Οικονομία

05/11/2019 - 05:53

Χρηματοδοτικά εργαλεία για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2021-2027

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, με εκπροσώπους του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και των νησιωτικών Επιμελητηρίων, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Ομάδας Χάραξης Πολιτικών του Υπουργείου, με αντικείμενο «Χρηματοδοτικά εργαλεία για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα ΕΣΠΑ 2021-2027».

Στη συνάντηση, που έγινε με την παρουσία της Γενικής Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κας Χ. Καλογήρου, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ε. Κυριαζόπουλου και του καθηγητή κ Μ. Κουτουλάκη ειδικού συμβούλου του Υπουργού, τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί  Πρόεδροι και εκπρόσωποι διοικήσεων  νησιωτικών Επιμελητηρίων.  

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ανέφεραν ότι στο σχεδιασμό και τις  προτεραιότητες  του Υπουργείου είναι η  νέα Νησιωτική Πολιτική να ενισχυθεί με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς, αλλά και με δεσμευτικούς και διασφαλισμένους πόρους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζετε η δημιουργία ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, που θα απαντάει στις ουσιαστικές ανάγκες του νησιώτη επιχειρηματία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ επισήμανε  ότι πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια του Υπουργείου, στην οποία ο ΕΟΑΕΝ και τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του θα είναι αρωγοί, ώστε σύντομα η μικρομεσαία νησιωτική επιχείρηση να αποκτήσει επιτέλους κίνητρα που θα της επιτρέψουν  να διατηρήσει ή και να επεκτείνει τη δραστηριότητα της, αλλά και να ξεπεράσει τις αρνητικές επιπτώσεις της γεωγραφικής και οικονομικής απομόνωσης, με πρόσβαση σε δανεισμό, εγγυοδοσία, επιδότηση θέσεων απασχόλησης, εργοδοτικών εισφορών κλπ.

 

Συμφωνήθηκε ότι ο ρόλος του ΕΟΑΕΝ και των νησιωτικών επιμελητηρίων θα είναι καθοριστικός με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, για την τελική  συν-διαμόρφωση των νέων  χρηματοδοτικών εργαλείων για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, που σχεδιάζει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και αποφασίστηκε   η ενίσχυση της συνεργασίας και των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών. 

Μοιράσου το άρθρο!