Skip to main content
|

Η Οικοτεχνία Παπαγιαννίδη της Μυτιλήνης στην "Ελευθεροτυπία"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η Οικοτεχνία Παπαγιαννίδη στη Μυτιλήνη αποτελεί  χαρακτηριστικό  παραδείγματα για το πόσο πετυχημένες -εντός και εκτός Ελλάδος- μπορεί να είναι μικρές ελληνικές οικοτεχνίες όταν βασίζονται στην παράδοση, το μεράκι και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους.

 Η Οικοτεχνία Παπαγιαννίδη λειτουργεί από το 2001 στη Μυτιλήνη, παράγει μαρμελάδες και σάλτσες και εξάγει το 50% της παραγωγής της. Ο ετήσιος τζίρος της φθάνει τα 170.000 ευρώ και απασχολεί δύο εργαζόμενους.

Delicatessen με... συνταγή της γιαγιάς και διεθνή απήχηση

Πριν από δεκατρία χρόνια ο 30άχρονος τότε Μυτιληνιός Νίκος Παπαγιαννίδης, λάτρης της μαγειρικής, δοκίμασε με τη βοήθεια της μητέρας του να «ζωντανέψει» παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς.

Εναν χρόνο αργότερα, το 1999, αποφάσισε να αξιοποιήσει εμπορικά τις πετυχημένες δοκιμές που είχε κάνει. Υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο κοινοτικό πρόγραμμα Leader ΙΙ, εξασφάλισε επιδότηση 15 εκατ. δρχ. (45.000 ευρώ) για να αποκτήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό και το 2001 άρχισε την παραγωγή σε έναν νοικιασμένο χώρο 120 τετρ. μέτρων στη Μυτιλήνη.

«Ηθελα να αξιοποιήσω μια οικογενειακή έκταση με εσπεριδοειδή» λέει ο Ν. Παπαγιαννίδης. «Η πρώτη μαρμελάδα που παρασκευάσαμε ήταν συνδυασμός πορτοκαλιού, μανταρινιού και λεμονιού, η οποία, μάλιστα, βραβεύτηκε στο Λονδίνο στο διαγωνισμό "Great Taste Award"».

Η γκάμα των προϊόντων εμπλουτίστηκε σταδιακά με νέες πρωτότυπες μαρμελάδες αλλά και σάλτσες και τα νέα προϊόντα που παρουσίασε η μικρή οικοτεχνία κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά επτά διεθνή βραβεία. Εξαιρετικές κριτικές και διακρίσεις απέσπασαν, εκτός από τη μαρμελάδα με πορτοκάλι, μανταρίνι και λεμόνι, και συνδυασμός φρούτων του δάσους με μέλι αλλά και το πρωτότυπο προϊόν με βατόμουρο και ούζο.

Η φαντασία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στις σάλτσες που παρουσίασε η μικρή επιχείρηση: η σάλτσα ντομάτα με πορτοκάλι απέσπασε δύο βραβεία, βραβευμένη είναι και η σάλτσα ντομάτα με φράουλα αλλά και ελιά με ούζο, ενώ η οικοτεχνία παρουσίασε ακόμα και σάλτσα στιφάδο.

Οι δοκιμές για νέους συνδυασμούς γεύσεων γίνονται από το ζεύγος Παπαγιαννίδη στο σπίτι τους πριν αποφασιστεί η παραγωγή νέων προϊόντων. «Ενδοοικογενειακά» γίνεται και ο σχεδιασμός των συσκευασιών, οι ετικέτες, τα διαφημιστικά φυλλάδια και οι κατάλογοι των προϊόντων, από τη γραφίστρια σύζυγό του.

Η επιχείρηση πουλάει τα προϊόντα της σε επιλεγμένα καταστήματα ειδών διατροφής σε όλη την Ελλλάδα σε τιμές 3,5-4,5 ευρώ, ενώ έχει καταφέρει να εξάγει, ήδη, τη μισή παραγωγή της σε ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο, Ιαπωνία.

Πλεονέκτημα για την οικοτεχνία αποτελεί το γεγονός ότι η παραγωγή είναι προσαρμοσμένη στη ζήτηση που υπάρχει κάθε φορά. Αποφεύγεται έτσι η ζημιά από προϊόντα που παράγονται, αλλά καταστρέφονται επειδή παρέμειναν αποθηκευμένα για μεγάλο διάστημα.

«Τα προϊόντα μας θεωρούνται φρέσκα, αφού δεν έχουν συντηρητικά και πρέπει να καταναλώνονται εντός δεκαοκτώ μηνών. Αυτό μας επιτρέπει να παράγουμε ύστερα από παραγγελία και να παραδίδουμε τα προϊόντα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών. Χωρίς να χρειάζεται να στοκάρουμε», λέει ο Ν. Παπαγιαννίδης.

Πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί το κόστος μεταφοράς: «Πριν από τρία χρόνια πληρώσαμε 600 ευρώ για να μεταφέρουμε μια παλέτα με προϊόντα μας στον Πειραιά με πλοίο. Με λίγο περισσότερα (800 ευρώ), τα στείλαμε στην Ιαπωνία...», λέει ο ιδρυτής της μικρής επιχείρησης.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις