Οικονομία

29/03/2012 - 13:32

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την Αναβάθμιση του Τουριστικού Προϊόντος στο Μόλυβο

     Πραγματοποιήθηκε χθες 28/03 στο συνεδριακό κέντρο Μολύβου, η ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου με θέμα «Αναβάθμιση Τουριστικού Προϊόντος εν μέσω οικονομικής κρίσης».

     Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο Γιάννης Σπιλάνης (Επίκουρος Καθηγητής τμήμ. Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου), ο οποίος αναφέρθηκε στην Αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών αξιοποιώντας τοπικές εισροές.

     Και ο Νίκος Ζούρος (Αναπλ. Καθηγ. Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστ. Αιγαίου και Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους), ο οποίος ανέλυσε τη διαφοροποίηση προϊόντος με βάση την αξιοποίηση των τοπικών χαρακτηριστικών.

     Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στην έρευνα που πραγματοποίησε ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου με την διακίνηση ερωτηματολογίου στους επισκέπτες της περιοχής, το καλοκαίρι του 2011. Παράλληλα με τις εισηγήσεις έγινε παρουσίαση, σχολιασμός και ανάλυση των αποτελεσμάτων.

     Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μία γενική εκτίμηση από τα σχόλια των επισκεπτών είναι: Στα θετικά των επισκεπτών στην πρώτη θέση αναφέρονται η γραφικότητα του Μολύβου, η φιλικότητα η εξυπηρέτηση και οι καλές υπηρεσίες. Στα αρνητικά οι παρατηρήσεις και τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό επικεντρώνονται στην καθαριότητα γενικότερα, στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του οικισμού του Μολύβου, στην έλλειψη πολιτιστικών εκδηλώσεων, στην έλλειψη σημάνσεων και πληροφοριών, οργανωμένων παραλιών, καθώς και στην κακή ποιότητα των συγκοινωνιών.

     Η γενική εκτίμηση των επισκεπτών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, αποτυπώνεται στις δύο τελευταίες ερωτήσεις στις οποίες απαντούν: στην πρώτη ότι θα πρότειναν τον Μόλυβο σε ποσοστό 93% και στη δεύτερη ότι ανταποκρίθηκε ο Μόλυβος στις απαιτήσεις τους κατά 96% και στις οποίες δείχνουν τη δυναμική που έχει η περιοχή, παρά τα αρνητικά σχόλια σε μια σειρά από επιμέρους απαντήσεις.

    Μετά τις εισηγήσεις τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των φορέων.

Η Αντιπερειφερειάρχης Τουρισμού κ. Λύκου Λίτσα, ο Αντιπερειφερειάρχης Λέσβου κ. Βερβέρης Ηρακλής, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πνακά Ταξιαρχούλα, ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Τσακίρης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού κ. Αστυρακάκης Κώστας, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής του Δήμου Λέσβου κ. Ταξείδης Αριστείδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

κ. Καλογρίδης Θράσσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Αντωνίου Περικλής, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων κ. Σαμιώτης Ιωάννης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πατερέλλης Παντελής, οι πρώην Δήμαρχοι Μολύβου κ. Βατής Δημήτριος και κ. Καραντώνης Στέλιος.

Κλείνοντας την ημερίδα ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου,  κ. Μόλβαλης Νίκος τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες του Φορέα, που συνθέτουν την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος θα συνεχιστούν, αλλά για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να κάνουμε το επόμενο βήμα που είναι η τουριστική αναβάθμιση του νησιού γενικότερα, απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων, τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίου, επιμελητηρίου, ξενοδόχων, πρακτόρων, εστιατόρων, και όλων όσων εμπλέκονται στην τουριστική αλυσίδα με συγκεκριμένο σχέδιο, που είναι πλέον μονόδρομος για τον τόπο μας .

Μοιράσου το άρθρο!