Οικονομία

27/11/2013 - 18:38

Εταιρεία δεσμεύει 7 τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου ενώ χρωστάει 800.000 ευρώ!

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ντίνα Βερβέρη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ 7 ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ -“Γενική παράλυση” στον Δήμο

- Η επιχείρηση "Λατομεία Λέσβου" προχώρησε σε κατάσχεση κατά του Δήμου διεκδικώντας ποσό 250.000€ που με τις προσαυξήσεις υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας τις 540.000 ευρώ!

- Αμήχανη η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί ακόμη να εκτιμήσει πότε θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει και έχει δραματικές συνέπειες στην λειτουργία του Δήμου

“Θηλιά στο λαιμό” του Δήμου έβαλε η κίνηση - ματ της εταιρείας “Λατομεία Λέσβου” να προχωρήσει σε κατάσχεση, δεσμεύοντας λογαριασμούς σε 7 τράπεζες προκειμένου να λάβει το ποσό των 540.000 ευρώ που διεκδικεί εδώ και χρόνια. Ο Δήμος έχει κυριολεκτικά παραλύσει εδώ και μία εβδομάδα αφού δεν μπορεί να προβεί σε καμία οικονομική συναλλαγή, ενώ οι υποχρεώσεις του έναντι εργολάβων, προμηθευτών και γενικότερα επαγγελματιών “τρέχουν” καθημερινά. Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται με “δεμένα τα χέρια”, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αναστέλλει ουσιαστικά την λειτουργία της σε μια κρίσιμη περίοδο που προσπαθεί να πληρώσει σημαντικές οφειλές της, μεταξύ των οποίων και τα ληξιπρόθεσμα για τα οποία οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές.

Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις συζητήθηκαν χθες το μεσημέρι στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Κατράνης ενημέρωσε τα μέλη ότι εδώ και 5 ημέρες έχουν δεσμευθεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου από την συγκεκριμένη επιχείρηση για ένα παλιό χρέος που δεν αναγνωρίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες. Η ιστορία αυτή αφορά τιμολόγια που ισχυρίζεται ότι είχε κόψει η εταιρεία από το 2000 έως το 2004 με αποφάσεις του Δήμου για την προμήθεια διάφορων υλικών & τα οποία δεν έχει πληρωθεί. Αρχικά το χρέος κυμαινόταν γύρω στις 250.000 ευρώ, αλλά με τους τόκους και τις προσαυξήσεις έχει υπερδιπλασιαστεί φθάνοντας τις 540.000€.

Λάθος του δικαστηρίου;

Τα "Λατομεία Λέσβου" είχαν καταθέσει αγωγή κατά του Δήμου το 2005 διεκδικώντας την πληρωμή των παραπάνω τιμολογίων που αφορούσαν έργα, που είχαν εκτελεστεί επί της πρώτης θητείας Γιακαλή στον Δήμο Μυτιλήνης. Η απόφαση που είχε εκδοθεί επί της αγωγής δικαίωνε την εταιρεία και επιδίκαζε στον Δήμο να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό. Στη συνέχεια ο Δήμος κατέθεσε έφεση, η οποία και συζητήθηκε χωρίς να έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα η υπόθεση.

Παρ’ όλα αυτά, η επιχείρηση κατάφερε να πάρει στα χέρια της τα έγγραφα που απαιτούνται για να εκδοθεί διαταγή πληρωμής από τον Δήμο και ακολούθως προέβη στην κατάσχεση. Από την πλευρά του Δήμου υποστηρίζεται ότι η παλιά αυτή ιστορία πήρε αυτή την τροπή από λάθος του δικαστηρίου που δεν έχει κρατήσει στα πρακτικά του την έφεση που κατατέθηκε, με συνέπεια η υπόθεση να παραμένει ανοιχτή.

Αίτηση αναστολής

Σε κάθε περίπτωση, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέθεσε στον δικηγόρο του Δήμου, Στρατή Πέτρου να κινηθεί άμεσα για να ξεμπλοκαριστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου και να μπορέσει να λειτουργήσει. Ωστόσο, όπως είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Πέτρου, δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση αλλά για μια ιστορία 10 ετών που έχει μπλέξει σε αποφάσεις που δεν είναι νόμιμες και σε λάθη του παρελθόντος που καλείται να "πληρώσει" σήμερα η Δημοτική Αρχή. Ο δικηγόρος έχει καταθέσει ήδη αίτηση αναστολής της απόφασης για την κατάσχεση και παράλληλα έχει ζητήσει την οριστική ανακοπή αυτής της διαδικασίας που αναμένεται να συζητηθεί τον Μάρτιο. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι πόσο χρονοβόρες είναι αυτές οι διαδικασίες και πότε θα λυθούν τα χέρια του Δήμου για να μπορεί να πληρώσει και να πληρωθεί και ο κ. Πέτρου απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό, τουλάχιστον αυτή την στιγμή που με ρωτάτε, γιατί δεν ξέρω πότε θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής που έχουμε καταθέσει. Μπορεί σε μερικές μέρες να έχουμε μια νέα απόφαση, αλλά μπορεί και όχι. Όλα θα εξαρτηθούν από το δικαστήριο και την εξέταση των εγγράφων που έχουμε υποβάλει».

800.000€ το χρέος των Λατομείων

Εν τω μεταξύ, όπως είναι γνωστό, απαιτήσεις έναντι της συγκεκριμένης επιχείρησης έχει και ο Δήμος και μάλιστα αρκετά μεγαλύτερες από το ποσό των 540.000 ευρώ που διεκδικούν τα Λατομεία. Πρόκειται για 800.000 ευρώ που αφορούν την είσπραξη λατομικών τελών τα οποία δεν έχει καταβάλει επί σειρά ετών.

Ο κ. Κατράνης δήλωσε σχετικά: «Πράγματι αυτό το ζήτημα που έχει προκύψει με την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου είναι πολύ σοβαρό και προσπαθούμε να κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικά για να το αντιμετωπίσουμε. Έχει μπλοκάρει ο Δήμος εδώ και μία εβδομάδα και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

Μοιράσου το άρθρο!