Οικονομία

10/11/2022 - 06:00

Το «Σύμφωνο της Μυτιλήνης»

Ένα βήμα για μια ουσιαστική νησιωτική διακυβέρνηση

Στο εμβληματικό κτήριο που στεγάζεται η έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, διεξήχθη το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 για πρώτη φορά σύσκεψη των Προέδρων των Νησιωτικών Επιμελητηρίων-Μελών του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και εκπροσώπων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Φορέων, με τον Γ.Γ. Μανώλη Κουτουλάκη, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «Σύμφωνο της Μυτιλήνης».

 

Περιγράφοντας με σαφήνεια τους στόχους της συνεδρίασης ο Γ.Γ.Α.Ν.Π., κ. Κουτουλάκης δήλωσε πως το «Σύμφωνο της Μυτιλήνης» αποτελεί το πολιτικό βήμα που πρέπει να κάνουμε ώστε να ολοκληρωθεί η χάραξη του Οδικού Χάρτη για τη διαμόρφωση εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, για την ανάδειξη και υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Στα πλαίσια της Σουηδικής και Ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2023, είναι η ευκαιρία που δίνεται στις αρμόδιες Αρχές και Φορείς, να διατυπωθεί το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για υιοθέτηση μιας κοινής Νησιωτικής Πολιτικής με ξεκάθαρες πρωτοβουλίες και αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. 

 

Στη συνεδρίαση που διεξήχθη στα πλαίσια της Γ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, την οποία φιλοξένησε το Επιμελητήριο Λέσβου από 4-6 Νοεμβρίου 2022, συμμετείχαν ο Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) κ. Δημήτριος Συξέρης, οι Πρόεδροι των Νησιωτικών Επιμελητηρίων: Λέσβου κ. Ε. Μυρσινιάς, Χίου κ. Π. Λεγάτος, Ζακύνθου κ. Φ. Κόττης, Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ι. Βουτσινάς, Σάμου κ. Γ. Κυριαζής, Δωδεκανήσων κ. Ι. Πάππου, Ευβοίας κ. Ι. Γεροντίτης, Ηρακλείου κ. Ε. Αλιφιεράκης, Καβάλας κ. Μ. Δέμπας, Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Σ. Σπαθής, Κυκλάδων κ. Ι. Ρούσσος, Μαγνησίας Α. Μπασδάνης, Ρεθύμνης Γ. Γιακουμάκης, Χαλκιδικής κ. Ι. Κουφίδης, Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γ. Παπαμανώλης-Ντόζας, ο εκπρόσωπος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Δ. Λεμονάκης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (ΕΣΥΜ) κ. Π. Φραντζέσκος, ο εκπρόσωπος του INSULEUR (του ευρωπαϊκού φορέα που εκπροσωπεί τα Επιμελητήρια) κ. Ν. Τσίπηρας, ο Β΄ Αντιπρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Ν. Ρεΐζάκης, ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΟΑΕΝ κ. Π. Τατάκης, το μέλος του Δ.Σ του ΕΟΑΕΝ  κ. Α. Ζλατούδης, τα μέλη Δ.Σ. Επιμελητήρίων κα Π. Αγιοστρατίτη και κ. Σ. Σπαής, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου κ. Π. Κουφέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χωρικού Σχεδιασμού & Απόδημου Ελληνισμού κ. Π. Μπουρνιάς,  το ΚΕΠΕ (υπό το συντονισμό του Καθηγητή Λιαργκόβα και επιστημονική εποπτεία του Δρ. Θοδωρή Τσέκερη), η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή κ. Καβρουδάκη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στελέχη από τις Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας. 

 

Όλοι οι παραπάνω συμμετέχοντες με τις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις τους για τα ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της χώρας μας, έθεσαν τις προτεραιότητες για την ενίσχυση της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς και την στόχευση στην διαμόρφωση της Νησιωτικής Διακυβέρνησης, για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου τεθεί. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν τα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα, αλλά και οι εκκρεμότητες  που σταδιακά ολοκληρώνονται, όπως οι καθυστερήσεις πληρωμών του μεταφορικού ισοδυνάμου.

Ο Γ.Γ. δεσμεύθηκε ότι οι πληρωμές των επαγγελματιών που αφορούν το 2021 θα έχουν καταβληθεί μέχρι τέλους του έτους. Επίσης το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των δικαιολογητικών των επιχειρήσεων του Α΄ εξαμήνου του 2022 θα προχωρήσει άμεσα μετά από συννενοήση με τα συναρμόδια Υπουργεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το Β΄εξάμηνο.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συνεργασίας και διεκδίκησης για το κοινό νησιωτικό καλό. Η στενή συνεργασία των Νησιωτικών Επιμελητηρίων με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχιστεί και στη Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ που θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο 11 & 12 Νοεμβρίου 2022.

