Οικονομία

09/07/2012 - 16:40

Κοινή δράση Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων- Με επιτυχία η Γενική Συνέλευση στη Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη, διοργανώθηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία από το Επιμελητήριο Λέσβου, την Κυριακή 8 Ιουλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗΣ», η 19η Γενική Συνέλευση του Δικτύου  Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης INSULEUR.

Το Δίκτυο δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία Επιμελητηρίων διαφόρων νησιών της Ε.Ε. με στόχο την επίλυση των κοινών προβλημάτων που πηγάζουν από το νησιωτικό χαρακτήρα τους. Απώτερος στόχος ήταν η  προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των Ευρωπαϊκών νησιών στη εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα το Δίκτυο μαζί με το Επιμελητήριο Λέσβου, αποτελείται από 35 Εμπορικά Επιμελητήρια διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών και διατηρεί συνεχή επαφή με τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, έχει στενή συνεργασία με την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Νησιών, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.  Συνεργάζεται στενά με διάφορους οργανισμούς, όπως την Επιτροπή Νησιών της Διάσκεψης των Περιφερειακών και Παράκτιων Περιοχών της Ε.Ε. (CRPM), τη Μεσογειακή Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης (CMDD), την Ένωση Επιμελητηρίων της Μεσογείου (AS.CA.ME) και  είναι μέλος του Ευρωεπιμελητηρίου.

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρακολούθησαν, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Μαγιόρκα (Ισπανία) που είναι και Πρόεδρος του INSULEUR, κ. Χουάν Γκουάλ ντε Τορρέλια Γκουάσπ, το Δ.Σ. του Δικτύου, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων του Γκόζο (Μάλτα), του Κάλιαρι (Ιταλία), και πολλών νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν εκτός από τον Πρόεδρο κ. Θ. Καλογρίδη και πολλά μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Θ. Παπαθεοφάνους πρόεδροι των επιμελητηρίων Κυκλάδων, Κρήτης, Πειραιά, και ο κ. Π. Παπαδόπουλος του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για τις «Θαλάσσιες Ενδομεταφορές», το οποίο παρακολούθησαν, ο Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δ. Χαλκιώτης, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Ν. Γιακαλής και ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος. Στο εργαστήριο, συντονίστρια του  οποίου ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Μαρία Λεκάκου, παρουσιάστηκαν και μελετήθηκαν οι περιπτώσεις ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε περιοχές όπως, το Μπόμχολμ  (Δανία), της Σαρδηνίας (Ιταλία), των Βαλεαρίδων νήσων (Ισπανία) και της νησιωτικής Ελλάδας.

 Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας κ. Θ. Καλογρίδης, τονίζοντας ότι τίποτα δεν είναι ίδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα  και την  Ευρώπη, στη νησιωτική  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,  - άρα χρειάζεται Ειδικές νησιωτικές πολιτικές από την ΕΕ.-, κατέθεσε τις δικές μας προτάσεις οι οποίες συνοπτικά επικεντρώνονται: στη δημιουργία Οικονομικού Φορέα που θα διαχειρίζεται τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στη διεκδίκηση από την Ε.Ε. Ειδικού Ταμείου για τη Νησιωτικότητα, στη διεκδίκηση μεταφορικών υποδομών (λιμάνια, συνδυασμένες μεταφορές κ.λ.π.), στις κοινοτικές ενισχύσεις για την κατασκευή πλοίων, στη δημιουργία «Νησιωτικού Παρατηρητηρίου», στον τουρισμό, ο οποίος πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε. και να αναπτυχθεί μεταξύ των μελών του δικτύου του INSULEUR, καθώς και στην Ανάδειξη του «Περιβάλλοντος» μέσω της Αειφόρου ανάπτυξης.

Μέσα από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των συνέδρων που ακολούθησαν, αναδείχθηκε το έργο που έχει παραχθεί από το INSULEUR μέσα στα 12 χρόνια λειτουργίας του και εντοπίστηκε για άλλη μια φορά, η διαφορετικότητα αλλά και η ομοιότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε., οι οποίες μόνο με κοινές και συλλογικές διεκδικήσεις μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα και οφέλη για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σημαντικά προγράμματα που υλοποιεί το INSULEUR, όπως η συνεργασία με τις Αραβικές χώρες που παρουσίασε ο κ. Ν. Σαμαράς, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη και την Εξέλιξη και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης. Ακολούθησαν, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του  προγράμματος SMILIES που αφορά τις πολύ μικρές νησιωτικές επιχειρήσεις, το έργο για τη δημιουργία ετικέτας όσων αφορά τη Μοναδικότητα Νησιωτικών Προϊόντων, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την Ε.Ε. και προγράμματα όπως, η Ευφυής Ενέργεια, η Εικονική Κοινότητα, που αφορά στην δημιουργία εικονικού Φόρουμ στην ιστοσελίδα του Δικτύου για επιχειρήσεις και επιμελητήρια, καθώς και το σχέδιο υλοποίησης του έργου InnoNauTICs.

Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του INSULEUR πραγματοποιήθηκαν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του, κατά τις οποίες επανεξελέγη Πρόεδρος ο κ.  Χουάν Γκουάλ ντε Τορρέλια Γκουάσπ, ενώ πολύ σημαντική θεωρείται η εκλογή του Α’ Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Β. Μυρσινιά στη θέση του Οικονομικού Επόπτη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου.

Να σημειώσουμε τέλος, πως η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Λέσβου και τις χορηγίες των ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών) και της Aegean Airlines και τοπικών επιχειρήσεων με τη προσφορά προϊόντων (κρασί, ούζο, σάλτσες, ελαιόλαδο, ελιές, παστά, τυροκομικά).

Μοιράσου το άρθρο!