τις επιπτώσεις του  προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος κυρίως, στον τομέα του Τουρισμού, προχωρά στην πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να στηρίξει και να προωθήσει τις εκπαιδευτικές εκδρομές προς τη Λέσβο, έτσι ώστε να υπάρξει έστω μια μικρή ανάκαμψη μέσω του εκπαιδευτικού, μαθητικού  τουρισμού.

Η Λέσβος αποτελεί ιδανικό προορισμό για μαθητικό και εκπαιδευτικό τουρισμό, καθώς ως σταυροδρόμι πολιτισμών από την αρχαιότητα, διαθέτει μοναδικά μνημεία και αρχαιολογικούς

χώρους, πλούσιο φυσικό αλλά και δομημένο περιβάλλον, καθώς επίσης και πλούσια γκάμα δραστηριοτήτων για τους μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα, στο νησί της Λέσβου βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ένα από τα δυο μεγαλύτερα του κόσμου, λόγω του οποίου, από τον Νοέμβριο του 2015 η Λέσβος χαρακτηρίστηκε «Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO», καταδεικνύοντας έτσι τον πλούτο της γεωλογικής κληρονομιάς της περιοχής. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής πολιτικής του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, λειτουργούν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές μονάδες, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο ξεναγήσεις και περιηγήσεις στις εκθέσεις του μουσείου, στα εργαστήρια, αλλά και στα υπαίθρια πάρκα, όσο και σεμινάρια εκπαιδευτικών με στόχο να συμβάλουν στην ανακάλυψη και εξοικείωση του κοινού όλων των ηλικιακών κατηγοριών με το απολιθωμένο δάσος, την φυσική ιστορία και την γεωλογική κληρονομιά της γης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπαιδευτικού προγράμματος, αποτελεί ο Προσομοιωτής Σεισμού σε Σχολική Αίθουσα, όπου ως στόχο έχει οι μαθητές να γνωρίσουν και να κατανοήσουν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, να ενημερωθούν για τον σεισμικό κίνδυνο, να ευαισθητοποιηθούν για τους φυσικούς κινδύνους καθώς και να εκπαιδευτούν στον τρόπο αντίδρασης και προστασίας.

Το νησί της Λέσβου έχει εξαιρετική φυσική ομορφιά, με αρκετούς και σημαντικούς υδροβιότοπους, ένα πλήθος από περιπατητικές διαδρομές, αλλά και δυνατότητες για άλλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Ακόμη, στη Λέσβο υπάρχει ένα πλήθος μουσείων, όπως αρχαιολογικά με  σπάνια ευρήματα, μουσεία που σχετίζονται με την ελιά, τους τρόπους συγκομιδής της και την παραγωγή ελαιολάδου, μουσεία  παραδοσιακών τοπικών δραστηριοτήτων, το Μουσείο του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, την περίφημη συλλογή του Μουσείου Τεριάντ, καθώς και ψηφιακό μουσείο του καταξιωμένου ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης και επιστημονικού ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες του νησιού. 

Επιπροσθέτως, σε διάσπαρτα σημεία του νησιού, βρίσκονται πολλά θρησκευτικά μνημεία, όπως επιβλητικά μοναστήρια, εκκλησίες γνωστές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και αναρίθμητα γραφικά ξωκλήσια που μαρτυρούν την ποικιλία και το πλήθος των πολιτιστικών και παραδοσιακών δράσεων του τόπου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου ανήκει και το νησί της Λήμνου, το οποίο σαφώς δεν πλήττεται από μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αλλά δεν παύει να χρήζει και αυτό τουριστικής προώθησης, λόγω των μόνιμων προβλημάτων που το χαρακτηρίζουν, αλλά και της οικονομικής κρίσης.  Η Λήμνος είναι η μυθική παρτίδα του Ηφαίστου, το νησί με το αρχαιότερο βουλευτήριο στον κόσμο, περίπου 2.500 ετών, που ανακαλύφθηκε στην Πολιόχνη.  Με μεγάλη ποικιλία από σπάνια φυσική ομορφιά, καθώς και ιδιόμορφα πετρώματα, ηφαιστειογενή μορφώματα και θαλάσσιες σπηλιές, η Λήμνος είναι ένα νησί με μακραίωνη ιστορία και πρωτόγνωρες φυσικές ομορφιές, που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει πόλο έλξης για εκπαιδευτικές εκδρομές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και κυρίως προς άμβλυνση των επιπτώσεων τόσο του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος όσο και της οικονομικής κρίσης, σας ζητάμε να στηρίξετε την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών εκδρομών προς τη Λέσβο και τη Λήμνο, μιας και τα νησιά αυτά μπορούν να προσφέρουν πολλά και διαφορετικού είδους εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ευελπιστώντας στην κατανόησή σας για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και την θετική σας ανταπόκριση στο παραπάνω αίτημα, σας ευχαριστούμε.

 

Με Εκτίμηση,

 

Ευάγγελος Ι. Μυρσινιάς

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις