Οικονομία

13/07/2011 - 09:55

«Κούρσα» ανόδου της αμόλυβδης

Τα 3,9 λεπτά το λίτρο φτάνουν οι ανατιμήσεις σε διάστημα 10 ημερών και μάλιστα στις περιοχές όπου είχε επιβληθεί το "πλαφόν". Στο "μικροσκόπιο" η διακύμανση των τιμών. Αυξήσεις-"φωτιά" στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, και μάλιστα στους 13 νομούς όπου είχε επιβληθεί το "πλαφόν", επιβεβαιώνουν και τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Οι ανατιμήσεις σε διάστημα περίπου 10 ημερών φτάνουν ακόμη και τα 3,9 λεπτά το λίτρο, προκαλώντας νέες απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία επιδιώκουν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Χθες το "Εθνος" είχε γράψει για την κερδοσκοπία με τις τιμές των καυσίμων σε νησιά και παραθεριστικές περιοχές, καθώς η αμόλυβδη εξακοντίστηκε ακόμη και στα 1,91 ευρώ το λίτρο.

Το μεσημέρι το υπουργείο Ανάπτυξης, επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι στους 13 νομούς η επιβολή του "πλαφόν" οδήγησε σε αλλαγή συμπεριφοράς τους επιχειρηματίες, αφού οι τιμές δεν έχουν μεγάλη απόκλιση με τις αντίστοιχες της Αττικής. Πάντως, από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει πως από τις 4 Ιουλίου (μέρα που ήρθαν οι ανώτατες τιμές πώλησης) μέχρι και χθες η αμόλυβδη βενζίνη ακρίβυνε.

Ετσι, στη Σάμο η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε 3,9 λεπτά το λίτρο, στη Χίο 3,5 λεπτά, στις Κυκλάδες 3 λεπτά, στο Ρέθυμνο η αμόλυβδη βενζίνη ανατιμήθηκε 2,7 λεπτά το λίτρο, στην Ευρυτανία 2,1 λεπτά, στη Λέσβο, τα Δωδεκάνησα και την Κέρκυρα η βενζίνη ακρίβυνε 1,8 λεπτά, στον Εβρο η αύξηση είναι 1,6 λεπτά, στα Γρεβενά 1,5 λεπτά, στο Λασίθι η αύξηση είναι 1,4 λεπτά το λίτρο, στη Φωκίδα 1,2 και στην Κεφαλλονιά 1,1 λεπτά το λίτρο.

Ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες για καθημερινή παρακολούθηση της διακύμανσης των τιμών και ιδίως σε αυτές τις περιοχές. Μάλιστα, στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται εκ νέου προειδοποίηση για επαναφορά του "πλαφόν" όπου σημειώνονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

Ωστόσο, οι παραθεριστές πληρώνουν πανάκριβα την αμόλυβδη.

Μοιράσου το άρθρο!