Οικονομία

15/04/2016 - 09:05

Επιστολή Ξενοδόχων Λέσβου στον Υπουργό Οικονομίας για το ΕΣΠΑ Τουριστικών Επιχειρήσεων

Π

ΡΟΣ :1.ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

             2.          «         ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κο ΣΤΑΘΑΚΗ
             3.ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κα ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
             3.1.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ
             3.2.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜ.ΥΠΟΥΡΓ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κο ΖΑΧΑΡΑΤΟ
             3.3.   «            «            «                  «             Κο ΤΖΙΑΛΑ
             4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
             5.Δ.Σ.ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ, ΗΑΤΤΑ
             6.ΜΜΕ
 
ΚΟΙΝΟΠ.: 1.ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
                   2.ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ –
                      ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ & ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
                   3.ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
 
 
 Πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ: «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» και προτεινόμενες αναγκαίες τροποποιήσεις του.
 
Κύριοι Υπουργοί,
              Αναφερόμενοι στο υπ’ όψη θέμα, όπως δημοσιοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2016 και τροποποιήθηκε πρόσφατα (8/4/2016)
                                           Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε
Α1.Τη θέσπιση 4 (αντί 3) Ζωνών Περιφερειών (Ζ.Π.) προσθέτοντας μια Ζώνη επιπλέον, «με προβλήματα ανάπτυξης και Προσφυγικού / Μεταναστευτικού (ΠΡΟΣΦ/ΜΕΤΑΝ)», στην οποία Ζώνη να ενταχθεί αποκλειστικά και μόνο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ), που επλήγη και πλήττεται, πέραν της οικονομικής κρίσης κι απ’ το ΠΡΟΣΦ/ΜΕΤΑΝ, με τα πρωτεία να κατέχει η Λέσβος.
 
Α2.Τουλάχιστον….άστοχη αλλά κι άδικη η παραμονή της ΠΒΑ στη 2η  (απ’ τις 3) Ζώνη Περιφερειών με ήδη ανεπτυγμένες ή πιο ανεπτυγμένες απ’ αυτή Περιφέρειες, που καμιά τους δεν επλήγη απ’ το ΠΡΟΣΦ/ΜΕΤΑΝ.
Β. Την απαλοιφή του όρου, της, από 8.4.2016, τροποποίησης του οδηγού του Προγράμματος, που προβλέπει «σε κάθε περίπτωση την υποχρέωση διατήρησης του προσωπικού κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσής του», μα βάση αναφοράς την απασχόληση του 2015, όρος που και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ είχε απαλειφθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, δίχως τότε να έχει προκύψει το….. ΠΡΟΣΦ/ΜΕΤΑΝ, όταν μάλιστα είναι ορατό το ενδεχόμενο κάποια καταλύματα να μη λειτουργήσουν φέτος και ουδείς γνωρίζει το τι θα συμβεί του χρόνου.
 
 
Παλαιότερα αλλά και πρόσφατα στοιχεία που επισυνάπτονται, με βασικά Τουριστικά Μεγέθη ανά Περιφέρεια 2014 (Πηγή: ΞΕΕ / ΙΤΕΠ, ΤτΕ, ΄Ερευνα Συνόρων) όπως και σημερινά, γνωστά σε μας και μη δημοσιοποιηθέντα ακόμη, αιτιολογούν δικαιώνοντας απόλυτα τα (προαναφερθέντα) αιτήματά μας, ενισχυόμενα επιπλέον κι απ’ την εμφάνιση του ΠΡΟΣΦ / ΜΕΤΑΝ, που εντάθηκε ιδιαίτερα απ’ το καλοκαίρι του 2015, μεσούσης της ύφεσης και των capital controls.
 
             Άλλωστε, οι προτάσεις μας, σύμφωνα και με τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες / δεδομένα (Αναπτυξιακά, Οικονομικά, Γεωγραφικά / Κλιματολογικά, Απασχόλησης, Δημογραφικά, Υποδομές / Ανωδομές, Μεγέθη / Τζίρους, Πληρότητες Επιχειρήσεων, αριθμό αφίξεων CHARTERS κι επισκεπτών, με ανύπαρκτες τις πτήσεις χαμηλού ναύλου, διάρκεια τουριστικής περιόδου, ΟΧΙ ικανοποιητικές συγκοινωνίες με υψηλά ναύλα όλο το χρόνο) της ΠΒΑ κ.ά,  είναι εύλογες και δίκαιες, είτε τηρώντας τη Συνθήκη Προσχώρησης (Σ.Π.) της Χώρας μας στην (τότε) ΕΟΚ το 1979, βάσει της οποίας η νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ενιαία οντότητα, είτε «παρακάμπτοντας» την Σ.Π., «αδεία Ε.Ε.», σύμφωνα με παρέμβαση στο Ε.Κ. της Ρουμάνας Επιτρόπου κας Κορίνας Κρέτσου, που ζήτησε έκτακτα μέτρα για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης λόγω ύφεσης, μνημονίων προσφυγικού κ.ά., αντιμετωπίζοντας τον Ευαίσθητο, Νησιωτικό χώρο με χρηματοδοτήσεις (αλλά και με κίνητρα, ελαφρύνσεις, διευκολύνσεις, ειδικά τιμολόγια, Υποδομές / Ανωδομές κλπ) εντελώς ιδιαίτερα και διαφορετικά απ’ το Χερσαίο Χώρο, όπως συμβαίνει με την Ιταλία, Γαλλία κ.ά., που τα νησιά τους απολαμβάνουν χρηματοδοτικών κι άλλων «εργαλείων».
 
            Προσβλέποντας στη συναντίληψή σας, παρακαλούμε το γρηγορότερο δυνατόν, για τις δικές σας παραπέρα ενέργειες, προκειμένου ν’ αναστραφεί στην Περιφέρειά μας το δυσμενές κλίμα και ψυχολογία, αμβλύνοντας τις συνέπειες / επιπτώσεις του ΠΡΟΣΦ / ΜΕΤΑΝ κι ενισχύοντας την προοπτική εξόδου μας απ’ την ύφεση.
 
 
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
 
ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ   ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ

Μοιράσου το άρθρο!