Οικονομία

26/01/2014 - 07:03

Νόμιμο το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου

Ν

όμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να κλείσει το Μάρτιο του 2012 τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου.

Το ΣτΕ δεν έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι της Τράπεζας και άλλοι φορείς λίγους μήνες μετά το κλείσιμο της Συνεταιριστικής κι η οποία εξετάσθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Αρχικά, κατά της απόφασής του διοικητή είχε εμφανιστεί να στρέφεται ένα πλήθος νομικών και φυσικών προσώπων του Νομού.

Τελικά, όμως, αποδείχθηκε πως η προσφυγή στο ΣτΕ είχε συνταχθεί ερήμην τους (τουλάχιστον για τους περισσότερους εξ αυτών), καθώς ποτέ δεν όρισαν δικηγόρο για την εξέταση της υπόθεσης.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, εκτιμώντας τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αποφάσισε πως η Τράπεζα της Ελλάδος τήρησε τις νόμιμες διαδικασίες στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου, καθώς είχε εγκαίρως και κατ' επανάληψη προειδοποιήσει τις διοικήσεις για τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετώπιζε και συγκεκριμένα τη σαθρή κεφαλαιακή της βάση μετά το 2004.

Από τη στιγμή που το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίσθηκε, η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν αναμενόμενη. Γι' αυτό και το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα ακύρωσής της.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2010, η κατάσταση της Συνεταιριστικής επιδεινωνόταν συνεχώς. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας είχαν αναλωθεί πριν το κλείσιμό της. Επιπλέον, οι μεριδιούχοι της αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πληρώσουν μεγάλο μέρος των ζημιών της.

 

πηγή: ΕΜΠΡΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!