 

 

Το Επιμελητήριο Λέσβου αναφέρει:

χ

 

σ

Με μεγάλη συμμετοχή από τα 59 επιμελητήρια όλης της χώρας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Ε.Ε., η οποία διεξήχθη στην Λέσβο, 4 & 5 Νοεμβρίου 2022, και φιλοξενήθηκε από το Επιμελητήριο Λέσβου.

Στις εργασίες της Γ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε., συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την επιχειρηματική κοινότητα για τη στήριξη στο θέμα του πληθωρισμού, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023 και ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες των ΜμΕ με 750 εκατομμυρίων ευρώ που έως τον Μάρτιο -είτε υπάρχει δίκτυο είτε όχι, θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. κ. Ιωάννης Μασούτης, στην κεντρική του ομιλία, ανέφερε πως από την Επιμελητηριακή Κοινότητα, έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα έχουν ζητηθεί:

  • Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου το οποία προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.
  • Η θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
  • Θεσμικές παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα.
  • Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις.

Ζητάμε, επίσης:

  • Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στη χορήγηση από τον ΔΕΔΔΗΕ όρων σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις.
  • Να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί για την εγκατάσταση των συστημάτων.
  • Να αρθεί το μέγιστο όριο ισχύος των 3 MW.
  • Να γίνεται αντιστοίχιση μιας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής.

Ο κ. Μασούτης τόνισε: «Τα αιτήματα αυτά τα συζητήσαμε και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο ίδιος μας διαβεβαίωσε ότι η επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου θα συνεχιστεί για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Υπάρχει η ρητή δέσμευση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μείνουν ακάλυπτες».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, αφού ευχαρίστησε τους συνέδρους για την συμμετοχή τους, στην ομιλία του ανέφερε ότι: 

«Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ειδικά η Λέσβος γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια μια συνεχή αποεπένδυση και υστέρηση των οικονομικών μεγεθών έναντι σχεδόν όλων των άλλων περιφερειών της χώρας.

Σ’ αυτήν την εθνικά ευαίσθητη περιοχή, η αμέριστη και συνεχής στήριξη από την πολιτεία πρέπει να αποτελεί εθνικό καθήκον. Λέγεται ότι η καλύτερη αμυντική θωράκιση είναι η ισχυρή οικονομία πράγμα που ισχύει απόλυτα για το ακριτικό Βόρειο Αιγαίο.

Αν θέλουμε να αναστραφεί το κλίμα αποεπένδυσης, το brain drain και η δημογραφική κατάρρευση απαιτούνται γενναία μέτρα από την Πολιτεία που θα δημιουργήσουν παράλληλα ένα οικονομικό και αναπτυξιακό σοκ.

Είναι απόλυτα αναγκαία η σύσταση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου στα πρότυπα της αντίστοιχης για τη Θράκη.

Επίσης η δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος παράλληλα με τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων για την εγκατάσταση προσώπων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων θα αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας παράγοντες αντιστροφής των οικονομικών δεικτών.

Επανερχόμαστε και στην πρόταση που έχουμε υποβάλλει για τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

Ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός σταθερού και πυκνού συγκοινωνιακού δικτύου θα βοηθήσει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τη διακίνηση των προϊόντων. 

Η χρηματοδότηση επικοινωνιακής εκστρατείας αντιστροφής της εικόνας ειδικά για τη Λέσβο που άδικα στιγματίστηκε από τη μεταναστευτική κρίση είναι καθολικό αίτημα τόσο του Επιμελητηρίου όσο και των φορέων του τουρισμού και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη των αφίξεων κυρίως από το εξωτερικό.» 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κλείνοντας, επανέλαβε το πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου Λέσβου, για μονιμοποίηση των  μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την επαναφορά τους και στα νησιά που τους απώλεσαν και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την  καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου προς τις επιχειρήσεις μαζί με το άμεσο άνοιγμα της πλατφόρμας καταχώρησης για το 2022 καθώς και την επέκταση του μέτρου και στους επισκέπτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου. 

Κατά τη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε., απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης,  ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΝΔ Λέσβου, κ.  Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, κ. Ιωάννης Μπουρνούς, η βουλευτής Κ.Κ.Ε. Λέσβου, κ. Μαρία Κομνηνάκα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Ευστράτιος Κύτελης. 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Πρόεδρος κ. Μυρσινιάς δήλωσε την ικανοποίηση του για την επιτυχημένη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Ε.Ε., ευχαριστώντας τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Μασούτη, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ, και το Προσωπικό της, για την απόφαση να πραγματοποιηθεί η Γ. Σ. στην Μυτιλήνη. Επίσης εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λέσβου, καθώς και στα στελέχη και το προσωπικό, για την συμβολή τους στην άριστη διοργάνωση. Τέλος, καθοριστική ήταν η συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ως συνδιοργανωτές   και της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ Α.Ε.) τους οποίους η Διοίκηση του Επιμελητηρίου ευχαριστεί θερμά.

 

Μοιράσου το άρθρο!