Οικονομία

07/05/2020 - 07:40

Οι άδεις καρέκλες της Πλατείας Σαπφούς μίλησαν... (βίντεο)

Τη διαμαρτυρία τους και έκκληση για βοήθεια πραγματοποίησαν χθες το βράδυ οι εστιάτορες της χώρας γεμίζοντας πλατείες με άδεια καθίσματα, υπογραμμίζοντας το πλήγμα του έχει δεχθεί η μαζική εστίαση από τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) συμμετείχε την πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs» (άδειες καρέκλες). Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας παραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  στην πλατεία Συντάγματος με την τοποθέτηση άδειων καθισμάτων, ως μια συμβολική πράξη του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης

 

Στη Μυτιλήνη το ΔΣ του Συλλόγου «ΑΣΠΙΔΑ» συμμετείχε στη στην συμβολική διαμαρτυρία EMPTY CHAIRS-ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.

Τα μέλη του Συλλόγου με τον τρόπο αυτό ένωσαν την φωνή τους με τις φωνές όλων των ανθρώπων του κλάδου της εστίασης από άκρη σε άκρη της χώρας για να ακουστεί ότι «η Εστίαση Πεθαίνει» και πρέπει η πολιτική ηγεσία να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου.

"Ζητάμε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και των θέσεων εργασίας σε αυτές, και να αποτραπούν τα «λουκέτα» που διαφαίνονται στον ορίζοντα." είχαν αναφέρει στο κάλεσμά τους. 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΣΠΙΔΑ Νίκος Γιαννάκας αναφέρει: 

«Οι καρέκλες, δεν είναι μόνο της εστίασης, είναι όλων των εργαζομένων και το πρόβλημα είναι κοινό για όλη την Ελλάδα.Η εστίαση θέλει στήριξη για να μπορέσει να στηρίξει και όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους. Δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος στις πλάτες της μετά από τις οδηγίες και την ιστορία του κορονωιου, έχει φτάσει σε απελπιστικό σημείο. Οι συναντήσεις μας με τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο και την τοπική κοινότητα αλλά και με εκπροσώπους συνδυασμών ήταν παραπάνω από θετική. Αναμένουμε. 

Τα τελευταία χρόνια ο ΦΠΑ και οι εργοδοτικές εισφορές ήταν τα “μεγάλα αγκάθια” για τους επιχειρηματίες της εστίασης και αναψυχής. Ένας κλάδος που απορροφά κάθε χρόνο μεγάλο ποσοστό ανέργων, εργαζομένων κάθε ηλικίας και κάθε μορφωτικού επιπέδου και που στήριξε την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης σε κάθε επίπεδο. Ο κλάδος της εστίασης είναι ο κεντρικός πυλώνας της οικονομικής δραστηριότητας και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, με 700.000 εργαζόμενους και χιλιάδες σημεία πώλησης. Στη Λέσβο λειτουργούν πάνω από 400 επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής με χιλιάδες άμεσα και έμμεσα συνεργαζόμενους.
Οι κλάδοι εστίασης και αναψυχής είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον τουρισμό και την αναψυχή, τομείς που κατά γενική παραδοχή υφίστανται τεράστιο πλήγμα από την παρούσα κρίση και οι οποίοι διεκδικούν με κάθε τρόπο τα μέτρα στήριξης που δικαιούνται αναλογικά .
Οι άδειες καρέκλες…. δεν γεμίζουν τις κάλπες

 

Μοιράσου το άρθρο!