Οικονομία

29/01/2014 - 08:25

Εξοντωτικά Πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας - Επιστολή προς Νησιώτες Βουλευτές

ΠΡΟΣ :  Βουλευτές Νησιωτικών περιοχών

                ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ

ΘΕΜΑ  :  Εξοντωτικά πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Κυρία/κύριε Βουλευτή,

Με το  νόμο 4174/2013 θεσμοθετήθηκαν στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας υπερβολικά, εξωπραγματικά και εξοντωτικά πρόστιμα, για μια σειρά φορολογικών διαδικασιών των επιχειρήσεων, τα οποία ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2014.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η παράλειψη υποβολής, έστω και με καθυστέρηση μιας ημέρας, της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ή της προσωρινής δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος επισύρει αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά δήλωση για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ ανά δήλωση για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία. Το πρόστιμο αυτό διπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται στις περιπτώσεις υποτροπής και δεύτερης υποτροπής αντίστοιχα σε περίοδο πέντε ετών. Επιπλέον επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο του οφειλόμενου φόρου, λόγω μη υποβολής δήλωσης και τόκος εκπρόθεσμης καταβολής με ετήσιο επιτόκιο  8,76% από την επομένη της αρχικής οφειλής. Μάλιστα στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής οποιουδήποτε φόρου πέραν του διμήνου από την ημερομηνία αρχικής καταβολής επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο  10%, αν περάσει χρόνος ανεβαίνει στο 20% και στη διετία φτάνει το 30%.

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις του άρθρου 23 παρ. β. του Ν. 4172/2013 περί του τρόπου εξόφλησης των παραστατικών δαπανών άνω των 500,00 ευρώ, όσο και η αδιανόητη και πλήρως παράλογη πρόβλεψη του άρθρου 2 του Ν. 4225/2013  με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ για μη αναγραφή εργαζομένου στην ΑΠΔ, εργαζόμενου που έχει δηλωθεί κανονικά όμως στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», σας βεβαιώνουμε ότι θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα στην ήδη ευρισκόμενη υπό έκρηξη αγορά .

Σε ένα έντονα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που οι νησιωτικές επιχειρήσεις δίνουν σκληρό αγώνα για την επιβίωσή τους τα εξωφρενικά αυτά πρόστιμα αποτελούν μια τρομοκρατική φοροτρέλα χωρίς όρια, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν  να συνετίσουν τις ΜΜΕ επιχειρήσεις αλλά αντίθετα να τις εξαφανίσουν εντελώς.

Γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των νησιωτικών επιχειρήσεων είναι από μικρού έως πολύ μικρού μεγέθους, δεν διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια  και ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές αντικειμενικές δυσχέρειες σε σχέση με την έγκαιρη λήψη φορολογικών στοιχείων από τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις του κέντρου, λόγω των κάκιστων μεταφορικών συνδέσεων, διερωτήθηκε λοιπόν κανείς πως είναι δυνατόν ένας νησιώτης επιχειρηματίας να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στα εξωφρενικά πρόστιμα, όσο και στις ασφυκτικές προθεσμίες που έχουν οριστεί για την υποβολή των δηλώσεων Φ.Π.Α., παρακρατούμενων φόρων, συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, κ.λπ. 

Αν και δεν είμαστε αντίθετοι με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων και προστίμων σε όσους φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν, εντούτοις πιστεύουμε ότι ο νομοθέτης στο θέμα αυτό επιβαλλόταν να λάβει σοβαρά υπόψη του, την «ΡΗΤΡΑ νησιωτικότητας»,  πρόσφατος Νόμος 4150/2013,  που αγνοήθηκε παντελώς, αλλά και  την επιταγή του άρθρου 101 του Συντάγματος μας και την δεσμευτική αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης έπρεπε να υπάρξει σαφείς διαχωρισμός, ως προς το ύψος της επιβολής προστίμων, μεταξύ αυτών που συστηματικά ενεργούν με δόλο και αυτών που υποπίπτουν σε παράβαση από αμέλεια ή έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός.

Έχοντας υπόψη, τις έντονες διαμαρτυρίες των μικρών επιχειρηματιών  στα νησιά μας,  αλλά και την αναγκαιότητα διατήρησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε να κρατηθούν ζωντανά τα νησιά μας, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών θα  διοργανώσει άμεσα έκτακτη Γενική Συνέλευση, για την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής θα σας ενημερώσουμε εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου οι συνάδελφοι Πρόεδροι των 20 νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας να σας ενημερώσουν εκτενέστερα για το θέμα και τις συνέπειες των εξοντωτικών προστίμων τόσο του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας όσο και του Υπουργείου Εργασίας και από κοινού να εξετάσουμε τρόπους αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Βέβαιοι ότι ως νησιώτες αντιλαμβάνεστε τους κινδύνους που διατρέχει η επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά μας και ότι θα ανταποκριθείτε στην πρόσκληση, σας ευχαριστούμε για την συνεργασία.

 

                                                                                                Με εκτίμηση,

                                                                                                Ο Πρόεδρος

                                                                                       

                                                                                    Θρασύβουλος Καλογρίδης

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!