Οικονομία

04/06/2013 - 15:40

Μηνύσεις για τα σφαγεία από επιχειρηματία σε Περιφέρεια και Δήμο Λέσβου

Μηνύσεις για τα σφαγεία από επιχειρηματία σε Περιφέρεια και Δήμο Λέσβου

yle="text-align: justify;">Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του ιδιώτη επιχειρηματία και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, καθώς ο πρώτος θεωρεί ότι δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις των υπηρεσιών, αντιθέτως δίνεται παράταση στην παρανομία. Διεκδικώντας το δίκιο του κινήθηκε κατά του Ν. Γιακαλή και του Αρ. Ταξείδη, προέδρου της ΑΔΕΛ για παράβαση καθήκοντος.

Μπορεί το θέμα της λειτουργίας των τριών σφαγείων του Δήμου Λέσβου - ΑΔΕΛ να πέρασε κάπως σιωπηρά και ανώδυνα από την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Λέσβου, με την προτροπή του Περιφερειάρχη να εξετασθούν τα νέα δεδομένα και όσα έχει κάνει η ΑΔΕΛ τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας 6μηνη παράταση, ωστόσο φαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την οργή του ιδιώτη επιχειρηματία και ιδιοκτήτη σφαγείου στην Καλλονή Π. Σελάχα, που, προφανώς, περίμενε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να ήταν λουκέτο στις εγκαταστάσεις αυτές, ενώ έχει καταφύγει για την υπόθεση αυτή στον Εισαγγελέα.
Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Γιαννάκης, ο οποίος προΐσταται της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας που έχει τον πρώτο λόγο για τις εν λόγω εγκαταστάσεις, έστειλε ήδη επιστολή στο Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, με την οποία ζητά από το Μ. Σαξαμάνογλου να επισπεύσει τον έλεγχο όλων των επιπρόσθετων στοιχείων που είχε να καταθέσει η ΑΔΕΛ, σχετικά με τις ενέργειες που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες για τον εκσυγχρονισμό των τριών σφαγείων.
Ο Α. Γιαννάκης καθώς φαίνεται, δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απόφαση που ελήφθη και με τον τρόπο του προσπαθεί να πιέσει όσο μπορεί, ώστε το άτυπο χρονικό περιθώριο που δόθηκε στην ΑΔΕΛ να μη διαρκέσει επ άπειρο, αλλά σύντομα να γίνουν ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΕΥΘΡΑΥΣΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
Η Περιφέρεια στο θέμα των σφαγείων, βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, προσπαθώντας να διατηρήσει τις εύθραυστες ισορροπίες. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Τα σφαγεία του Δήμου Λέσβου να παραμείνουν μεν ανοιχτά για να εξυπηρετούνται οι κτηνοτρόφοι και να μην υπάρχει το λεγόμενο μονοπώλιο, όμως αυτά να λειτουργούν νόμιμα έχοντας όλες τις απαραίτητες άδειες επικαιροποιημένες, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και φυσικά ο τρόπος λειτουργίας τους να μην θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Περιφέρειας αν και δεν το αναφέρουν επίσημα, είναι αρκετά προβληματισμένοι με την παρούσα κατάσταση, αλλά και αρκετά δυσαρεστημένοι με την ΑΔΕΛ, η οποία θεωρούν ότι παίρνει αψήφιστα το όλο ζήτημα και δεν κινείται με την ταχύτητα που θα έπρεπε, ώστε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες. Εκτός αυτού, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας φαίνεται ότι αμφισβητούν αρκετούς από τους ισχυρισμούς της ΑΔΕΛ, κυρίως σχετικά με τη διαχείριση των υπολειμμάτων σφαγής.
Ήδη ο ίδιος ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη συνεργασία της ΑΔΕΛ με το εργοστάσιο της Λαμίας. Στην ουσία τίθεται σε αμφισβήτηση αν και κατά πόσο μεταφέρονται ολόκληρες οι ποσότητες υπολειμμάτων στο εργοστάσιο, ή μόνο ένα μέρος αυτών.

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Την ίδια ώρα, ο Π. Σελάχας περνά στην αντεπίθεση, αποφασισμένος όπως δήλωσε στο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ», να διεκδικήσει το δίκιο το δικό του και της επιχείρησής του, με κάθε μέσο.
«Αν τα προβλήματα που υπάρχουν στα σφαγεία της ΑΔΕΛ είχαν εντοπιστεί στις δικές μου εγκαταστάσεις ή στις εγκαταστάσεις ενός άλλου ιδιώτη, το λουκέτο θα έμπαινε χωρίς δεύτερη σκέψη. Είμαι οργισμένος και απογοητευμένος από τον τρόπο που εξελίσσεται αυτή η υπόθεση. Έχω ανεχθεί την παρανομία αυτή πολλά χρόνια και δεν σκοπεύω να συνεχίσω. Όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει από τα κλιμάκια και τις υπηρεσίες έχουν ένα και μοναδικό συμπέρασμα: πως πρέπει να κλείσουν τα σφαγεία. Όμως, αντί ο Περιφερειάρχης, ως οφείλει να προχωρήσει στο κλείσιμο και να υλοποιήσει την πρόταση των υπηρεσιών, παραπέμπει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο εκτός του ότι είναι αναρμόδιο, δεν παίρνει καμία ουσιαστική απόφαση παρά δίνει νέα παράταση στην παρανομία».


Όπως ανέφερε ο Π. Σελάχας, ήδη χθες το πρωί κατέθεσε μήνυση κατά του Περιφερειάρχη Ν. Γιακαλή και κατά του προέδρου της ΑΔΕΛ Αρ. Ταξείδη για παράβαση καθήκοντος.
«Θα πρέπει και εγώ να διεκδικήσω το δίκιο μου και η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι ο μόνος τρόπος. Στρέφομαι κατά του Περιφερειάρχη, ο οποίος με τη στάση του δεν εφαρμόζει το νόμο συγκαλύπτοντας την παρανομία και κατά του Αρ. Ταξείδη, ο οποίος ως πρόεδρος της ΑΔΕΛ, που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία των σφαγείων, δεν έχει πράξει το παραμικρό τα τελευταία δύο χρόνια προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησής τους».


Μ. Χατζηγεωργίου/ εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!