Οικονομία

19/10/2010 - 09:28

Στις αντικειμενικές αξίες εντάσσονται 6.000 οικισμοί

Κατά 6 μήνες μεταθέτει το υπουργείο Οικονομικών την ημερομηνία αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Η αναπροσαρμογή τους από τις αρχές του 2011 θα πλήξει την κτηµαταγορά, αλλά και τους ιδιοκτήτες λόγω της αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η απόφαση λήφθηκε και εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν μειωθεί έως τώρα στη συγκρότηση των επιτροπών, οι οποίες είναι αρμόδιες για τον προσδιορισμό των νέων πινάκων των αντικειµενικών τιµών.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μετατίθεται πλέον για τα τέλη του πρώτου εξαµήνου 2011 και καταβάλλεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί πριν την ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 6.000 οικισµών που βρίσκονται εκτός συστήµατος αντικειµενικού προσδιορισµού, για να µην πέσει έξω στους στόχους των εσόδων. Στο Μνηµόνιο αλλά και στο προσχέδιο προϋπολογισµού του 2011 έχουν εγγραφεί έσοδα 270 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρµογή των αντικειµενικών αξιών, στόχος που προφανώς ναρκοθετείται αν η αύξηση των αντικειµενικών γίνει για παράδειγµα από την 1η Ιουνίου (ο στόχος είναι εντός του πρώτου εξαµήνου), σημειώνει το ρεπορτάζ.

Τα έσοδα που θα χαθούν από τις καθυστερήσεις της γενικής αναπροσαρµογής, θα επιδιωχθεί να αντισταθµιστούν από την ένταξη των 6.000 οικισµών στο σύστηµα, αυστηρά από την 1η Ιανουαρίου. Και αυτό γιατί η ένταξη των συγκεκριµένων οικισµών θα προκαλέσει δραστική αύξηση των εσόδων από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται µε βάση την αξία των ακινήτων που έχει ο φορολογούµενος στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Σήµερα η αξία των ακινήτων σε οικισµούς προσδιορίζεται µε βάση εκτιµήσεις της κατά τόπον Εφορίας. Με την ένταξη των συγκεκριµένων περιοχών στο σύστηµα, µεσίτες εκτιµούν ότι η αύξηση της αξίας τους θα είναι έως και 1.000% σε ορισµένες περιπτώσεις σε νησιά.

Οι περισσότεροι από τους οικισµούς βρίσκονται στη Χαλκιδική, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται µεγάλη εµπορική και τουριστική ανάπτυξη. Αυτή η εξέλιξη έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις αγοραίες αξίες των ακινήτων, ενώ εκτός συστήµατος παραµένουν και περιοχές φιλέτα όπως είναι η Καλλονή στη Μυτιλήνη, το Ακρωτήρι στον Νοµό Χανίων, η Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, αλλά και κοσµοπολίτικα πλέον χωριά του Πηλίου όπως η Ζαγορά και η Μακρινίτσα. Εκτός αντικειµενικών βρίσκεται ακόµη και µεγάλη περιοχή της επέκτασης του δήµου της Κηφισιάς προς την Εκάλη. Σταδιακά στο σύστηµα αντικειµενικού προσδιορισµού της αξίας των ακινήτων θα ενταχθεί όλη η Ελλάδα.

 

Μοιράσου το άρθρο!