Οικονομία

12/02/2014 - 14:54

Παρουσίαση λεσβιακών προϊόντων στην «9η HO.RE.CA. 2014»

Η

Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανταποκρινόμενη άμεσα σε πρόσκληση του “Chef’s  Club of Greece” (Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος), συμμετείχε εντελώς δωρεάν με επιτυχία στην κορυφαία και απόλυτα εξειδικευμένη επαγγελματική έκθεση για ξενοδοχεία και μαζική εστίαση (hotels, restaurants και cafes) “9η HO.RE.CA. 2014” (7 – 10 Φεβρουαρίου 2014, εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών). Μεγάλοι χορηγοί της συμμετοχής η ακτοπλοϊκή εταιρεία “BLUE STAR FERRIES” και η εταιρεία “ΣΑΞΙΩΝΗΣ Κ. & Χ. Ο.Ε. – Ο ΚΙΜΩΝΑΣ”.

Η Λέσβος, μαζί με το νησί της Νάξου, ήταν οι μοναδικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας που ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση του Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Μίλτου Καρούμπα, συμμετείχαν στο ενιαίο περίπτερο του “Chef’s Club of Greece”, προκειμένου να παρουσιάσουν και να αναδείξουν τα προϊόντα τους, στο πλαίσιο του “7ου Διεθνούς Forum Γαστρονομίας” με τίτλο “GReat Kouzina”.

Το πρόγραμμα GReat Kouzina φιλοδοξεί να δώσει μία νέα διάσταση και αξία στην περίφημη Ελληνική κουζίνα, στα Ελληνικά προϊόντα και στους Έλληνες ειδικούς του επισιτισμού. Πάνω απ’ όλα όμως, επιδιώκει να καθιερωθεί η νέα επίσημη διεθνής ταυτότητα της Ελληνικής γαστρονομίας, μέσω του ομώνυμου σήματος.

Το “forum” πλαισιώθηκε από διαγωνισμούς, εκδηλώσεις και παρουσιάσεις τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και ολοκληρώθηκε με το 1ο συνέδριο “GReat Kouzina”, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014, στο συνεδριακό κέντρο της έκθεσης, με τη συμμετοχή πολλών φορέων, όπως ο Ε.Φ.Ε.Τ., ο Ε.Ο.Τ., το Ξ.Ε.Ε., ο Σ.Ε.Τ.Ε., το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.α.

Μετά την περυσινή συμμετοχή της Λέσβου μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην 8η HO.RE.CA., όπου μαζί με άλλες 7 περιοχές της χώρας είχαν παρουσιαστεί τα αντίστοιχα  “Τοπικά Σύμφωνα Ελληνικού Πρωινού”, φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Λέσβος έδωσε δυναμικό παρόν στον πιο καταξιωμένο και αναγνωρισμένο εμπορικό θεσμό της χώρας, στον οποίο η προσέλευση και η συγκέντρωση των επαγγελματιών του επισιτισμού και των ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα, ήταν μοναδική και ασύγκριτη.

Ο τρόπος συμμετοχής της Λέσβου, δεν ακολουθούσε τα γνωστά πρότυπα των κλασσικών παρουσιών της Π.Β.Α. στις διάφορες κλαδικές εκθέσεις τροφίμων & ποτών Ελλάδας και εξωτερικού, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει πάντα η προώθηση των επιμέρους επιχειρησιακών και προϊοντικών ταυτοτήτων, αλλά είχε το χαρακτήρα της συνολικής προώθησης του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής, με κυριότερους αποδέκτες τους ίδιους τους Έλληνες Chefs, αλλά και τους υπόλοιπους επαγγελματίες του κλάδου. Λόγω της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου concept συμμετοχής, ακριβώς δίπλα στο κεντρικό stage των επιδείξεων και στο ανοιχτό παρασκευαστήριο εδεσμάτων του “Chef’s Club of Greece” και απέναντι από τις ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες του κοινού, είχε στηθεί το stand της Π.Ε. Λέσβου με τα τοπικά προϊόντα του νησιού (κατά βάση χύμα και χωρίς εμφανή διάκριση των brand names), το οποίο προσέλκυε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων επαγγελματιών του κλάδου και του πολυπληθούς κοινού. 

