Συνέντευξη με το Δημήτρη Παναγιωτέλλη,υποψήφιος Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου
Συνέντευξη στο Νίκο Μανάβη/εφημερίδα 'ΕΜΠΡΟΣ"
Ο β΄ αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Δημήτρης Παναγιωτέλλης, μιλάει στο «Ε» λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στην Τράπεζα, όπου είναι υποψήφιος. Δηλώνει πως το νέο Δ.Σ. που θα εκλεγεί έχει δύσκολο έργο μπροστά του, για αυτό υπογραμμίζει πως πρέπει να εκλεγούν άνθρωποι που θα έχουν την απαιτούμενη ικανότητα και υπευθυνότητα να διαχειριστούν τις υποθέσεις της Τράπεζας. Όταν τον ρωτάμε αν θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου, χαμογελώντας μάς απαντάει «τώρα έχουμε εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ., η εκλογή του προέδρου είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε στην ώρα του».
Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι πολύ άσχημη. Μέσα σε αυτό το κλίμα βρίσκεται και η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Τα τελευταία τρία χρόνια έχετε ζήσει την Τράπεζα από μέσα. Θα θέλαμε να μας πείτε πώς κατά την άποψή σας μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό; «Η κατάσταση της Συνεταιριστικής Τράπεζας είναι ανάλογη με όλων των άλλων τραπεζών της χώρας. Το περιβάλλον είναι ίδιο, αφού όλοι (τράπεζες, επιχειρήσεις και καταναλωτές) αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Συνεπώς πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις ώστε να έρθουν κεφάλαια στην Τράπεζα για να έχει τη δυνατότητα να κινηθεί. Αυτό επεσήμανα και στη γενική συνέλευση. Πρέπει να αυξηθούν οι καταθέσεις της Τράπεζας.»Από ποιες πηγές μπορεί να αντλήσει καταθέσεις η Τράπεζα;«Ήδη έχουμε ανοίξει δύο θυρίδες, μια στη Στύψη κι άλλη μια στο Σκαλοχώρι, σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς των χωριών αυτών. Ήταν μια πρόταση δική μου αυτή, που υιοθετήθηκε από το Δ.Σ.. Με την κίνηση αυτή θα εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους των συγκεκριμένων χωριών, αλλά και αυτών που βρίσκονται γύρω τους. Πέραν τούτου, όμως, θα μπορέσουν να προσεγγίσουμε τους αγρότες για να περνούν μέσα από τη Συνεταιριστική Τράπεζα οι επιδοτήσεις που εισπράττουν, να ανοίξουν λογαριασμούς και να φέρουν σε εμάς τις καταθέσεις που έχουν σε διάφορες άλλες τράπεζες.»Για τον αγροτικό πληθυσμό
Μέχρι σήμερα η Συνεταιριστική δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τον αγροτικό πληθυσμό του νησιού. Παρά το ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας. «Είναι αλήθεια αυτό και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω σε αυτή την κατεύθυνση. Σκεφτείτε μόνο τα ποσά που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί αν περάσουν μέσα από τη Συνεταιριστική Τράπεζα, πόσο θα αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών μας. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Πέρα από τις συναλλαγές μας, θα αυξηθούν οι πελάτες μας, οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο ζήτημα στην Τράπεζα να μπουν περισσότερα κεφάλαια. Σε αυτόν το στόχο πρέπει να προσανατολιστούν όλοι. Το διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη και οι εργαζόμενοί μας. Χρειαζόμαστε περισσότερες καταθέσεις, για να μπορέσουμε να δώσουμε δάνεια που θα μας αποφέρουν έσοδα.»
Στην αύξηση των καταθέσεων θα μπορούσαν να συνεισφέρουν και οι τοπικοί φορείς. Όπως είναι ο Δήμος Λέσβου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λήμνου κι άλλοι.«Όλοι μπορούν να βοηθήσουν και να μεταφέρουν ένα μέρος των καταθέσεών τους στη Συνεταιριστική Τράπεζα. Ο Δήμος Λέσβου έχει κάποιες καταθέσεις στη Συνεταιριστική Τράπεζα, αλλά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δε νομίζω ότι έχει κάποιο σοβαρό ποσό.»
Το πρόβλημα της ΑΕΝΑΛ
Στην περίπτωση της Περιφέρειας υπάρχει ένα ζήτημα που ακούει στο όνομα ΑΕΝΑΛ. Δύσκολα η Περιφέρεια θα φέρει καταθέσεις της στη Συνεταιριστική Τράπεζα αν δε λυθεί αυτό το ζήτημα. «Ναι, υπάρχει αυτή η εμπλοκή. Πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί μια διέξοδος. Διότι η Τράπεζα έχει χορηγήσει σημαντικά κεφάλαια στην ΑΕΝΑΛ. Γενικότερα η ΑΕΝΑΛ είναι μια πονεμένη ιστορία.»Την προηγούμενη Κυριακή, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, έγιναν εκτενείς αναφορές στα θαλασσοδάνεια τις περιόδου 2004 - 2005. Κατά την άποψή μας δε συζητήθηκε η ουσία του προβλήματος αυτού. Ωστόσο είναι άξιο απορίας πώς γίνεται να έχουν περάσει τόσα χρόνια και καμμία υπόθεση αυτού του σκανδάλου να μην έχει φθάσει στις δικαστικές αίθουσες, όσον αφορά στο ποινικό μέρος. Στο κάτω-κάτω της γραφής, στην όλη ιστορία εμπλέκονται και κάποιοι άνθρωποι που δε φταίνε σε τίποτα.«Πράγματι έτσι, είναι ζήτημα αυτό. Αλλά το διοικητικό συμβούλιο έχει κυνηγήσει τις υποθέσεις αυτές. Έχουμε επισκεφθεί τον εισαγγελέα και του έχουμε ζητήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Ωστόσο, κατά την εκτίμησή μου, έχουμε μπει στην τελική φάση της διερευνητικής διαδικασίας. Πιστεύω ότι μέσα στο 2011 θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα. Βέβαια, το σημαντικότερο από τα ζητήματα που απασχολούν την Τράπεζα σε σχέση με αυτή την υπόθεση, αλλά και γενικότερα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι η είσπραξη των οφειλών. Κι η απαγόρευση των πλειστηριασμών δυσκολεύει πολύ τις κινήσεις μας. Είναι ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα.»
