Οικονομία

27/01/2011 - 10:00

Τα επενδυτικά σχέδια της ΝΕΛ

Eπενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνουν τη ναυπήγηση έξι πλοίων εντός των επόμενων ετών, ενεργότερη δραστηριοποίηση στον τουρισμό και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και νέα δρομολόγια, έχει στο «μενού» της η ΝΕΛ.

Οπως αποκάλυψε την Κυριακή ο γενικός εντεταλμένος σύμβουλος της ΝΕΛ, κ. Ι. Αβραντίνης, κατά τη διάρκεια κοπής της βασιλόπιτας της, η εταιρεία έχει θέσει στόχο να θέσει σε λειτουργία 6 πλοία της κατηγορίας eco-ships. Το κόστος κάθε πλοίου εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ και θα αξιοποιηθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τα συγκεκριμένα πλοία έχουν συρρικνωμένο λειτουργικό κόστος, καθώς με τη χρήση της τεχνολογίας εξοικονομούν καύσιμα, ενώ το πρώτο από αυτά αναμένεται πως θα έχει κατασκευαστεί σε 30 μήνες. Τα νέα πλοία θα χρησιμοποιηθούν, τόσο στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, όσο και στις άγονες γραμμές. Στο πεδίο των δρομολογίων, η ΝΕΛ θα συνδέσει τη Λέσβο με τα παράλια της Τουρκίας με το πλοίο, «Κωνσταντίνος Γ.», που θα εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή Μυτιλήνης - Δικελί, με σκοπό να διευρύνει τις εμπορευματικές, αλλά και τις επιβατικές μεταφορές μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου. Παράλληλα το καλοκαίρι η επιχείρηση σχεδιάζει να δρομολογήσει ταχύπλοο πλοίο, για να συνδέσει τη Μυτιλήνη με τη Σμύρνη. Να σημειωθεί τέλος, πως κατά τον κ. Αβραντίνη, θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και κάτοικοι της Λέσβου. Δημήτρης Διαμαντίδης  

Μοιράσου το άρθρο!