Οικονομία

26/03/2011 - 12:47

Τα πετρέλαια του Αιγαίου ....ιδρύουν φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογοναθράκων

Την ερχόμενη εβδομάδα καταθέτουν στη Βουλή νομοσχέδιο «σκούπα» για τα ενεργειακά η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης.

Αυτό, όπως ενημέρωσαν  το υπουργικό συμβούλιο, θα περιλαμβάνει την ίδρυση Φορέα Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη διενέργεια των διαγωνισμών, τη θέσπιση της διέλευσης των αγωγών πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας, την ίδρυση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου, καθώς και την απλοποίηση των διαδικασιών αξιοποίησης της γεωθερμίας. Με τις διατάξεις για τον Φορέα Υδρογονανθράκων μειώνεται η φορολογία των εταιρειών που θα κάνουν έρευνες για πετρέλαιο, καθώς και νέες σύγχρονες μεθόδους παραχωρήσεων. Για τους αγωγούς επιλύονται θέματα όδευσης, απαλλοτριώσεων και φορολογίας των έργων.

Επίσης, με άλλα άρθρα ιδρύονται ΕΠΑ στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη γεωθερμία, επιταχύνονται οι διαδικασίες εκμετάλλευσης του δυναμικού της χώρας, ενώ με αφορμή την επιτυχή προσέλκυση επενδυτών σε πρόσφατο διαγωνισμό, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος και Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου απένειμαν τα εύσημα στο έργο της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.

  πηγη:  ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ  e-go.gr

Μοιράσου το άρθρο!