Περί συγχωνεύσεων
Στη γενική συνέλευση ακούσαμε τον πρόεδρο της Τράπεζας, Απόστολο Πατέστο, να λέει πως κατά την άποψή του η Συνεταιριστική πρέπει να πάει σε συγχώνευση με άλλη συνεταιριστική τράπεζα. Ποια είναι η δική σας θέση; «Πιστεύω ότι οι συγχωνεύσεις είναι μονόδρομος, όχι μόνο για τις συνεταιριστικές τράπεζες, αλλά για όλες τις τράπεζες. Στην Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργηθούν τρία σχήματα. Κι οι συνεταιριστικές τράπεζες να δημιουργήσουν ένα δικό τους ανεξάρτητο πόλο. Σε μια συνάντηση που είχαμε κάνει όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας και των άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης (Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας), το κλίμα που επικράτησε ήταν αυτό που σας είπα. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις εμπορικές τράπεζες, διότι από τη φύση τους δεν είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε τοξικά ομόλογα. Με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη ρευστότητα από τις εμπορικές τράπεζες. Αυτό φάνηκε και από τα στοιχεία των χορηγήσεων. Οι εμπορικές τράπεζες μείωσαν τις χορηγήσεις τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ οι συνεταιριστικές τις αύξησαν. Συνεπώς, είμαι υπέρ των συγχωνεύσεων, αρκεί να διατηρηθεί ο τοπικός χαρακτήρας της Τράπεζας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να μπουν νέα κεφάλαια στη Συνεταιριστική.»Μήπως θα ήταν προτιμότερο να γίνει μια ενιαία συνεταιριστική τράπεζα, που θα καλύπτει όλη τη χώρα;«Νομίζω πως εκεί θα καταλήξουμε. Αλλά ας γίνουν πρώτα οι περιφερειακές συγχωνεύσεις, να δοκιμαστούν, και μετά προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Άλλωστε, ήδη έχει τεθεί προς συζήτηση η δημιουργία ενός διακρατικού σχήματος των συνεταιριστικών τραπεζών του ευρωπαϊκού Νότου.»
Τι πρέπει να διασφαλίσει το νέο Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας στο ζήτημα αυτό;«Πολλά είναι τα κρίσιμα σημεία. Για παράδειγμα, πρέπει να διασφαλιστούν οι χορηγήσεις, η εκπροσώπηση στο Δ.Σ.. Σίγουρα πρέπει να γίνει σκληρό παζάρι, παρά το ότι είμαστε μια μικρή τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, η φιλοσοφία του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί, είναι να διατηρηθεί ο τοπικός χαρακτήρας της Τράπεζας στη χορήγηση των δανείων, στη λήψη των αποφάσεων κ.λπ.. Θα πρέπει να γίνει μια σκληρή διαπραγμάτευση.»Τι είναι αυτό που λείπει από την παρέμβαση της Συνεταιριστικής Τράπεζας στην οικονομία των νησιών του Νομού μας;«Θεωρώ πως πρέπει η Τράπεζα να έρθει πιο κοντά στα μέλη της. Το Δ.Σ. πρέπει να ξαναδεί το ζήτημα αυτό. Αλλά και τα μέλη πρέπει να εμπιστευτούν την Τράπεζα. Η Συνεταιριστική είναι ένα εργαλείο που το έχουν ανάγκη η Λέσβος και η Λήμνος, κι ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Επίσης η Τράπεζα πρέπει να ενισχύσει την παρέμβασή της στον πρωτογενή τομέα. Ο αγροτικός κόσμος μπορεί να βοηθήσει την Τράπεζα, αλλά και να βοηθηθεί από αυτήν.»
Πρόεδρος;
Αν εκλεγείτε στο Δ.Σ., θα διεκδικήσετε τη θέση του προέδρου; «Αυτή την ώρα έχουμε μπροστά τις εκλογές για το Δ.Σ.. Τα μέλη που θα εκλεγούν, θα αποφασίσουν ποιος είναι ο καταλληλότερος για τη θέση του προέδρου.»
Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Τράπεζας, τι θέλετε να τους πείτε;«Θέλω να τους καλέσω να συμμετάσχουν στις εκλογές. Είναι λάθος ότι στήνονται κάλπες μόνο στα καταστήματά μας. Νομίζω πως δε θα πρέπει να γίνει ξανά αυτό το λάθος. Θα είναι λάθος να εκλεγεί το διοικητικό συμβούλιο από ένα μικρό αριθμό μελών. Κι επειδή έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο, τα μέλη μας θα πρέπει να ψηφίσουν με βάση τη δυνατότητα και την ικανότητα που έχουν οι υποψήφιοι να προσφέρουν. Το Δ.Σ. θα πρέπει να είναι ικανό να διαχειριστεί την κρίση, αλλά και να μπορέσει να διαπραγματευτεί σε μια περίπτωση συγχώνευσης.»