Οικονομία

18/10/2011 - 10:00

Ηaircut μισθού 60% στη NEL Lines με 2 μέρες εργασίας

Δύο μέρες εργασίας και μείωση μισθού 60% προτείνει η διοίκηση της ΝΕΛ στους εργαζόμενους, λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων και της σημαντικής και ανησυχητικής μείωσης της ρευστότητας της επιχείρησης, όπως η ίδια αναφέρει. 

Η διοίκηση την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε μέσω email το προσωπικό και κάλεσε τους εργαζόμενους σε διαβούλευση. Στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ναυτιλιακής Μιλτιάδης Βάγγερ (αναφέρεται ως εργοδότης στην επιστολή) αναφέρει: Με βάση τα τηρούμενα στοιχεία της επιχείρησης, κατά τους πρώτους ήδη μήνες του έτους 2011 παρατηρήθηκε σημαντική και ανησυχητική μείωση ρευστότητας. Παράλληλα η απαιτούμενη δαπάνη διατηρήσεων της επιχείρησης σε λειτουργία ολοένα και ανέρχεται. Μόνο το 2011 έναντι του 2010, η αύξηση του κόστους καυσίμων υπερβαίνει σε ποσοστό το 40%. Η προοπτική για τους προσεχείς μήνες είναι ακόμα πιο ζοφερή, συνέπεια της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία και των έκτακτων μέτρων που θίγει άμεσα ή έμμεσα όλα τα εισοδήματα, τόσο των εργαζομένων στο δημόσιο όσο και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Αναμένεται επομένως με βεβαιότητα να συνεχισθεί ή και να ενταθεί η μείωση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Στη συνέχεια ο κ. Βάγγερ σημειώνει: Προτίθεμαι να εισαγάγω σ΄αυτήν (σ.σ. τη ΝΕΛ), σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος (άρθρο 38 παρ.3 του Ν.1892/90 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν.3846/10, ισχύει από 11/5/10), σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης αντί απολύσεων με διάρκεια έως 3 μήνες, καθώς επίσης σας καλώ (σ.σ. τους εργαζόμενους) να προσέλθετε, περαστείτε και λάβετε μέρος σε σχετική διαβούλευση για την ειδικότερη μορφή και περιεχόμενο που θα λάβει το σκοπούμενο σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης.

Σημειώνεται πως η πρόσκληση εστάλη σε 64 εργαζόμενους. Πληροφορίες από την πλευρά των εργαζομένων αναφέρουν πως η εκ περιτροπής εργασία δεν θα εφαρμοστεί σε όλους τους υπαλλήλους και στελέχη αλλά επιλεκτικά. Εργαζόμενοι ανέφεραν πως για παράδειγμα οι κ.κ. Βάγγερ, Αβραντίνης και Βαράγκης που υπογράφουν τον ισολογισμό της εταιρείας δεν είναι στη λίστα. Επίσης στη λίστα δεν είναι ο κ.Μαυρουδής ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. θυγατρικής και εισπράττει πολύ υψηλό μισθό. Τονίζουν πως λείπουν στελέχη με πολύ υψηλούς μισθούς αλλά είναι εργαζόμενοι που λαμβάνουν 400, 500 και 1.200 ευρώ μικτά μηνιαίως.

Οι εργαζόμενοι επίσης αντιδρούν γιατί η εταιρεία προσφέρει αυξημένες προμήθειες στο δίκτυο πωλήσεων της (πρακτορεία) σε σχέση με τον ανταγωνισμό (15% αντί 8% που προσφέρει ο ανταγωνισμός στη γραμμή Χίο – Μυτιλήνη έως 31/10/2011). Επιπλέον  σημειώνουν πως ο τζίρος της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 73% σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του εξαμήνου από το προηγούμενο έτος και πως έχει ναυλώσει 12 επιπλέον πλοία σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου εξαμήνου. Υποστηρίζουν ότι ο νόμος αναφέρει πως «Αν περιοριστούν οι δραστηριότητές ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος, μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 260/2006 και του ν. 1767/1988.» Λένε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση της ΝΕΛ – διότι έχει αυξηθεί ο τζίρος, οι γραμμές κλπ.

Ο όμιλος στο εξάμηνο είχε πωλήσεις 36,12 εκατ. ευρώ από 20,8 εκατ. ευρώ και ζημιές 27,12 εκατ. ευρώ από 13,2 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 155 εκατ. ευρώ από 147,7 εκατ. ευρώ. Αξίζει τέλος να τονιστεί πως δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από την ημέρα που έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 97,6 εκατ. ευρώ.

Του Γιώργου Κατικά Πηγή:www.capital.gr

Μοιράσου το άρθρο!