Οικονομία

30/01/2011 - 08:50

Μετά το «όχι» των Βρυξελλών πόλεμος τιμών στα αεροπλάνα

30/01/2011 ώρα 08:50

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντόπισε συντριπτική συγκέντρωση των δύο εταιρειών στα μερίδια των πτήσεων μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταξύ Αθηνών και Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Χίου, Κω και Σάμου. Αντίθετα, δεν εντόπισε σημαντικά προβλήματα ανταγωνισμού στα διεθνή δρομολόγια μικρών αποστάσεων, όπως π.χ. η γραμμή Αθήνα- Βρυξέλλες. Ετσι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Χ. Αλμούνια έκρινε ότι η συγχώνευση των αερογραμμών θα δημιουργούσε «οιονεί μονοπώλιο» στην εγχώρια αγορά εσωτερικών πτήσεων.

Σχετική πρόχειρη δειγματοληψία των τιμών στους εν λόγω προορισμούς παράγει ανάμεικτα αποτελέσματα, με την επιφύλαξη ωστόσο ότι η Οlympic παρείχε σημαντικές προσφορές τις προηγούμενες ημέρες.

Π.χ., στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, η οποία ελέγχεται σχεδόν στο σύνολό της από τις δύο αερογραμμές, μια έρευνα αγοράς για ένα εισιτήριο απευθείας διαδρομής μετ'  επιστροφής για το επόμενο τριήμερο δείχνει αφενός την Αegean να προσφέρει περισσότερες πτήσεις και αφετέρου να παρέχει φθηνότερα εισιτήρια ως και 37 ευρώ στις οικονομικές θέσεις με περιορισμούς (saver και semiflex). Ωστόσο οι τιμές είναι σχεδόν παρεμφερείς στις οικονομικές (χωρίς περιορισμούς) θέσεις και στις διακεκριμένες.

Στην πτήση Αθήνα- ΗράκλειοΑθήνα η Αegean παρέχει μεν περισσότερες πτήσεις, η Οlympic όμως προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες, με τις οικονομικές θέσεις με περιορισμούς να είναι κατά 34 ευρώ φθηνότερες. Ωστόσο οι κανονικές και οι διακεκριμένες θέσεις έχουν ακριβώς την ίδια τιμή. Η γραμμή Αθήνα- Χανιά- Αθήνα εμφανίζει για την Οlympic και περισσότερες πτήσεις και χαμηλότερες τιμές. Το φθηνότερο εισιτήριο που μπορεί κανείς να βρει είναι 84,64 ευρώ, όταν το πιο χαμηλό κόμιστρο για την Αegean κυμαίνεται στα 132,64 ευρώ. Στις κανονικές και στις VΙΡ θέσεις οι τιμές ανάμεσα στις δύο εταιρείες παραμένουν ίδιες.

Η διαδρομή Αθήνα- Ρόδος- Αθήνα εμφανίζει ισόποσες πτήσεις για κάθε εταιρεία, στα φθηνά εισιτήρια όμως η Αegean παρέχει κόμιστρα κατά 8 ευρώ πιο χαμηλά. Οπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, έτσι κι εδώ τα κανονικά και τα ακριβά εισιτήρια έχουν περίπου μηδενικές αποκλίσεις.

Επίσης, παρόμοιο σκηνικό σε πτήσεις και τιμές συναντάται και στην περίπτωση της Σαντορίνης, όπου η Αegean είναι περί τα 13 ευρώ φθηνότερη στις οικονομικές θέσεις (με περιορισμούς) και έχει σταθερές τιμές τόσο στην αναχώρηση όσο και στην επιστροφή. Αντίθετα, η Οlympic έχει ιδιαίτερα οικονομικές προσφορές μόνο στο ένα σκέλος του ταξιδιού.

Ιδιαίτερα οικονομική εμφανίζεται η Οlympic στη διαδρομή Αθήνα - Μυτιλήνη- Αθήνα, όπου στις προσφορές υπερέχει της Αegean κατά 65 ευρώ. Οι τιμές στις κανονικές θέσεις είναι παρόμοιες, η Οlympic όμως δεν διαθέτει VΙΡ, σε αντίθεση με την Αegean.

 

 

 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Μοιράσου το άρθρο!