Οικονομία

28/12/2023 - 12:54

Τι αλλάζει στην εστίαση από 01/01/2024 - Ενημέρωση από το Σύλλογος Εστίασης "Ασπίδα"

Από 01/01/2024 οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει προσαρμοστούν σύμφωνα με τις νέες αλλαγές που ψηφίστηκαν στην Βουλή. Σας αναφέρουμε τα κυριότερα που πρέπει να συμμορφωθούν οι επιχειρήσεις μας:

 

  1. Όλα τα ροφήματα / αναψυκτικά / νερά, όταν θα σερβίρονται στην επιχείρηση μας θα πρέπει να χρεώνονται στον υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α. (17% για Λέσβο).

Σε περίπτωση που πουλήσουμε αυτά τα προϊόντα ΠΑΚΕΤΟ ή ΔΙΑΝΟΜΗ τότε χρεώνονται στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. (9% για Λέσβο).

Ο καφές παραμένει στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. μέχρι 30/06/2024.

 

  1. Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δέχονται πληρωμές και μέσω IRIS.

 

  1. Όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
  • (το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση θα είναι ίσο με το διπλάσιο της καταβληθείσας σε μετρητά αξίας των στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται για την συναλλαγή).

  1. Για την διασύνδεση των POS με ταμειακές μηχανές, κάθε επιχείρηση θα καλείται εντός ενός μηνός να ολοκληρώσει την διασύνδεση αφού λάβει e-mail.

Όλες οι διασυνδέσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 29/02/2024.

  • Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι μπορεί να χρειαστεί αναβάθμιση ή και αντικατάσταση της φορολογικής ταμειακής μηχανής πριν την σύνδεση. Υπάρχει επιδότηση Voucher για αυτό τον σκοπό μέχρι τις 11/01/2024 με νέα καταλυτική ημερομηνία κατόπιν τροποποίησης την 11/03/2024.

 

  1. Όσες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν εργασίες για δημόσιους φορείς θα πρέπει να εκδίδουν μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια (μέσω παρόχου).

  1. Υποχρεώσεις σχετικές με την διαβίβαση στοιχείων myData:
  • Από 01/01/2024 όλα τα τιμολόγια που εκδίδονται θα πρέπει να έχουν σήμανση QR CODE. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο, είτε με το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ είτε με το δικό σας.
  • Όσοι εκδίδουν χειρόγραφα παραστατικά (και word, pdf, excel), θα πρέπει να τα διαβιβάζουν στο MyData από την ειδική φόρμα καταχώρησης το αργότερο την επόμενη ημέρα.

Μοιράσου το άρθρο!

geotee