Οικονομία

13/09/2012 - 18:33

Σημαντικές επαφές της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Σημαντικές επαφές της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Λέσβου

yle="text-align: justify; ">Διαδοχικές προγραμματισμένες επισκέψεις δέχθηκαν την Τετάρτη το πρωί ο Πρόεδρος και  η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου, από τον Πρέσβη της Εσθονίας στην Ελλάδα Andres Talvik, την αντιπροσωπεία της TURSAB στη Κωνσταντινούπολη και την νέα Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Αιγαίου κα Χ. Καλογήρου.

Ο κ Talvik ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Λέσβο, ενημερώθηκε αναλυτικά από τον κ. Καλογρίδη για την επιχειρηματική και παραγωγική φυσιογνωμία των νησιών μας, για τις μορφές τουρισμού που αυτά έχουν αναπτύξει μέχρι σήμερα, αλλά και για τις προοπτικής που υπάρχουν στον τομέα, ενώ εστίασε στο ενδιαφέρον μας για προώθηση των τοπικών μας προϊόντων στην Εσθονία και την προσέλκυση Εσθονών τουριστών στο Νομό μας. Ανάλογο ήταν και το ενδιαφέρον του Εσθονού Πρέσβη για εμπορική και τουριστική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, ο οποίος μάλιστα πρότεινε τη συμμετοχή μας σε επικείμενη τουριστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν κατά τη χειμερινή περίοδο. Τόνισε μάλιστα πως είναι μια ευκαιρία για να προβάλλουμε  τις μοναδικότητες της περιοχής μας, ώστε να γίνουν ελκυστικές στους Εσθονούς, οι οποίοι όπως δήλωσε δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ελληνικά νησιά. Δεσμεύτηκε μάλιστα, να μας στείλει μέσα στο επόμενο διάστημα τεκμηριωμένο πληροφοριακό υλικό και να μας φέρει σε επαφή με το Επιμελητήριο και την Τουριστική Ένωση της Εσθονίας.

Την αντιπροσωπεία της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας (TURSAB) από το Γραφείο της Κωνσταντινούπολης, υποδέχθηκαν αμέσως μετά ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗΣ». Η επίσκεψη των 17 μελών της TURSAB στο νησί μας, που είχε ανακοινωθεί από τις αρχές Αυγούστου, έγινε μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου και την Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, στην τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Καλογρίδης αφού καλωσόρισε την αποστολή, ζήτησε από τα μέλη της να βοηθήσουν  στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία με κάθε τρόπο και δήλωσε πως σε αυτή τη προσπάθεια μπορούν να θεωρούν το Επιμελητήριο ως δικό τους σπίτι. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Hikmet Selcuk εξέφρασε τον ενθουσιασμό όλων για τις ομορφιές του νησιού μας, αφού η φιλοξενία που τους παρείχε στα μέλη της αποστολής η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Λέσβου, η οποία είχε αναλάβει και την αποκλειστική οργάνωση αυτής της επίσκεψης, συμπεριελάμβανε ξενάγηση σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς, ώστε να αποκτήσουν δική τους άποψη προκειμένου να προωθήσουν  τα τουριστικά πακέτα στη χώρα τους. Ο κ. Selcuk δήλωσε ικανοποιημένος από τις τουριστικές μας υποδομές, τονίζοντας πως η προβολή και παρουσία μας σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη πρέπει να γίνει πιο δυναμική, ενώ από πλευράς μας πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση για την απλοποίηση των διαδικασιών στην έκδοση βίζας, που εξακολουθεί να παραμένει ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Σε πολύ καλό κλίμα ακολούθησε και η προγραμματισμένη μετά από πρόσκληση της Διοίκησης, συνάντηση με την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κας Χ. Καλογήρου, κατά την πρώτη της επίσκεψη στη Λέσβο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Στη συνάντηση εκτός από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Δ.Ε. παραβρέθηκαν μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, καθώς και η Πρόεδρος με τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.

Η ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν περιελάμβανε μεταξύ άλλων, τα προβλήματα της νησιωτικότητας, της απομόνωσης και των συγκοινωνιών, τα φαινόμενα του παρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης, ενώ τέθηκαν και συγκεκριμένα ζητήματα όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών, το κλείσιμο της ΔΟΥ Πλωμαρίου, η απειλή για το κλείσιμο της ΔΟΥ Καλλονής και το κλείσιμο των Τελωνείων Καλλονής και Μολύβου, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η πόλη της Μυτιλήνης και να ερημώσουν τα χωριά μας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζητήθηκε επίσης, η στήριξη της Γ.Γ. για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, ενώ τέθηκαν ακόμη μερικά επίκαιρα και σημαντικά θέματα, για τα οποία υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει να κάνει όποιες παρεμβάσεις μπορεί προς κάθε κατεύθυνση.

 Ένα από αυτά, αφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος με τα ενοίκια καταστημάτων της αγοράς, που ανήκουν στα φιλανθρωπικά καταστήματα, την εποπτεία των οποίων έχει η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια. Πάνω σε αυτό το θέμα ζητήθηκε η παρέμβαση της κας Καλογήρου, ώστε να συγκληθεί η Επιτροπή Εποπτείας Κληροδοτημάτων και να δώσει την έγκρισή  της για τη μείωση των ενοικίων, την οποία έχει ήδη αποφασίσει το Δ.Σ. των Φιλανθρωπικών από τον προηγούμενο Απρίλιο. Μάλιστα ο κ. Καλογρίδης ανέφερε πως οι εποπτικές αρχές πρέπει να κατανοήσουν πως ο εμπορικός κόσμος διέρχεται μια βαθιά οικονομική κρίση και το ενοίκιο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τα σοβαρά ζητήματα του χωροταξικού, της χρονοβόρας έγκρισης των  περιβαλλοντικών μελετών, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Μυτιλήνης και η γραφειοκρατία, απασχόλησαν έντονα τη συζήτηση, αφού όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, δημιουργούνται πολλά προβλήματα που ανακόπτουν τις επενδύσεις στο νησί μας. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μάλιστα, ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων και Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Για τα θέματα αυτά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ειδική τεχνική σύσκεψη των αρμόδιων φορέων - εφόσον προηγηθεί διαβούλευση του Επιμελητηρίου με τα μέλη του, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν - ώστε να κατατεθούν στο Δήμο Λέσβου προτάσεις για την άμεση τροποποίηση του εγκεκριμένου ΓΠΣ Μυτιλήνης. Η κα Καλογήρου από τη πλευρά της, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση  των γραφείων απεμπλοκής επενδύσεων σε όλο το Αιγαίο, αρχής γενομένης - όπως δήλωσε - από τη Μυτιλήνη, πρωτοβουλία την οποία η Διοίκηση του Επιμελητηρίου αντιμετώπισε πολύ θετικά, δηλώνοντας πως θα στηρίξει με κάθε τρόπο αυτή την ενέργεια.

Η κυρία Καλογήρου, κατανοώντας όλα αυτά τα προβλήματα, κατέγραψε προσεκτικά τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, υποσχόμενη να αναζητήσει τις λύσεις τους μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς.

 

Μοιράσου το άρθρο!