Οικονομία

07/10/2010 - 16:30

Σύνδεση της Λέσβου με υποβρύχιο καλώδιο με την Εύβοια-Αλλαγές στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Δημιουργία δυο θυγατρικών εταιριών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα απασχολούν συνολικά 8.000 εργαζόμενους και αποχώρηση της ΔΕΗ από το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΔΕΣΜΗΕ), προβλέπει η εισήγηση που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη, στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, στο πλαίσιο εφαρμογής των οδηγιών για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, η ΔΕΗ - μεταφορά θα έχει και την ιδιοκτησία των δικτύων, ενώ τα δίκτυα διανομής θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της μητρικής. Οι δυο εταιρίες θα είναι 100% θυγατρικές της ΔΕΗ και θα δημιουργηθούν με απόσχιση κλάδων. Σημειώνεται ότι, η θεσμική προετοιμασία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ένας από τους όρους που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Σήμερα παρουσιάστηκε, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες, θυγατρική επίσης της ΔΕΗ, που προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και δεκαπλασιασμό της ισχύος των μονάδων παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές σε 1.200 μεγαβάτ έναντι 123 σήμερα. Η ανάπτυξη θα γίνει τόσο με κατασκευή νέων έργων, μικρών και μεγάλων όσο και με εξαγορές.

Στα μεγάλα έργα περιλαμβάνονται: η κατασκευή φωτοβολταϊκών 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη και 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα, που συνδυάζεται με ερευνητικό κέντρο και μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ στη δυτική Μακεδονία. Το έργο όπως είπε ο κ. Ζερβός, θα γίνει πιθανότατα με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. -η διασύνδεση Λήμνου, Χίου και Λέσβου μέσω υποβρύχιου καλωδίου με την Εύβοια, σε συνεργασία με τον όμιλο Ρόκα με τον οποίο έχει υπογραφεί κατ'αρχήν συμφωνία. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες Γιάννης Τσιτουρίδης δήλωσαν, ότι η εταιρία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαγορά αιολικών πάρκων από την εταιρία BCI, επικαλέστηκαν μελέτη διεθνούς οίκου, σύμφωνα με την οποία το τίμημα (43 εκατ. ευρώ) είναι εύλογο. Ο κ. Ζερβός ανέφερε σχετικά, ότι η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ - Ανανεώσιμες στην αγορά κάποιους έχει ενοχλήσει. Ανέφερε τέλος, ότι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, είναι δύσκολη, δήλωσε ωστόσο, αισιόδοξος.

Μοιράσου το άρθρο!