Οικονομία

26/10/2011 - 19:32

Με αυξήσεις προειδοποιούν οι ακτοπλοϊκές-Πόλεμος με ΠΝΟ

Σε αυξήσεις εισιτηρίων προτίθενται να προχωρήσουν οι εταιρείες της ακτοπλοΐας, σύμφωνα με το σύνδεσμό τους (ΣΕΕΝ) αν υποχρεωθούν να αυξήσουν τις αποδοχές των ναυτικών. Στο μεταξύ προθεσμία έως την επόμενη Δευτέρα έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΝΟ, σε όσες ακτοπλοϊκές εταιρείες καθυστερούν δεδουλευμένα στους ναυτικούς τους, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους ενώ η ομοσπονδία επιμένει και στην εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ που είχε υπογράψει προ μηνών με το ΣΕΕΝ για την ακτοπλοΐα.

Χθες ναυτικοί καθυστέρησαν για αρκετές ώρες τις προγραμματισμένες αναχωρήσεις ορισμένων πλοίων τα οποία εκτελούσαν δρομολόγια προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με ανακοίνωσή του επιτίθεται κατά της ΠΝΟ και κάνει λόγο για μία γενικότερη προσπάθεια να καταστραφούν τόσο η ακτοπλοΐα όσο και οι ναυτικοί που υποτίθεται ότι προστατεύει η ομοσπονδία.

Μάλιστα την κατηγορεί ότι απέσπασε με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις αυξήσεις στην κλαδική της σύμβαση για το 2011 και 2012, ότι συνδιαλέγεται επιλεκτικά με πλοιοκτήτριες που θεωρεί πως εξυπηρετούν τα συμφέροντά της και ταυτόχρονα εκβιάζει τους μικρούς πλοιοκτήτες να υποκύψουν στις παράλογες απαιτήσεις της για άμεση καταβολή αμφισβητούμενων αναδρομικών.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΕΝ αυτές τις αυξήσεις στους μισθούς των ναυτικών θα τις πληρώσουν οι νησιώτες αφού οι εταιρείες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τις μετακυλήσουν στις τιμές των εισιτηρίων.

Τροπολογία Κανονικά πραγματοποιήθηκαν πάντως χθες τα περισσότερα από τα δρομολόγια της ακτοπλοΐας μετά τη λήξη της οκταήμερης απεργίας της ΠΝΟ με βασικά αιτήματα να μην περικοπούν οι συντάξεις των ναυτικών και να διατηρηθεί η αυτονομία του ΝΑΤ. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες το θέμα των συντάξεων του ταμείου των ναυτικών θα αναλάβει πολύ σύντομα να διευθετήσει το υπουργείο Εργασίας το οποίο με τροπολογία που έχει συνταχθεί και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή θα έχει την εποπτεία του ΝΑΤ.

  πηγη: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μοιράσου το άρθρο!