Οικονομία

30/01/2014 - 10:19

«Μπλόκο» της εφορίας σε οφειλέτες

style="text-align: justify;"> 
Μόνο μετά από υποθήκευση ακίνητης περιουσίας θα προχωρούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων με γονικές παροχές και δωρεές στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι έχουν οφειλές στο Δημόσιο, ακόμα και αν αυτές έχουν ρυθμιστεί.
 
Με το αιτιολογικό της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου έναντι μελλοντικού κινδύνου απώλειας των οφειλομένων, η εφορία «μπλοκάρει» τις γονικές παροχές και δωρεές από φορολογούμενους με χρέη προς το Δημόσιο.
 
Ειδικότερα σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου άνευ τιμήματος από φορολογούμενο ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος, η διαδικασία κατάρτισης του μεταβιβαστικού συμβολαίου δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη είτε το ίδιο το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είτε κάποιο άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του.
 
Επειδή στις γονικές παροχές δεν υπάρχει τίμημα, η Εφορία απαιτεί την υποθήκευση ακίνητης περιουσίας προκειμένου να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης. Με τις νέες ρυθμίσεις:
Σε περίπτωση γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου, δεν θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας στον φορολογούμενο που θέλει να προχωρήσει στη μεταβίβαση, εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος και δεν έχει προβεί στη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης είτε επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε επί οποιουδήποτε άλλου ακίνητου περιουσιακού στοιχείου του.
 
πηγή: www.ethnos.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!