Οικονομία

06/04/2023 - 07:47

Στεγαστικά δάνεια: «Παγώνει» από τις τράπεζες για ένα χρόνο το επιτόκιο αποπληρωμής των δόσεων

Θετικές εξελίξεις

Το “πάγωμα” για ένα χρόνο του επιτοκίου euribor τριμήνου η μηνός στο ύψος του 3%, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στα τέλη Μαρτίου μετά τις διαδοχικές του αναπροσαρμογές από την ΕΚΤ για όλα τα ενήμερα στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν άμεσα οι συστημικές τράπεζες ως ένα μέτρο επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών αλλά και προκειμένου από την άλλη να αποφύγουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων.

Οι αναπροσαρμογές, από τον περασμένο Ιούλιο, του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ οδήγησαν σε αυξήσεις των δόσεων των στεγαστικών δανείων ύψους από 100-200 ευρώ με αποτέλεσμα χιλιάδες ενήμεροι δανειολήπτες να αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Στην πραγματικότητα η παρέμβαση αυτή των τραπεζών,με κόστος ύψους 200 εκ.ευρώ, οδηγεί στη μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου των στεγαστικών δανείων ,για όλους τους ενήμερους δανειολήπτες, σε σταθερό για ένα έτος,καθώς δεν θα επηρεάζονται από τυχόν νέες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον.

Μάλιστα, εάν υπάρξει υποχώρηση του βασικού επιτοκίου της Ε.Κ.Τ αυτή θα “περάσε騔 αμέσως από τις τράπεζες στο “παγωμένο” επιτόκιο euribor του 3% στο οποίο βέβαια προστίθεται και το περιθώριο κέρδους των τραπεζών, διαφορετικό για κάθε τράπεζα.

Το “πάγωμα” του Euribor μηνός η τριμήνου στο ύψος που αυτό είχε φτάσει στα τέλη Μαρτίου ,και το οποίο πρόκειται να “παγώσει για όλους τους ενήμερους ,με στεγαστικό η μικρό επιχειρηματικό δάνειο,δανειολήπτες συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όπου και συμφωνήθηκε η διεύρυνση της περιμέτρου των ενήμερων δανειοληπτών των οποίων οι δόσεις των δανείων θα επιδοτηθούν κατά 50% για ένα χρόνο από τις τράπεζες.

Το μέτρο του “παγώματος” του euribor μηνός η τριμήνου θα αφορά όλα τα κυμαινόμενα ενήμερα στεγαστικά δάνεια ,ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της επιδότησης κατά 50% του επιτοκίου των δόσεων κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων για ένα έτος για όσους ευάλωτους δανειολήπτες (εκτιμάται περί τους 70.000) καλύπτουν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα των ευάλωτων δανειοληπτών ορίστηκε έως στα τέλη Ιουλίου.

Θάνος Πασχάλης

Μοιράσου το άρθρο!