Οικονομία

22/12/2013 - 08:08

Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων για το ΕΣΠΑ και τις παράλογες απαιτήσεις για τους δυνητικά δικαιούχους

ΠΡΟΣ 1.ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ   Κο ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ



ΘΕΜΑ:  «ΕΣΠΑ 2007 – 2013»
 
1.Η έμπρακτη, δίχως επαχθείς προϋποθέσεις και ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ, ανταπόκριση της Πολιτείας στις πρωτοβουλίες νησιωτών μας, που «τολμούν» να επενδύσουν μεσούσης της ύφεσης, εδώ στη ΒΑ εσχατιά της Αιγαιοπελαγίτικης Πολυνησίας, «που τίποτα δεν είναι ίδιο με την άλλη Ελλάδα», δίπλα σε γείτονα Χώρα, με καλπάζοντες οικονομικούς δείκτες, ρυθμούς κι επιδόσεις, δρομολογεί την έξοδό μας απ’ την Κρίση, αλλάζοντας, προς το καλύτερο, την αρνητική ψυχολογία μέσα στη Χώρα μας και την κακή εικόνα μας έξω, αμφότερα πρόδρομοι – προϋποθέσεις Ανάπτυξης, που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων, εξειδικευμένων ενδιαφερόντων / απαιτήσεων, μεγαλύτερου αριθμού, υψηλότερης, κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης επισκεπτών κι εν δυνάμει επίδοξων επενδυτών, στην επιμήκυνση της συρρικνούμενης (και λόγω γεωγραφικών / κλιματολογικών συνθηκών)  τουριστικής μας περιόδου, στην ενίσχυση της ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ το τόπου μας, στην τόνωση Εισοδημάτων / Απασχόλησης και συνακόλουθα στη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής όλων μας, που ‘ναι και το μεγάλο ζητούμενο, υπέρ της Κοινωνικής , Οικονομικής κι Εδαφικής Συνοχής, προσδοκίας και σκοπού του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.
2.Δε θεωρούμε ότι ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ των επιχειρήσεων (υφισταμένων και υπό σύσταση) σε «δυνητικά εντασσόμενες» και ενταγμένες, με τις προϋποθέσεις – βαρίδια (για τα «δεδομένα» του Χώρου μας), που τίθενται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δημιουργούν φιλικό επενδυτικό / επιχειρηματικό κλίμα, καθιστώντας τους επενδυτές (ντόπιους και ξένους)……..καλούς πρεσβευτές καλών πρεσβειών του ΕΥαίσθητου ΠΡΟορισμού μας.
3.Δε γνωρίζουμε, αν τούτος ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ υπαγορεύθηκε ή όχι από Κοινοτικούς όρους κι υποχρεώσεις μας, ούτε επίσης αν είναι συμβατός με το Ελληνικό και Κοινοτικό Δίκαιο και δεν παραβιάζονται θεμελιώδεις Συνταγματικές Αρχές, όπως αυτή της «ίσης μεταχείρισης» κ.ά.
4.Σε κάθε περίπτωση, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την άμεση άρση του, εκτιμώντας ότι στις συγκυρίες που βιώνουμε, στο Χώρο που τις βιώνουμε, είναι πράξη δικαίου, υπέρ του Δημοσίου κι Εθνικού συμφέροντος.
5.Σ’ αντίθετη περίπτωση, για τους «δυνητικά εντασσόμενους» και μ’ ευκαιρία της έκδοσης του ΟΔΗΓΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
                                       Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε
5.1.Την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής μόνο μια φορά, ΠΛΗΡΟΥΣ φακέλου, αποστερώντας τις «δυνητικά εντασσόμενες» επιχειρήσεις της δυνατότητας υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων / δικαιολογητικών, «επί ποινή......απένταξής τους», πρακτικής μακράν του όποιου δικαιακού συστήματος και των όποιων προσπαθειών αποκατάστασης ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος στα νησιά μας.
5.2.Εξάμηνη παράταση (πέραν της 28.2.2014) και συγκεκριμένα μέχρι Αύγουστο 2014, ιδιαίτερα απαραίτητης, εδώ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, «που τίποτα δεν είναι ίδιο με την υπόλοιπη Ελλάδα». Π.χ. για «διαδικασίες», όπως η «πράξη χαρακτηρισμού (απ’ τη Διεύθυνση Δασών) ή «χωρική μεταβολή» (απ’ τη Κτηματολόγιο ΑΕ – Αθήνα), που προηγούνται των αδειοδοτήσεων , δεν αρκεί «το τρίμηνο»! Επισυνάπτεται πρόσφατο σχετικό υπόμνημα της ΄Ενωσής μας.
5.3.΄Αρση του περιορισμένου αριθμού των δυο (2) τροποποιήσεων του Φυσικού κι Οικονομικού αντικειμένου, προκειμένου να μην στερηθεί καμιά επιχείρηση των όποιων δυνατοτήτων της, να βελτιώσει ποιοτικά, χρονικά κι όχι μόνο, τα «δεδομένα» της επένδυσής της (και συνακόλουθα την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών / προϊόντων της υπέρ των πελατών της), αξιοποιώντας πλήρως τις καλπάζουσες  διεθνώς τεχνολογικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις.
5.4.Διεύρυνση της δυνατότητας της ΕΞΩΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ αντιμετώπισης, μ’ επέκτασή της σ’ όλες (κι όχι μόνο σ’ ορισμένες) ανάγκες του προγράμματος.
5.5.Απλούστευση / εκλογίκευση, με περιορισμό των γραφειοκρατικών δομών κι εξορθολογισμό των απαιτούμενων (σε είδη κι αριθμό) διαδικασιών και δικαιολογητικών.
6.Τέλος θεωρούμε σκόπιμο, σε επόμενα Προγράμματα, Αποφάσεις Υπαγωγής, Τεχνικά τους Παραρτήματα, Οδηγούς Εφαρμογής κλπ, να αναφέρονται λεπτομερώς τα νομοθετήματα κι οι αντίστοιχες αδειοδοτήσεις, που απαιτούνται για την υλοποίηση της κάθε προτεινόμενης επένδυσης, προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος (αλλά και πόροι και φαιά ουσία) για τον εντοπισμό τους, («περιπλανώμενοι» οι επενδυτές από Υπηρεσία σε Υπηρεσία κι από Υπουργείο σε Υπουργείο), ιδιαίτερα όταν η επένδυση είναι μικρή ή και καινοτόμος (κι όχι συνήθης / κλασσική) και τα νομοθετικά πλαίσια κι οι τροποποιήσεις τους μαζικές κι «ομιχλώδεις», με τα Υπηρεσιακά Στελέχη «να μην προλαβαίνουν» πάντα και σ’ όλα να ενημερώνονται έγκαιρα και σωστά.       
             ΄Υστερα απ’ τα παραπάνω παρακαλούμε, και προσβλέπουμε στις δικές άμεσες ενέργειες, προκειμένου να μη χαθούν οι λιγοστές καλές ευκαιρίες που μας δίνονται, για ν’ αλλάξουμε έστω κι ελάχιστα, τη γκρίζα καθημερινότητά μας.
)
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
 
ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ    ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ
 
 
 
Υ.Γ.: ΄Οσο οι απαιτήσεις της Πολιτείας απ’ τα Νομικά (και Φυσικά) Πρόσωπα καθώς και οι υποχρεώσεις τους προς αυτή (την Πολιτεία), είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις παροχές της προς αυτά (ΝΦΠ) και τα δικαιώματά τους, τόσο κι η Ανάπτυξη  / Εισόδημα / Απασχόληση, θα ‘ ναι «καθηλωμένες» στα χαμηλά! Και στη γλώσσα μας «Ξενοδοχείο 1*, δεν μπορεί να απαιτεί τίμημα διανυκτέρευσης 7* μονάδας, εκτός κι αν «αναβαθμιστεί».

Μοιράσου το άρθρο!