Skip to main content
|

Σημαντική απόφαση από την Εθνική Τράπεζα με μεγάλο οικονομικό όφελος για τους πελάτες της

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

  Οικονομικό όφελος σε μεγάλο αριθμό δανειοληπτών θα έχει η απόφαση που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα την εβδομάδα που μας πέρασε ότι προχωρά άμεσα στην ανταμοιβή των πελατών της που ανταποκρίνονται με συνέπεια στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων, μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Όπως επισημάνθηκε η επιβράβευση αυτή έχει ουσιαστική σημασία καθώς μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος, στο τέλος κάθε έτους και αφορά τους πελάτες στεγαστικών δανείων που υπήρξαν έως τώρα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, βάσει των κριτηρίων του προγράμματος.

Η Εθνική Τράπεζα με την κίνηση της αυτή αποτελεί πρώτη τράπεζα που σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα ανταμοιβής της συνέπειας των πελατών της με τρεις τρόπους:

•Επιστροφή 5% επί του συνόλου των τόκων που πληρώνουν σε ετήσια βάση. Η επιστροφή αυτή αποδίδεται απολογιστικά τον Ιανουάριο κάθε έτους για το έτος που πέρασε.

•Επιβράβευση 2% επιπλέον όφελος στις καθημερινές συναλλαγές τους μέσω του προγράμματος go4more, σε επιλεγμένες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους super Market και Πρατήρια Καυσίμων. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε πόντους που αποδίδονται απολογιστικά τον Ιανουάριο κάθε έτους, για το έτος που πέρασε.

•Επιπρόσθετα, οι πελάτες που πληρώνουν τη μηνιαία δόση του δανείου τους κερδίζουν μέσω του προγράμματος go4more, επιπλέον πόντους, τους οποίους και μπορούν να εξαργυρώνουν στο δίκτυο 6.800 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Στο Πρόγραμμα Ανταμοιβής Πελατών, εντάσσονται οι πελάτες των οποίων η εκταμίευση του δανείου έγινε πριν από τουλάχιστον 5 χρόνια και είναι ενήμεροι για το χρονικό αυτό διάστημα. Οι πελάτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα go4more, έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν δωρεάν από όλα τα κανάλια της Τράπεζας. Το πρόγραμμα θα είναι σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και οι πελάτες θα μπορούν να μάθουν περισσότερα για τους όρους και τις προϋποθέσεις, από το δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας η κίνηση αυτή είναι μια πρωτοβουλία, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με τις αρχές περί του αισθήματος δικαίου και τις κοινωνικές αξίες που υπηρετεί σταθερά η Εθνική Τράπεζα.

Την πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να επιβραβεύσει τη συνέπεια σε στεγαστικά δάνεια της, χαιρέτισε και το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι είναι μια πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αναγνωρίζει εμπράκτως την προσπάθεια των συνεπών δανειοληπτών. Αυτό πιστεύαμε και στις 18 Φεβρουαρίου 2019, όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών τόνιζε ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να επιβραβευτούν αυτοί οι δανειολήπτες που τα χρόνια της κρίσης με πολύ μεγάλο κόπο κατάφεραν να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, καλώντας και τις άλλες τράπεζες να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Η κίνηση αυτή έρχεται παράλληλα με την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι τράπεζες να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο και οριστικά το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Ήδη οι τράπεζες όπως έχει ανακοινωθεί, έχουν επιτύχει όλους τους στόχους που έχουν τεθεί και στις αρμόδιες εποπτικές αρχές και προχωρούν με μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων σε περαιτέρω δραστική τους μείωση με στόχο να ανέλθουν σε μονοψήφια ποσοστά το 2021.

Οι επιδόσεις των τραπεζών στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι σήμερα θεωρούνται εντυπωσιακές σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί: Στο τέλος του 2018 τα ΜΕΔ ανήλθαν σε 81,8 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,7 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος του 2017 και κατά 25,4 δισεκ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ (107,2 δισεκ. ευρώ). Η υποχώρηση του αποθέματος των ΜΕΔ κατά τη διάρκεια του 2018 οφείλεται κυρίως σε διαγραφές ύψους 5,9 δισεκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3,6 δισεκ. ευρώ αφορούν καταγγελμένες απαιτήσεις, κυρίως επιχειρηματικών δανείων) και πωλήσεις ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία