Οικονομία

04/01/2011 - 17:07

Η γριά «Πηνελόπη» αντικαθιστά τον γέρο «Θεόφιλο»

του Στρατή Μπαλάσκα/Ελευθεροτυπία
Τη γριά «Πηνελόπη», πλοίο ιδιοκτησίας του Μίμη Αγούδημου, που ήταν δεμένο από καιρό στην Πρέβεζα, ναύλωσε η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) προκειμένου να αντικαταστήσει το γέρο «Θεόφιλο» στα δρομολόγια της άγονης γραμμής του βόρειου Αιγαίου, μετά τη σοβαρή βλάβη που υπέστη στη δεξιά κύρια μηχανή του. Συγκεκριμένα η ΝΕΛ επιδοτείται για τις γραμμές: * Θεσσαλονίκη - Μύρινα - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου, για 12 χρόνια με μίσθωμα ανά δρομολόγιο 35.000 ευρώ. * Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου για 12 χρόνια με μίσθωμα ανά δρομολόγιο 29.000 ευρώ.

* Καβάλα - Μύρινα - Μυτιλήνη - Χίος - Καρλόβασι Σάμου - Αγ. Κήρυκος Ικαρίας, για 12 χρόνια, με μίσθωμα ανά δρομολόγιο 30.000 ευρώ. Σύνολο εβδομαδιαίως για δρομολόγια με το «Θεόφιλος», που τώρα εκτελεί με το «Πηνελόπη», 94.000 ευρώ!

Την ίδια ώρα, οι επιβάτες που έχουν την τύχη να ταξιδεύουν στο Βόρειο Αιγαίο με ταχύτητες λίγο μετά τον εμφύλιο, μιλάνε για ένα πλοίο χωρίς θέρμανση αλλά και χωρίς κουζίνα. Σε τέτοιας διάρκειας ταξίδια υποχρεούνται να τρέφονται με πατατάκια ή να έχουν μαζί τους υπνόσακους και τάπερ με φαγητό από το σπίτι!

Ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημ. Χαλκιώτης, δηλώνει βέβαια πως τα παραπάνω ισχύουν, είναι σε γνώση του, και μάλιστα έχει στείλει έγγραφο στη ΝΕΛ από την οποία ζητάει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Στελέχη της ΝΕΛ από την άλλη μεριά υποστηρίζουν πως η εσπευσμένη δρομολόγηση του «Πηνελόπη» στη θέση του αποσυρθέντος «Θεόφιλου» δικαιολογεί την αδυναμία του πλοίου να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Πάντως, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δρομολογίων που έχει ανακοινώσει η ΝΕΛ, το «Πηνελόπη» εκτελεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη - Λήμνος - Θεσσαλονίκη σε 17 ώρες, το Μυτιλήνη - Λήμνος - Καβάλα σε 12,5 ώρες, το Μυτιλήνη - Χίος σε τέσσερις ώρες το δε Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος σε οκτώ ώρες και Θεσσαλονίκη - Βαθύ Σάμου 26 ολόκληρες ώρες!

Μοιράσου το άρθρο!