Όλοι οι executive chefs, αλλά και η πληθώρα των chefs – μελών του Club, καθώς και οι ξένες αποστολές – προσκεκλημένοι της Λέσχης Αρχιμαγείρων (από Πολωνία, Ρωσία, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Κίνα, κ.α.), έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την υψηλή ποιότητα και τη γαστρονομική αξία της λεσβιακής διατροφής και των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού, ενώ το αποκορύφωμα της άριστης σχέσης – συνεργασίας, είναι η πρόταση του Δ.Σ. του Club να επισκεφθεί το νησί, με στόχο την πιο μεθοδική προώθηση της λεσβιακής γαστρονομίας.   

Το stand με τα λεσβιακά προϊόντα τίμησαν με την παρουσία τους, η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία μαζί με τον Υφυπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών & Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, την πρώτη ημέρα πραγματοποίησαν τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. κ. Χρήστος Πάλλης, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ. Πάνος Λειβαδάς, ο Γεν. Γραμματέας Τουρισμού κ. Τάσος Λιάσκος,  η βουλευτής κ. Έλενα Κουντουρά, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, ο διακεκριμένος chef ζαχαροπλαστικής κ. Στέλιος Παρλιάρος, η γνωστή tv chef από την Κωνσταντινούπολη κ. Μαρία Εκμεκτσίογλου, καθώς και το απλό κοινό & οι εμπορικοί επισκέπτες της έκθεσης απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό (επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, όπως ιδιοκτήτες εστιατορίων, εκπρόσωποι ξενοδοχείων, προμηθευτές, χονδρέμποροι – λιανέμποροι προϊόντων, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας & τουρισμού, γευσιγνώστες – chefs, tour operators & τουριστικοί πράκτορες, κ.α.), οι οποίοι καθόλη τη διάρκεια του τετραημέρου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις τοπικές λιχουδιές της Λέσβου και να ενημερωθούν για την τοπική διατροφική παράδοση και το γαστρονομικό πλούτο του νησιού. Ανάμεσα στους χιλιάδες επαγγελματίες που επισκέφθηκαν το περίπτερο του Club, ήταν και πολλοί Λέσβιοι ξενοδόχοι, οι οποίοι με αφορμή την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ξ.Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της HO.RE.CA., παρευρέθηκαν στην έκθεση.       

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις εργασίες του συνεδρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων ο επιστημονικός συνεργάτης της Λέσχης και τ. πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Νίκος Κατσαρός, στην απόλυτα εμπεριστατωμένη εισήγησή του με θέμα “Πρωτογενής παραγωγή & μεσογειακή διατροφή”, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα λεσβιακά προϊόντα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα προς μίμηση συγκεκριμένες επιχειρήσεις του νησιού, για τις παραδοσιακές και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής που εφαρμόζουν, καθώς και για τα αγνά υλικά που χρησιμοποιούν.    

Μετά το πέρας της έκθεσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης δήλωσε ικανοποιημένος για την άμεση ανταπόκριση της Λέσβου στο αίτημα του Chef’s Club of Greece, ενώ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή παρουσία της γαστρονομίας του νησιού και ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Σαξιώνη για την προσωπική του παρουσία, την πλούσια προσφορά προϊόντων και την επιτόπια παρασκευή εδεσμάτων. Ευχήθηκε δε, στη νέα διεθνή ταυτότητα της ελληνικής γαστρονομίας μέσω του σήματος “GReat Kouzina”, κυρίαρχο ρόλο να διαδραματίσουν τα λεσβιακά προϊόντα και η τοπική μαγειρική. 

Μοιράσου το άρθρο!